Filme spaniole de debut – „Istorii şi Cântece“

Institutul Cervantes din Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia SGAE („Societatea Generală a Autorilor şi Editorilor“) organizează la sediul Institutului Cervantes desfăşurarea programului „Operas primeras“ („Opere prime“), alcătuit din patru proiecţii de filme în care muzica are un rol cheie în subiectul abordat sau pentru înţelegerea situaţiilor de viaţă ale personajelor.

Cele patru filme cuprinse în programul „Opere Prime” vor rula, în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză.

La deschiderea seriei de proiecţii de film, luni, 20 noiembrie, ora 19.00,cu pelicula „La Muerte en La Alcarria”, va fi prezent regizorul filmului, Fernando Pomares. La finalul proiecţiei, invitatul spaniol va participa la un Q&A alături de criticul de film Boglarka Nagy, programator de filme pentru Cinema Elvire Popesco.

Fernando Pomares. Foto Miguel Bueno

Fernando Pomares este scenarist, regizor şi regizor de montaj pentru diferite proiecte cinematografice. De asemenea, este cofondator al casei de producţie „Travelogue Studio“, cu sediul la Barcelona. Lucrează pentru casa de producţie de filme de animaţie „Citoplasmas“, la departamentul de post-producţie. Totodată, Fernando Pomares îmbină realizarea proiectelor sale audiovizuale cu critica şi analiza de film, prin intermediul unor ateliere şi publicaţii specializate. Scurtmetrajul său Alto Sauce (produs de „Escándalo Films“) a primit diferite premii, printre care Madridimagen (2011, Spania), Kustendorf Film and Music Festival (2012, Serbia), Festival L´Alternativa (2015, Spania), Visions du Réel (2015, Elveţia). Filmografia lui Fernando Pomares cuprinde: Alto Sauce (2010, scurtmetraj, regizor şi scenarist); Berd, Charlie, Wilson, Susan & Me (2011, scurtmetraj, regizor, în colaborare); Anna Trampetes (2013, scurtmetraj, regizor, în colaborare); La Muerte en La Alcarria (2015, lungmetraj, regizor şi scenarist); Morning Cowboy (2016, scurtmetraj, regizor, în colaborare).

Programul „Opere prime“, subintitulat în 2017 „Istorii şi Cântece“, are ca scop promovarea operelor acelor cineaşti spanioli aflaţi în primele etape ale carierei lor artistice sau care colaborează artistic cu regizori sau regizoare aflate la debut. Este un program ambiţios care pune în valoare operele artistice ale cineaştilor emergenţi, un program care îi încurajează pe tinerii artişti şi care pune în valoare particularităţile tematice şi formale ale noii cinematografii spaniole contemporane.

Programul filmelor

20 noiembrie 2017, ora 19.00

La muerte en La Alcarria / Moartea în La Alcarria – regia: Fernando Pomares, muzica: Los Hermanos Cubero (Enrique Ruiz Cubero, Roberto Ruiz Cubero), 2015. 83 min; gen: ficţiune, musical, western

Doi fraţi muzicanţi călătoresc împreună spre ţinuturile natale din Alcarria. În timpul acestei călătorii îşi cîntă propriile origini, rădăcinile spre care se îndreaptă, dar care nu mai există. Moartea în La Alcarria este un poem nostalgic despre arta duetului Los Hermanos Cubero şi lumea pe are o refac propriile lor cântece. Un film apreciat, muzical şi western deopotrivă, plin de emoţie şi de muzică autentică, intensă şi personală. A primit Premiul pentru cel mai bun documentar naţional (2015).

27 noiembrie 2017, ora 19.00

La pols / Cenuşa – regia: Llàtzer Garcia Spania , muzica: Ramón Rodríguez Quintana (The New Raemon), Spania, 2016, 85 min. Gen: dramă

După moartea tatălui său, Jacob începe să uite tot, iar relaţia cu sora sa Ruth, sau cu prietena lui, Alba, se va schimba cu totul, la fel felul său d ea se raporta la cei din jur, iar asta îl duce mult dincolo de convenţiile sociale. Filmul a primit Premiul Juriului şi Premiul Publicului la Festivalui „Nuovo Cinema Europa“ de la Genova în octombrie 2017.

4 decembrie 2017, ora 19.00

La puerta abierta / Uşa deschisă – regia: Marina Seresevsky, muzica: Mariano Marín España, 2016, 84 min. Gen: ficţiune, comedie dramatică

Rosa este prostituată, la fel ca mama ei, Antonia, care se crede Sara Montiel şi îi transformă viaţa Rosei într-un adevărat infern. Rosa nu ştie să fie fericită, nu poate găsi vreun motiv pentru asta, însă apariţia unui nou membru al familiei ei neobişţnuite îi dă o unică şi neaşteptată ocazie să înţeleagă mai mult despre viaţă. Este filmul spaniol care a primit cele mai multe premii în ultimul an: Premiul pentru cel mai bun Film şi Premiul Criticii, Premiul pentru cel mai bun actor (lui Asier Etxeandía) la Festivalul Internaţional de la Aswan (Egipt). A primit şi Premiul Publicului la Festivalul Transilvania şi diverse alte premii la festivaluri de film de la Alicante, Sofia, Amsterdam sau Shanghai.

11 decembrie 2017, ora 19.00

María (y los demás) / Maria (şi ceilalţi)regia: Nely Reguera, muzica: Nico Casal, Spania, 2016. 92 min. Gen: ficţiune, comedie dramatică

După moartea mamei sale, Maria, o tânără responsabilă şi echilibrată, a avut mereu grijă de tatăl şi de fraţii ei. Maria îşi găseste în familie raţiunea de a trăi, e principala preocupare, iar când tatăl ei anunţă că se va căsători cu Cachita, o soră medicală simpatică, lumea Mariei se prăbuşeşte. A venit momentul să-şi trăiască propria viaţă. O comedie dramatică actuală foarte bine primită de presa culturală din Spania, nominalizată la Premiile Goya, Premiile Feroz şi Premiile Fénix.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Pe langa alte tipuri de castiguri, noi am dat deja și extra-bonus 250 DE DOLARI CHIAR DIN PRIMA LUNA a seriei de activitati speciale lansate la data de 12 aprilie 2017. Suntem pregatiti sa va ajutam pas cu pas, in asa fel incat sa castigati sigur, simplu si comod bani. Oferim si solicitam SERIOZITATE! Nu ne cautati decat dupa ce v-ati hotarat cu seriozitate! Cereti detalii mai multe la adresa de email: pacurarucostica1963@gmail com

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.