Festivalul de Film de la Berlin, la ora #MeToo şi Time’s Up

Începe Balul Urşilor

Berlinul, capitală cosmopolită şi pasionantă, oraş cu o viaţă culturală remarcabilă, desfăşoară covorul roşu pentru cea de a 68-a ediţie a Berlinalei, din 15 până în 25 februarie. Fetivalul berlinez, care deschide ca în fiecare an sezonul marilor festivaluri de cinema din Europa, va pune în lumina reflectoarelor agresiunile sexuale din industria cinematografică, potrivit declaraţiei directorului său, Dieter Kosslick.

“Răsunetul internaţional al #MeToo a arătat clar că nu este vorba numai despre o problemă a Hollywood-ului”, a afirmat Kosslick, adăugând: “Berlinala se consideră un forum în care pot fi dezbătute problemele şi în care se poate da un impuls rezolvării lor. Va fi organizată o serie de evenimente care să contribuie la o adevărată schimbare”. În acest sens, el a amintit conferinţele-dezbateri despre lupta împotriva derivelor din industria de divertisment sau despre cea mai bună modalitate de a mări finanţările pentru profesionistele din cinema, explicând că nu este deloc “genial” faptul că numai patru din cele 19 pelicule aflate în competiţia pentru Ursul de Aur au fost realizate de femei.

Marcel Iureş şi Victor Rebengiuc, în lungmetrajul de debut al lui Serge Ioan Celibidachi

Juriul Berlinalei din acest an este prezidat de regizorul şi compozitorul german Tom Tykwer (Cloud Atlas, Lola Rennt), “una dintre figurile cinema-ului german cele mai recunoscute şi mai apreciate pe scena internaţională ca un mare regizor”, cum l-a prezentat Dieter Kosslick. Relevat de Run, Lola Run, în 1998, realizatorul de 52 de ani este renumit pentru aducerea pe ecran a adaptării romanului Parfum de Patrick Süskind. Tykwer este, de asemenea, muzician şi a compus partiturile serialului  Sense8 de pe Netflix, după ce scrisese muzica filmelor sale precedente. Între ele, magnifica partitură la Cloud Atlas a fost nominalizată la Golden Globes. Adaptare a unui roman de Dave Eggers, primul său lungmeraj A Hologram for the King cu avec Tom Hanks a fost lansat în Statele Unite în 2016.

“Berlinala a fost întotdeauna festivalul meu preferat şi, în plus, festivalul ţării mele de origine. El m-a susţinut întotdeauna încă de la începuturile mele de cineast. Avem o formidabilă istorie comună. Acum aştept cu nerăbdare aceste două săptămâni pline de cinema, alături de juriu”, a mărturisit regizorul.

Juriul este format din actriţa belgiană Cécile de France, producătoarea Adele Romanski, (care a fost distinsă cu un Oscar în 2017 pentru cela mai bun film:  Moonlight), Stephanie Zacharek, critic la revista Time,  spaniolul Chema Prado, istoric al celei de a 7-a arte, şi compozitorul japonez Ryuichi Sakamoto. Sunt reprezentate astfel cele cinci discipline legate de creaţia cinematografică.

Lemonade, filmul Ioanei Uricaru

Berlinala atrage cele mai mari nume ale cinema-ului internaţional, ca şi peste 21.000 de profesionişti ai lumii filmului, şi este extrem de apreciat de publicul cinefil. Anul trecut au fost vândute 330.000 de bilete şi încă din zori numeroşi fani au aşteptat în frig starurile ce urmau să defileze pe covorul roşu, dornici să ocupe un loc cât mai bun şi să obţină autografe.

Cele 19 producţii care intră în cursa pentru faimosul Urs de Aur, ce va fi decernat în 24 februarie, sunt: 3 Jours à Quiberon de Emily Atef (Germania / Austria / Franţa), Eva de Benoit Jacquot (Franţa / Belgia), cu Isabelle Huppert şi Gaspard Ulliel, Figlia mia de Laura Bispuri (Italia / Germania / Elveţia), Las herederas (The Heiresses) de Marcelo Martinessi (Paraguay / Uruguay / Germania / Brazilia / Norvegia / Franţa), In den Gängen de Thomas Stuber (Germania), Isle of Dogs (Isle of Dogs – Ataris Reise) de Wes Anderson (Marea Britanie / Germania). Isle of Dogs, filmul de animaţie al lui Wes Anderson va deschide mâine Festivalul de la Berlin. Regizorul american a participat deja cu trei filme la Berlinală: La Famille Tenenbaum (2002),  La vie aquatique şi The Grand Budapest Hotel. Este prima data când un film de animaţie dechide Berlinala. Pelicula povesteşte amintirile unui băieţel de 12 ani, Atari, care pleacă pe insula câinilor pentru a-şi căuta căţelul pierdut, Spots.

Fotbal infinit de Corneliu Porumboiu

Lista cuprinde, în continuare, My Brother’s Name is Robert and He is an Idiot de Philip Gröning (Germania / Franţa / Elveţia), La prière (The Prayer) de Cédric Kahn (Franţa), cu Anthony Bajon, Alex Brendemühl, Damien Chapelle, un film despre viaţa unui tânăr toxicoman care îşi caută mântuirea în sânul unei comunităţi misterioase, Touch Me Not de Adina Pintilie (România / Germania / Cehia / Bulgaria / Franţa),  Transit de Christian Petzold (Germania / Franţa), Season of the Devil de Lav Diaz (Filipine), Damsel de David şi Nathan Zellner (Statele Unite), T’inquiète pas, il n’ira pas loin à pied de Gus Van Sant, cu Joaquin Phoenix (Statele Unite), Dovlatov de Alexey German Jr. (Rusia /Polonia/ Serbia), In the Aisles de Thomas Stuber (Germania), Khook de Mani Haghighi (Iran), Museum de Alonso Ruizpalacios (Mexique), The Real estate de Axel Petersen (Suedia/ Marea Britanie), Mug de Malgorzata Szumowska (Polonia), U – July 22 de Erik Poppe (Norvegia).

Isabelle Huppert şi  Gaspard Ulliel vor apărea pe covorul roşu alături de Joaquin Phoenix, Jonah Hill şi Rooney Mara, aceştia din urmă aşteptaţi pe genericul noului film al lui Gus Van Sant.

Touch Me Not în regia Adinei Pintilie

În afara Competiţiei, festivalierii vor putea descoperi Unsane de Steven Soderbergh, Otages à Entebbe de José Padilha, The Happy Prince de Rupert Everett…

Şi în celelalte secţiuni ale Festivalului se găsesc filme-bijuterii, cum au fost denumite unele dintre ele de către jurnaliştii de specialitate.

Astfel, în Critic’s Week, va fi proiectat în premieră mondială En attendant avril de Olivier Godin, din secţiunea Forum să amintim Interchange de Brian M. Cassidy şi Melanie Shatzky, Generation 14plus propune Les faux tatouages de Pascal Plante, dar şi Les rois mongols de Luc Picard, iar în Panorama nu putem omite Lemonade de Ioana Uricaru, Hotel Jugoslavia de Nicolas Wagnières Ondes de choc – Journal de ma tête de Ursula Meier…

Programul Festivalului Internaţional de la Berlin oferă în fiecare an peste 400 de filme, în principal premiere mondiale şi europene, aparţinând tuturor genurilor şi formatelor: filme internaţionale în Competiţie, filme independente în Panorama, cinema-ul pentru tineri în Generation, noi descoperiri şi noi talente în cinemaul german în secţiunea Perspektive Deutsches Kino, creaţii de avangardă şi experimentale în Forum şi Forum Expanded şi scurtmetraje în Berlinale Shorts.

Isabelle Huppert în Eva

Berlinale Special care include Gala, prezintă noile producţii singulare şi aduce omagii marilor personalităţi ale lumii filmului. Din 2015, o selecţie de seriale internaţionale este proiectată în cadrul Berlinale Series.

Programul este completat de o Retrospectivă şi un omagiu adus unui mare nume al cinema-ului, organizate de Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen. Din 2013, retrospectiva a fost lărgită cu proiecţiile Berlinale Classics, cuprinzând versiuni restaurate ale unor filme clasice.

European Film Market (EFM), piaţa de film integrată festivalului, a devenit una dintre cele mai importante din sectorul cinematografic internaţional.

În plus, Berlinala a organizat regulat un program de prezentări speciale care deschid noi perspective asupra unor teme-cheie, stabilesc noi legături şi explorează domenii în care cinema-ul se întâlneşte cu alte discipline creative.

Participare record a României la cea de a 68-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin

Tom Tykwer, preşedintele juriului

În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, Institutul Cultural Roman din Berlin susținând în mod constant prezența numeroaselor echipe de film la Berlinală. În cadrul celei de-a 68-a ediţii a Berlinalei au fost selectate producţii româneşti în aproape toate secţiunile importante ale festivalului.

Astfel România participă în Competiţie, secţiunea principală a festivalului, cu lungmetrajul Nu mă atinge-mă / Touch me not, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie. Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 și 2017, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști (Tomas Lemarquis, Laura Benson) și persoane reale, Nu mă atinge-mă, este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane. În cadrul acestei secţiuni vor fi proiectate 24 de filme, dintre care 19 vor concura pentru Ursul de Aur şi Urşii de Argint, celelalte 5 rulând în afara competiţiei.

Las Herederas

Un alt debut în lungmetraj, filmul Lemonade/Luna de miere în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secţiunea Panorama. Filmul spune povestea Marei, o mamă celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu semănă cu cea din visurile ei. În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici. Din distribuţie mai fac parte Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu. În secţiunea Panorama au fost selectate în total 47 de filme din 40 de ţări, între care Marea Britanie, Franţa, India, Spania, Elveţia, Brazilia şi Italia.

Documentarul regizorului Corneliu Porumboiu, Fotbal infinit / Infinite Football, a fost selectat între cele 44 de filme din cadrul secţiunii Forum. Acesta analizează obsesia României pentru acest sport, concentrându-se asupra unui reprezentant al unor autorităţi locale care este hotărât să îmbunătăţească fotbalul românesc. Este a doua oară când regizorul participă la Berlinale cu un documentar despre fotbal, primul fiind Al doilea joc în 2014.

Insula câinilor, regizat de Wes Anderson

La secțiunea Generation Kplus, din care fac parte filme de lung și scurtmetraj dedicate copiilor și tinerilor, au fost selectate două producţii româneşti: De Natura (r. Lucile Hadzihalilovic) şi Trois reves de jeunesse (r. Valerie Mrejen și Bertrand Schefer). Cele două scurt-metraje au fost realizate în cadrul proiectului Rezidență internațională de creație audiovizuală, desfășurat la Slon, Prahova şi organizat de Fundația Culturală META cu sprijinul ICR.

Totodată, actrițele Cosmina Stratan şi Dana Marineci participă la secţiunea Generation 14plus cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold, Cobain. Pelicula este o coproducţie Olanda-Belgia-Germania. În cadrul aceleiaşi secţiuni va fi prezentat încă un lung metraj, Fortuna – r. Germinal Roaux, coproducţie Elveţia-Belgia, din a cărui distribuţie fac parte alte două actriţe românce: Alexandra Suciu și Grațiela Bădescu.

Figlia mia

De asemenea, regizorul Călin Peter Netzer va fi anul acesta membru al juriului care va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debutGWFF Best First Feature Award.

La Berlinale Talents candidează anual circa 4.000 de tineri din întreaga lume, din care sunt selecționați 300 de participanți. Anul acesta au fost selectaţi în cadrul acestei secţiuni, din partea României, Alina Grigore (scenarist, regizor, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film, jurnalist) şi Mihaela Popescu (regizor, editor).

Bas Keizer şi Dana Marineci în Cobain

Mihaela Popescu participă concomitent, cu pelicula În pronunțare/ Yet to rule, şi la Woche der Kritik Berlin / Săptămâna Criticii la Berlin – eveniment organizat de Asociația Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. În pronunțare este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacție și o căsnicie eșuată. Portretizând dificultățile unui personaj prins în lupta dintre instinct și rațiune, regizoarea construiește o poveste emoționantă care îmbină cu măiestrie detalii cotidiene și elemente suprarealiste.

Tot în cadrul Berlinalei, ICR Berlin susține standul românesc de la European Film Market precum şi apariţia catalogului Romanian Films. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru societăţile de producţie internaţionale. În cadrul EFM  vor fi prezentate următoarele producţii româneşti: Nu mă atinge-mă (r. Adina Pintilie), Octav (r. Serge Celibidachi), Vara s-a sfârşit (r. Radu Potcoavă), Secretul fericirii (r.Vlad Zamfirescu),  Stela (r. Stanca Radu),  Dansul Soarelui (r. Corneliu Gheorghiţă), şi Fotbal infinit (r. Corneliu Porumboiu).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.