Negocieri pentru noul Guvern

Fabrica de sfori cu program non-stop

Dragnea şi Dăncilă negociază intens posturi pe care, chipurile democratic, le vor supune vineri la vot

Hotărârea privind prelungirea perioadei în care se decide componența Cabinetului Vioricăi Dăncilă le-a pus nervii la grea încercare mai multor baroni pesediști. În timp ce baronul giurgiuvean numărul II în PSD, Niculae Bădălău, a dat bir cu fugiții peste hotare, după ce nu a reușit să-l debarce pe Liviu Dragnea de la conducerea partidului, alți pesediști de frunte, de peste tot din țară, fac calcule peste calcule și trag sfori ca să-și impună oamenii la conducerea portofoliilor guvernamentale.

Supărarea unora că au fost lăsați cu buza umflată de două ori până acum a devenit aproape proverbială. Organizațiile din Nordul țării sunt în continuare vexate, nemulțumite doar cu câțiva secretari de stat plasați la „butoane“. Și o parte din filialele ardelene ale PSD încearcă să capete mai multă forță prin oamenii lor cu care speră să convingă Bucureștiul. Cu cât mișcările acestora de culise sunt mai puternice, cu atât mai repede se vor reconfigura noi tabere de jur-împrejurul lui Liviu Dragnea, care își pierduse o serie de susținători în favoarea grupării Mihai Tudose.

Se desființează pepiniera de la Constanța

Tensiunea dintre vectorii decizionali din teritoriu ai PSD crește pe zi ce trece. Concurența dintre președinții de organizații capătă dimensiuni de spectacol, având în vedere „ofertele“ cu care aceștia dau atacul la conducerea națională. Nici „textele“ folosite de pesediști în fața lui Liviu Dragnea nu sunt prea departe de piesele de teatru. Cel mai folosit argument este transformarea anterioară a organizației PSD Constanța într-o veritabilă pepinieră de funcții guvernamentale, zonă care nu ar mai trebui creditată din nou, în opinia majorității. Organizația de la malul mării a avut trei miniștri în cabinetul lui Mihai Tudose, spre disperarea celor de la Cluj, Iași, Bacău sau Suceava. Felix Stroe (Transporturi), Ionuț Mișa (Finanțe), precum și Mircea-Titus Dobre (Turism) au fost cei trei miniștri proveniți de la Constanța, pe lângă fostul ­viceprim-ministru, Sevil Shhaideh. La concurență cu județul Constanța figurează și restul organizațiilor din sudul țării care și-au impus miniștri, dar și o puzderie de secretari și ­subsecretari de stat în cabinetele anterioare.

Dragnea se dă transparent

Liviu Dragnea vrea să acopere cât mai bine negocierile care se duc aproape non-stop pe funcții, folosindu-se de ideea de transparență. Liderul PSD a anunțat că partidul său va modifica modul de numire a miniștrilor în guvern. Potrivit acestuia, fiecare organizație sau membru din CEX va face o nominalizare pentru fiecare minister, iar persoana care va primi cele mai multe voturi va ocupa postul. „Am discutat despre programul de guvernare, s-au făcut câteva propuneri, se vor mai trimite propuneri. Sunt propuneri foarte bune, de exemplu legea achizițiilor publice. Formăm un grup de lucru din partea noastră, autorități locale, specialiști din ministere și în două săptămâni să iasă cu o propunere a legii care să simplifice procedurile și care blochează investițiile. Am vorbit despre procedura de desemnare a membrilor cabinetului. Vineri ne vedem la ora 11, adoptăm prin vot, fiecare organizație va face propuneri pentru un membru al cabinetului sau să nu mai fie un membru al cabinetului. Fiecare în parte va fi votat, dacă vor fi mai multe propuneri pentru un minister CEX va vota. E important ca orice membru al cabinetului să fie bine pregătit“, a vorbit Dragnea despre cum s-ar duce, mai nou, tratativele între social-democrați.

Luptă aprigă și pentru eșalonul doi

Pesediștii din teritoriu vor cu orice chip să se căpătuiască măcar cu vreun secretar de stat și cu subsecretari dacă nu vor reuși să pună mâna pe conducerea unui minister. Acestora le stau în gât, încă de la preluarea guvernării, toți oamenii tehnocraților rămași pe funcții prin unele ministere. Cu ochi buni nu mai sunt acum priviți nici secretarii și subsecretarii de stat și nici directorii de agenții guvernamentale care au fost promovați pe funcții de cei doi foști prim-miniștri pesediști, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Chiar liderul PSD Bihor Ion Mang atrăgea atenția, la începutul lunii, că există încă „un număr imens“ de factori decizionali guvernamentali care nu aparțin socialiștilor, ci au făcut de-a dreptul istorie în guverne, pentru că provin chiar și de pe vremea când încă mai exista PDL. „Acești oameni, dimineața sunt la serviciu demnitari ai statului român sau directori de deconcentrate, iar după-masă critică programul guvernamental“, sublinia Mang. În ședința Comitetului Executiv de vineri se dorește o clarificare și în privința acestor posturi din eșalonul doi, mai ales că această decizie va fi precedată de prezentarea raportului de activitate a secretarilor și subsecretarilor de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Anca Toader 86 Articole
Author

2 Comentarii

  1. In foto apar Sforarul si Sforareasa !Ea, la 1,61 m., e mai necajita !

  2. Faina poza. Sase6 persoane, cinci penali. Banuiesc ca dna Dancila va deveni al saselea penal din poza. Asa, din spirit de solidaritate cu gasca de hoti din P$D. Altfel o s-o ejecteze infractorul condamnat definitiv Dragnea din club.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.