Fără psiho-oncologi

psiho-oncologi

Diagnosticul de cancer are un impact fizic, dar și psihic profund atât asupra pacienţilor cât și asupra rudelor acestora. Un studiu a evidenţiat că cele mai multe persoane diagnosticate cu cancer suferă de depresie.

Din acest motiv, ele au nevoie, pe lângă tratamentul medicamentos, și de consiliere psihologică. Suportul psiho-oncologic este la fel de important ca şi tratamentul fizic, dar spitalele din România duc lipsă de astfel de specialiști. În ţara noastră se semnalează o lipsă acută de psiho-oncologi care să ofere consiliere psihologică pacienților și familiilor acestora.

Psihicul și moralul foarte afectate

În Romania, sistemul de pregătire a cadrelor medicale nu oferă variante de specializare în psiho-oncologie. Puținii specialiști pe care îi avem s-au pregătit în străinătate. „De multe ori primul contact este cu familia și nu cu pacientul.  Fie că familia vine să se intereseze când să aducă pacientul și în ce condiții, fie că unii membri ai familiei vin să ne roage să nu spunem pacientului diagnosticul. Din păcate, nu suntem foarte pregătiți. Pacienții cu boli oncologice se retrag în ei și au sprijin cel mult de la familie. Psihicul și moralul le poate fi afectat pe viitor, chiar și în evoluția bolii sau tratament“, spune Ioana Caraiman, medic oncolog.

„Nu este o aruncare de zaruri“

Specialiștii în domeniu spun că, deși de doi ani a fost gândit, redactat și prezentat public Programul  Național al Cancerului, acesta nu a fost pus nici până azi în aplicare. „Este urgent nevoie. Nu mai este timp să ne jucăm cu zarurile. Adică, dacă ești norocos, la Cluj ai șanse cu aceste servicii, dar dacă ai ghinion în alt oraș nu ai parte de ele. Boala oncologică nu este o aruncare de zaruri. Este o boală reală și are nevoie de răspunsuri reale în timpul vieții“, explică Degi Lazslo Csaba, director Societatea Internațională de Psiho-Oncologie.

Specialiștii în psihologie oncologică din România se pregătesc pentru participarea la Conferința Europeană de Control al Cancerului. Aceasta va avea loc în curând la Viena.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.