Falimentele se țin scai de companiile petroliere

Trei falimente consemnate în această săptămână arată că nivelul cotației de 45 de dolari pe barilul de țiței nu este suficient pentru salvarea companiilor, scrie Bloomberg.

De la începutul anului 2015, 130 de producători de petrol și gaze precum și companii care oferă servicii petroliere din America de Nord au intrat în faliment după ce au acumulat datorii de 44 de miliarde de dolari, conform casei de avocatură Haynes&Boone. Ultimii de pe listă sunt Chaparral Energy Inc., Penn Virginia Corp și Linn Energy LLC, care au intrat în colapt săptămâna aceasta pentru o datorie cumulată de 11 miliarde de dolari. Alte patru companii se apropie de deznodământ pentru că au numai puțin de 8 miliarde de dolari datorii, iar printre acestea se află Breitburn Energy Partners LP și Sandridge Energy Inc.

Companiile duc lipsă de numerar și practic nu pot să mobilizeze capitalul. Acestea au fost excluse de pe piețele de obligațiuni de mare randament, băncile au redus liniile de credite iar vânzările de active au coborât brusc. „Nu cred că modelul de afaceri din industria de explorare și producție de gaze și petrol din America de Nord a fost bazat pe rațiuni economice, nici chiar când cotațiile țițeiului erau de 80 sau 100 de dolari pe baril. Cu atât mai mult, nu este economic nici la 45 de dolari pe baril”, a declarat Jim Chanos, fondator și președinte Kynikos Associates. Sandridge Energy a acumulat o datorie de 4,13 miliarde de dolari, conform raportului său financiar annual. Auditorii săi și-au exprimat îndoieli cu privire la capacitatea companiei de a rămâne pe piață în aceste condiții. Societatea a amânat publicarea rezultatelor sale rezultate pentru primul trimestru invocând discuțiile în curs de desfășurare cu creditorii cu privire la o „potențială tranzacție cuprinzătoare de restructurare”. Breitburn, care are o datorie de 3 miliarde de dolari, a ratat plata dobânzilor în luna aprilie și se află în discuții cu creditorii. W & T Offshore Inc, care deține un pasiv de 1,5 miliarde de dolari, a mizat pe o linie de credit, care a fost redus la 150 milioane de dolari de la 350 milioane în luna martie.

Compania a declarat ca va achita împrumutul în trei tranșe lunare. Connacher Oil and Gas Ltd. a spus creditorilor că face pregătirile pentru intrarea în faliment deși continuă să caute o modalitate de a a evita acest lucru. Lisa Elliott, o purtătoare de cuvânt a W & T, a refuzat sa comenteze dacă dacă firma pe care o reprezintă chiar are în vedere sfârșitul. David Kimmel, un purtator de cuvant Sandridge, a uitat să mai răspundă întrebărilor jurnaliștilor de la Bloomberg legate de spectrul falimentlului, deși a promis că va reveni cu luare de poziție. Nici oficialii de la Breitburn și Connacher nu s-au sinchisit să răspundă apelurilor ziariștilor. Un analist de la Guggenheim Securities din New York, Subasha Chandra, crede că salvarea multora dintre companii se va face dacă prețul va urca la 50 de dolari pe baril. “În cazul în care petrolul va ajunge la 50 de dolari, atunci mutările vor fi consistente. Dar se va ridica o problemă și anume dacă firmele de servicii petroliere nu vor urca și ele tarifele astfel încât nivelul de 50 de dolari să fie destul de convenabil pentru producție”, a spus Chandra.

Unii dintre operatori s-au lăudat că au putut sta pe piață și la 35 de dolari, a declarat Spencer Cutter, analist de credite la Bloomberg Intelligence. Numai că, susține acesta, cei 35 de dolari reprezintă doar costul de foraj. Însă o companie mai are cheltuieli de regie, salarii, taxe și cheltuieli cu dobânzi, care ar mai adăuga alți 10-15 dolari pe baril. „Răspunsul scurt este că la 45 de dolari pe baril nu salvează pe nimeni. Ai dat faliment la 30 de dolari, o faci și la 45 de dolari. Trebuie sa vezi țițeiul la 60-65 de dolari pe baril pentur a simți o schimbare a rentabilității în acest sector”, a declarat Cutter.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4635 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.