Extrădarea lui Radu Mazăre, cerută în regim de urgenţă

Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat că au ajuns documentele de la Curtea de Apel București și de la ÎCCJ documente care atestă îndeplinirea condițiilor pentru a fi solicitată extrădarea lui Radu Mazăre și că procedura va fi demarată în regim de urgență.
„Confirm că astăzi, 10 mai, la ora 13:15, Ministerul Justiției a primit de la instanțele competente, respectiv Curtea de Apel București și ÎCCJ documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru a se solicita extrădarea lui Radu Ștefan Mazăre”, a declarat Ana Birchall, la sediul Ministerului Justiției.
Potrivit ministrului interimar al Justiției, cadrul legal care va fi aplicat este următorul: „Covenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenții. În ceea ce privește cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată cu modificările și completările ulterioare, colaborată cu dispozițiile Codului de Procedură Penală al României”.
„Am dispus ca în baza documentelor primite să înceapă la Ministerul Justiției în regim de urgență imediat procedurile și demersurile legale pentru formularea și trimiterea cererii de extrădare, totodată am decis mobilizarea tuturor resurselor de care dispune Ministerul pentru îndeplinirea formalităților legale”, a mai spus Birchall.
Radu Mazăre a fost capturat, săptămâna aceasta, de către autoritățile din Madagascar, el urmând să execute un mandat de arestare de 6 zile.
Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Și dacă instanța din Madagascar va considera că Mazăre poate să rămână în continuare, ce-o să faceți mai departe? La banii lui, Mazăre poate cumpăra și instanța și autoritățile din Madagascar.

  2. ..daca stirea nu i feike ..atunci bashescu limbric ar trebui sa aiba emotii..frontu i mai amplu..bineinteles daca nu i foc de paie..

  3. Extrădarea lui Radu Mazăre este cerută în regim de urgenţă ca malgasii se pregatesc sa il gateasca cu alte legume,intr-un cadru festiv!

  4. Păi, dacă îți pui problema că Mazăre poate să cumpere și autoritățile din Madagascar,
    cred că ar trebui să-i iei pe ăia la întrebări. Și eu vreau să-l văd pe Mazăre plătind
    pentru ce a făcut, că doar s-a considerat stăpînul Litoralului. Dar dacă se opune
    Madagascarul, ce facem? Le declarăm război sau trimitem un comando. Că doar așa ar proceda un
    stat de drept, sanchi…

  5. „In regim de urgenta” pentru ca Dragnea a cerut tergiversarea, Radu Mazare l-a ajutat sa urce in PSD:

    „Serge Rameau, consul general onorific al Madagscar: MAE român știa că Madagascar e gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre/ Am cerut copia mandatului de arestare, NU am primit nici până azi un răspuns.
    „MAE știa că Madagascarul e gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre, dar nu a răspuns nici până astăzi solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internațional de arestare, de care autoritățile acestei țări aveau nevoie, potrivit legii, pentru a-l extrăda, a declarat în exclusivitate la RFI România dl Serge Rameau, Consul general onorific al Madagscarului la București.

    ”După condamnarea domnului Mazare am fost convocat de ministrul de externe al Madagascarului, care mi-a cerut explicații, pentru că acolo nimeni nu înțelegea cine e dl Mazăre, de ce a venit în țara noastră, etc. I-am explicat toată situația iar el mi-a explicat că nu avem un acord de extrădare cu România. Am răspuns că România e membră UE și că lucrurile trebuie făcute în mod convenabil, cu respectarea legilor. El mi-a răspuns că din punct de vedere judiciar este dispus să dea Cezarului ce e al Cezarului, dar că are nevoie de copia mandatului internațional de arestare. Eu atunci m-am întors în România, am făcut o notă verbală către MAE român și am cerut copia mandatului, pentru că nu am vrut să mi se reproșeze ceva ulterior, să nu fim acuzați de obstrucționare. Așadar România știa că Madagascar era gata să coopereze, dar era nevoie de acest document. NU am primit nici până azi un răspuns”, spune dl Rameau.
    Azi, Ana Birchall spune ca mai sunt 2 ZILE!
    Rusine!

  6. …in Ferentari e lux fata de Madagascar, Zanzibar, Cancun, Cuba, etc.Cica destinatii exotice…du-te sa vezi!Traiesc aia o viata de vis!

  7. Pentru Lili..PROASTA PAMANTULUI..cretinoida cu CREIERUL DE GULIE PATRATA!!!…ti-am mai spus ca mintea ta aia creatza nu foloseste decat sa stii drumul la TOALETA!!! Daca il proteja DRACNIA …il vedeai tu adus de un MINISTRU PSD??? Doamne cat de PROSTI puteti fi scursurile astea umane!!!
    Piei SATANA si nu mai umple site-urile cu abjectiile astea de hastagian infantil!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.