Financial Times ne reamintește cine sunt dușmanii democrației

Așa cum în anii ’80 aveau loc proteste regulate împotriva comunismului, acum în Leipzig au loc proteste împotriva războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei, scrie Financial Times. Proteste similare au loc cu regularitate și în multe alte orașe germane. La unele participă câteva sute de oameni, la altele doar câteva zeci. ”Dar, la fel ca în cazul protestelor similare din Europa Centrală, ele sunt un semnal îngrijorător pentru liderii politici”, scrie cotidianul financiar britanic.

”Germania este doar o marionetă a intereselor americane și ale NATO”, spune unul dintre cei care au luat cuvântul la protestele din Leipzig. ”Politica de embargo împotriva Rusiei a fost un eșec total și are consecințe dezastruoase pentru noi”, a mai spus oratorul, care a mai vorbit despre Holocaust și a spus că războiul din Ucraina este ”paradisul incitatorilor la război, al producătorilor de armament și al profitorilor”. ”Avem un mesaj limpede pentru guvern. Insecuritatea și frica sunt tot mai mari… Ucraina este sacrificată pe altarul intereselor americane”.

Participanții la aceste proteste sunt prudenți. Financial Times scrie că organizatorii le amintesc oamenilor să nu provoace poliția și să nu aducă steaguri ale Rusiei, să nu afișeze însemne care să sugereze că sprijină pentru armata rusă. Protestatarii vin la mitinguri cu steaguri ale partidelor de stânga și cu pancarte care încearcă să facă o paralelă între războiul din Ucraina și pandemie. Unele proteste sunt organizate de stânga radicală, iar altele de dreapta populista. Financial Times apreciază că reducerea rivalităților politice arată cât de dureroasă este criza economică pentru germani.

”Vrem ca incitatorii la război din NATO să nu mai creeze conflicte între Germania și Rusia, între Ucraina și Rusia” spune o pensionară care a participat la unul dintre mitingurile din Leipzig, purtând o pancartă ”Pace cu Rusia”. ”Vrem normalizarea prețurilor la gaze și electricitate”, a mai spus ea, adăugând că în grădinițele din Germania copiii sunt învățați să fie împotriva Rusiei. ”Nu mă deranjează să vorbesc cu voi pentru că oamenii trebuie să înțeleagă că nu suntem naziști. Vrem pace”, i-a spus pensionara reporterului FT.

”Germanii de rând plătesc pentru că America vrea să se implice în Rusia”, spune un tânăr șomer participant la proteste, plângându-se că facturile la energie cresc fără încetare, în timp ce șansele de a-și găsi un loc de muncă sunt tot mai mici.

Toate protestele organizate în estul Germaniei au avut aceste mesaje, scrie Financial Times. ”Securitatea energetică și protecție împotriva inflației – patria înainte de toate!”, scria pe o pancartă adusă la un protest din Berlin din luna octombrie.

Pentru Financial Times, ONG-iștii și profesorii citați în articolul cui pricina, lucrurile sunt limpezi: organizatorii acestor proteste fac jocul Moscovei. Articolul nu amintește de declarațiile din urma trei luni făcute de ministrul de Interne al landului Renania de Nord – Westfalia și de oficiali din serviciul german de informații: cei care vor protesta împotriva scumpirilor și a frigului din locuințe pot fi considerați ”inamici ai statului”.

Financial Times reia aceleași explicații și analize publicate de presa germană în luna august, citând specialiști care spun că mișcările  împotriva restricțiilor din timpul pandemiei încearcă să canalizeze în acest moment sentimentele anti-război.

Explicații identice au și specialiștii cehi, care au comentat pentru Financial Times protestele de amploare împotriva sancțiunilor impuse Rusiei organizate la Praga. Petr Just, șeful departamentului de științe politice al Universității Metropolitane din Praga, spune că indivizii care vorbesc la aceste proteste sunt ”pro-Kremlin și eurosceptici”, iar uneori au legături cu site-uri conspiraționiste. Financial Times notează cu îngrijorare că sondajele din Slovacia arată că 19% din populație preferă o victorie rusă în Ucraina. ”Participanții la proteste sunt foarte diverși, iar cei mai mulți ies în stradă pentru a-și exprima dezamăgirea pentru modul în care guvernul a gestionat criza socio-economică actuală și criza energiei. Mulți oameni nu știu că sunt folosiți de grupurile pro-Kremlin”, spune amintitul Petr Just. Nu numai analiza, ci până și cuvintele profesorului universitar de la Parga sunt aproape identice cu cele ale purtătorului de cuvânt al serviciului secret german din Turingia, care spunea, în august că serviciul ”va face bine diferența între cei care se folosesc în mod legitim de dreptul lor de a demonstra și de a-si exprima opiniile și cei care vor să ne distrugă democrația”.

Financial Times scrie că cele 200 de miliarde de euro pe care guvernul german se pregătește să le injecteze în economie, inclusive pentru a ajuta cetățenii la plata facturilor pentru energie, au domolit protestele din țară, care nu s-au intensificat odată cu apropierea iernii. ”Este o dezamăgire pentru cei de la Moscova care au vrut să vadă cât mai mulți cetățeni rupți de guvernele lor”, spune un expert de la German Council on Foreign Relations.

Analiștii austrieci citați de Financial Times sunt mult mai îngrijorați, pentru că in luna ianuarie vor avea loc alegeri regionale, iar Partidul Libertății, de extremă-dreapta, este într-o poziție bună în sondaje. Partidul și-a revenit după ”scandalul Ibiza” (o posibilă finanțare din Rusia contra facilitării unor afaceri de către guvernul de la Viena) care a dus la ieșirea de la guvernare, în 2019. Acum, Partidul Libertății condamnă sancțiunile împotriva Rusiei și ostilitatea față de Rusia și susține că aceasta este cauza greutăților prin care trec acum cei mai săraci austrieci. ”Întregul peisaj politic este acum în favoarea Partidului Libertății”, spune analistul Thomas Hofer. ”Nu suntem departe de situația în care vor fi primii în sondaje”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13

19 Comentarii

  1. Ce idioţi? E democratic să trăim în întuneric, în frig, şi flămânzi? Atunci de ce n-au venit să trăiască alături de noi în comunism? Ceuşescu ne spunea să facem economii să plărim datoriile, acum Ursula ne spune să facem economii să-i ajutăm pe naziştii ucraineni.

  2. Evident, bre. Nu cumva să zici ceva de frig sau intuneric, sau de pensie mai ales, căci automat ești pro putin bre.. Deci bagă-ți mințile in cap,.Ai democrație și să-ți ajungă..

  3. Un Sondaj recent efectuat in Vest arata ca publicul german isi schimba in bine, adica in spiritul adevarului, perceptia despre conflictul din Ucraina. Numarul celor care cred ca Rusia a declansat Operatiunea speciala la PROVOCAREA militaristilor NATO a crescut la 40 la suta fata de 25 la suta in vara. In fosta RDG, procentul a crescut si mai mult, la 56 la suta…

  4. Rusii au ce au cu Ucraina. A fost razboiul din Maldive intre Argentina si Anglia. S-au batut si s-au impacat. Insulele aduc multa paguba Angliei. Numai combustibilul sa ajungi acolo ruineaza Anglia. Dar nu s-a bagat nimeni. Asa si cu Ucraina. Trebuia lasati sa se bata singuri pana se impaca. Nu vor americanii pt a vinde arme ruginite si casate. Problemele se rezolva si prin razboaie. Asa s-a eliberat Romania de sub turci si de sub austrieci.

  5. „Germania este doar o marionetă a intereselor americane și ale NATO” – Pai, ce altceva ar putea fi o tara aflata sub ocupatie militara americana?!?

  6. Singur gândești bine pe partea de Vest dar de ce nu unești si partea de Est a creierului și vei realiza Germania Mare exact cum a fost după terminarea războiului împărțită de Ruși și Americani …. dacă tu chiar crezi in conflictul lor atunci ar fi probabil ca Mircea Dinescu să fie făptuitorul Revoluției Anti Comuniste din Romania ….dar ce face cu căderea Comunismului din tot blocul Estic inclusiv la Moscova ? Probabil că Mircea Dinescu avea o rețea de revoluționari ….Dinescu Era poet iar Zelensky un Actor ….. Regia se face in culise de adevărații regizori ai lumii ;)))

  7. Toti cretinii sunt fascinati de ideea de bani. Cica daca nemtii au injectat 200 miliarde de euro au rezolvat problema. Dar ce cumpara cu banii aia daca marfa este interzisa sau nu mai exista? Se vor incalzi la iarna cu Euro tipariti pe hartie, in valoare de 200 de miliarde? Sunt zone ale gandirii in care nemtii au fost dintotdeauna tampiti, chiar daca au talent pentru mecanica auto si chimie, pentru ca in electronica au fost depasiti de multa vreme de Asia, inca din urma cu zeci de ani. Oricum, banii din ziua de azi sunt doar pura inselatorie, au dreptate statele BRICS sa introduca monede cu acoperire valorica reala, cine produce castiga, nu ca acum cand cine detine bancile centrale isi permite sa falsifice moneda si sa se imbogateasca halucinant din inselatorii cu bani falsi, fara a munci sau produce nimic.

  8. Se pare că doar demonstrațiile ” eco” și pro lgbt sunt ce ” trebuie” Restul sunt putiniste , conspirationiste …..Se pare că populația UE devine ” teroristă internă” De partea bună rămîn doar guvernele.

  9. Cine sunt dusmanii: FT, CNN, WP, NYT, Guardian si toate publicatiile romanesti. Pentru ca meritati !

  10. Financial Times ? Cea mai clara si fara de dubii atitudine bolsevica (ma si mir ca Charlie, marele specialist in bolsevism, nu s-a autosesizat), „Cine nu e cu noi e impotriva noastra !”

  11. Ia neamule democratie cu polonicul, bagati-o in matze! Urla pe strada de foame frig si alienare sociala! Traiesti in democratie doar! Democratia inseamna sclavie controlata!

  12. Asa, tovarasi, bravo ! Spre cele mai inalte culmi ale comunismului, in zbor ! Vigilenta marita, dusmanul de clasa asculta ! Si … apropo, nu aveti un loc liber prin parlamentul ala de la Bruxelles ? Ca Financial Times m-a refuzat de la publicare, a zis ca analizele mele sint prea tehnice !

  13. Andrei, am serioase dubii ca tu stii ce ai vrut sa spui. Eu marturisesc ca nu am inteles. Sau, poate tu nu ai inteles ce am spus eu. Poti sa unesti cum vrei Germania, ca tot sub ocupatie militara americana este. Am si argumente tehnice.

  14. Omul care gândește liber e musai putinist. În schimb, cel care nu iese din canoanele marxismului cultural cu prefață scrisa de zdeamtalinsky e apărătorul valorilor Occidentului.
    PS. Eu zic sa scrieți un ghid al omului purtător de valori corect politic și geostrategic și apoi sa-i obligați pe cetățeni sa-l învețe pe de rost. Turma are nevoie de un asemenea ghid practic de viata.
    Când mai tundeti oile, tundeti-le cu foarfeca manuala. Asa se vor simți oile in siguranță alături de voi, marii jucători de șah pe tabla oferita cadou de furnicile cu feromoni lgbtiqisti.

  15. E democratie si libertate dar aveti grija cu ce pancarde veniti la demonstratii! Nu d-ale pro Rusia ca sunt provocatoare! Au ajuns precum comunistiiadica toata lumea dar toata lumea trebuie sa aiba parerea si convingerile statului sistem altfel esti cenzurat, acuzat, injurat. Halal democratie de opereta.

  16. Ca peste tot, reteta guvernelor autoritare si a MSM-ului e sa demonizeze orice voce care se opune planurilor lor. Problema e ca aceste guverne si MSM nu au argumente care sa combata aceste revendicari, de aia se rezuma la a incerca sa atace opozantii… daca esti pro ceva, inseamna ca esti anti-ceva, si ar trebui sa-ti fie rusine

  17. Dusmanii intregii omeniri si nu doar ai democratiei, sunt oligarhia sionista care a planificat reducerea prin asasinat direct a populatiei planetei pana la nivelul de 500 milioane de oameni pe intreaga planeta. Deci 7.5 miliarde de oameni urmeaza sa fie ucisi de sionismul mondial in cadrul programului the Great Reset ai lui Schwab de la Davos, sau the New World Order! Si tocmai blestematii astia asasini congenitali au tupeul sa vorbeasca despre holocaust?

  18. Se afirma la inceput ca razboiul din Ucraine cu cat este mai lung cu atat mai mult ii va ruina pe rusi. Dar nu s-a spus cu cat, deci a fost doar demagogie. Adevarul este altul. Cel mai bine financiar pica democratii americani care sunt la putere. Miliardele aprobate Ucrainei nici macar nu se misca din America, intra in conturile clientilor partidului democrat. Sunt cei care fabrica si livreaza armament, tehnica si materiale de tot felul lui Zelenschi. Sigur ca mai scapa acestuia si mafiotilor sai si numerar ca spaga.

  19. În Vest, democrația , libertățile, dreptul la exprimare liberă indiferent de punctul de vedere sunt reduse la minimum, aproape de dispariție. Se practică cenzura pe față, propagandă agresivă, se bagă pumnul în gură. Asta nu mai este democrație și libertate. Dar ei fac asta pentru că nu mai controlează narațiunea așa cum o faceau înainte. Asta e semn nu de putere ci de slăbiciune. Sunt disperați că tot mai mulți cetățeni ai Europei au început să vadă minciunile și nu le mai cred. Cu cât vor strânge șurubul mai tare cu atâta oamenii vor vedea mai limpede realitatea. Când un regim , oricare ar fi el începe să recurgă la cenzură, forță, propagandă stridentă, la pedepse și reguli draconice este semnul că sfârșitul îi este aproape.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.