Falsul din farfurie

alimente, contrafacute

Vinuri și sucuri de fructe îndoite cu apă și pline de chimicale, carne injectată cu saramură și coloranți, ulei de măsline contrafăcut, miere făcută din zahăr și sirop de porumb, iar lista de alimente poate continua. Acestea sunt numai câteva dintre dintre alimentele cel mai des falsificate acre ajung în cantități mari în magazinele din Europa și din România. 

Siguranța consumatorilor este pusă pe locul doi atunci când vine vorba de profitul pentru mulți producători de alimente, se arată în statisticile europene. Tonul este unul dintre peștii preferați ai românilor. Puțină lume știe însă că în magazine se vinde și carne veche care a fost injectata cu substante chimice doar ca sa para proaspata. Anual, frauda depaseste 200 de milioane de euro la nivelul Uniunii Europene, arată un raport.

Listă lungă de produse falsificate

„Cei care fac fraude cu alimente pentru a obține un profit cât mai mare pun în pericol pe toată lumea. Strică piața, aduc un prejudiciu consumatorilor care se obișnuiesc cu gustul unui produs falsificat“, explică Milan Dopuda, reprezentant al unei companii specializată în certificarea alimentelor.

Lista produselor falsificate este însă mult mai lungă. În magazine ajung carnuri, vinuri, sucuri, miere, lapte și ulei de măsline care pun în pericol sănătatea, arată un raport al uneia dintre cele mai prestigioase companii de audit în industria alimentară. „este greu să facem o estimare în tone, dar cu sigurasnță discutăm de câteva mii de tone de produse falsificate“, spune Marek Marzek, reprezentant al unui consorțiu internațional de certificare a alimentelor.

178 de cazuri de fraudă

„Produsele care nu respectă regulile de calitate și de siguranță alimentară sunt foarte dăunătoare, în special pentru copii, pentru bătrâni, pentru cei care au diverse afecțiuni și în general pentru noi toți“,  Aurora Alexandru, medic veterinar. Specialiștii recomandă mare atenție la ce cumpărăm. „În momentul în care o persoană are dubii, gustul diferă de ce-și aduce aminte, sau i se pare că o bucată de carne are altă calitate, trebuie să facă reclamație la autorități“, spune Ionuț Nache, directorul unei firme de consultanță în industria alimentară.

Autoritățile europene au descoperit 178 de cazuri de fraudă în care au fost implicați producătorii din industria alimentară, numai anul trecut. Fenomenul are însă o amploare mult mai mare, estimează specialiștii în siguranța alimentară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

4 Comentarii

  1. ce sa-i faci nene,daca romanului nu-i mai place la tara?Ii bate soarele-n ceafa,face bataturi de la sapa,ii pute gainatul sub nas de la pasari si balega de la vaca,de porc ce sa mai zic.De unde sa manance sanatos si sa-si asigure independenta alimentara?Mai,,bine”munceste la oras zi lumina,la patron 11 luni de an,sta intre 4 pereti la bloc,viseaza la concedii in aer liber si vacante pentru copii,cand se duce-n piata cumpara doar cat isi permite sau umple carutul cu otravuri din hypermarket pentru toata familia fata de taranul care munceste in gradina din martie si pana in octombrie si are camara plina tot anul cu produse sanatoase.Cine e mai avantajat?

    • Sa va plateasca voua gica securistule salarii si pensii speciale,deaia pleaca sa munceasca afara!

  2. Politicienii romani sunt mari iubitori de șpagă. Dau orice lege in defavoare romanilor dacă le iese un ban. Cat timp populația nu penalizează astfel de politicieni, lucrurile nu se vor schimba. In campania electorala alegătorii sa folosească roșiile și ouăle clocite.

  3. Prostii care cumpara da multi. Se distrug parcuri si locuri frumoase ca sa se contruiasca un mall plin cu otravuri. Ce sa mai zic de restaurante.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.