Fondul Suveran de Dezvoltare, aberație sau soluție?

Prezentat de PSD cu surle și trâmbițe, amânat și controversat mai apoi, FSDI este un proiect ambițios, cu un buget de peste 10 miliarde euro. Marile companii performante ale statului își vor vărsa profitul într-un fond înființat cu scopul declarat de a construi spitale, autostrăzi, de a dezvolta fabrici și uzine. Nedeclarat, prin Fond ar putea fi scoase sume uriașe de bani din Trezorerie pentru a putea fi folosite după placul politicienilor. FSDI a fost, de altfel, un obiectiv al ex-ministrului Economiei Mihai Tudose, actualul șef al Guvernului, bifat la moțiunea de cenzură la nerealizările imputate lui Grindeanu.

„Este un fond de investiţii deţinut 100% de stat, după modelele existente în Franţa, Italia, SUA sau Norvegia. FSDI va cuprinde acţiunile deţinute de stat în circa 200 de companii. Valoarea totală a activelor companiilor ce vor fi incluse în FDSI este de aproximativ 45 miliarde lei. Prin preluarea acţiunilor de către FSDI, statul renunţă la dividendele aferente, în sensul că ele nu vor mai fi încasate anual la bugetul de stat, ci vor alimenta FSDI. Echivalentul sumelor ce nu vor mai fi încasate la buget va fi de 2,5 miliarde lei anual, o sumă echivalentă cu 0,25% din PIB, însă după cum se va vedea mai jos, aceasta va fi compensată de efectele generate în economie de FDSI, care vor aduce mai multe venituri la bugetul de stat“, detalia premierul Mihai Tudose, într-un material din campania electorală, prin care explica proiectul de țară al PSD, în noiembrie 2016. La acea vreme era președinte al Comisiei de politici economice din Camera Deputaților și explica proiectul de țară al PSD.

Transparență prin listarea la BVB

„Unul dintre cele mai bune mijloace de a asigura transparenţa FSDI va fi listarea la Bursa de Valori Bucureşti a companiilor din portofoliu. După cum se ştie, listarea la bursă implică publicarea şi transparentizarea datelor şi activităţilor unei companii. În acest sens, FSDI va lista anual la bursă cel puţin 10% din companiile deţinute. De reţinut că în companiile strategice (ex. Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Metrorex, Tarom) participarea FSDI nu va coborî sub 51%“, explica atunci actualul prim-ministru.

Fondul va crea 42.000 de locuri de muncă

„Până în 2020, PIB va avea o creştere suplimentară de 20 miliarde lei. Tot până în 2020, la bugetul de stat se va acoperi pierderea din neîncasarea dividendelor pentru acţiunile ce vor fi incluse în FSDI, iar mai mult decât atât, la finalul perioadei se va înregistra o creştere suplimentară de 6 miliarde lei. Prin construcţia de noi fabrici şi prin celelalte măsuri prevăzute, până în 2020, activitatea FSDI va genera 42.000 de noi locuri de muncă bine plătite, mai ales în zonele slab dezvoltate, cu şomaj ridicat şi salarii mici. La acestea se adaugă multe alte locuri de muncă generate pe orizontală de IMM-urile care vor deservi unităţile de producţie înfiinţate de FSDI“, scria în aceeași prezentare a fostului ministru al Economiei.

Promisiunile frumoase ale politicienilor

„Toate companiile de stat profitabile din România vor fi incluse în acest Fond, care va emite obligaţiuni ce pot fi cumpărate de orice cetăţean şi de orice firmă. Statul va rămâne 100% acţionar, nu va vinde nicio acţiune de acolo, pentru că sunt companii strategice şi, de asemenea, acest Fond, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi din lume, împreună cu fonduri de investiţii mari şi cu bănci internaţionale, cu care am şi avut discuţii oficiale, vor face joint venture cu care se vor finanţa investiţii mari, strategice“, declara președintele PSD, Liviu Dragnea, în februarie.

Partener valoros pentru BERD, BEI, Banca Mondială

„Crearea acestui Fond face parte din materializarea programului de guvernare și reprezintă o abordare managerială a Guvernului, orientată spre creșterea performanței și utilizarea eficientă a activelor deținute de companiile statului, fiind centralizator de expertiză, instrument de capitalizare a companiilor de stat, dar și de finanțare a proiectelor de țară, prin atragerea de capital din diverse surse publice și private. Fondul Suveran va fi un partener valoros atât pentru investitori instituționali precum BERD, BEI, Banca Mondială, cât și pentru fonduri de investiții sau alți investitori privați“, spunea fostul ministru al Economiei Alexandru Petrescu.

Măsură de stimulare economică

„Acest Fond este o măsură de stimulare economică prin care, în urma atragerii de capital din piața financiară internă și internațională, vor putea fi constituite surse de finanțare pentru proiecte de investiții profitabile și sustenabile, ce vor antrena un efect de multiplicare în economie, conducând la dezvoltare, în paralel cu creșterea veniturilor bugetare“, afirma actualul ministru al Economiei, Mihai Fifor.

FSDI – coordonat de Ministerul Finanțelor

„Din punctul meu de vedere, toate companiile, nu doar din domeniul energiei, pentru că vorbim despre un fond de investiţii la nivel general, toate companiile care sunt pe profit, care au capitalizare puternică din orice domeniu, ar trebui să fie în acest fond, aceasta, în funcţie de comunicarea pe care o vom avea cu Comisia Europeană şi în funcţie de deciziile privind competiţia, să nu creăm probleme. Pentru că este un fond de investiţii, trebuie să fie la Ministerul Finanţelor, pentru că Ministerul Finanţelor trebuie să gestioneze aceşti bani. În general, toate activele, tot patrimoniul statului român, se gestionează de Ministerul Finanţelor, ca urmare, ar trebui să fie la Ministerul Finanţelor“, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la conferinţa Focus Energetic.

FSDI în programul de guvernare

„Scopul Fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic. Estimăm că 10 miliarde euro vor intra în economia României în următorii patru ani prin FSDI. Fondul va duce, printre altele, la apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, CEC, Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităţi: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren. Cele mai mari investiţii ale FSDI în următorii patru ani se vor realiza în sănătate, prin construcţia unui spital republican şi a opt spitale regionale. Valoarea totală finanţată din FSDI este estimată la 3,5 miliarde euro“.

Miză de scandal în PSD

Una dintre acuzațiile aduse de propriul partid cabinetului Sorin Grindeanu a fost tărăgănarea FSDI. Motivul s-ar afla în faptul că fostul premier l-ar fi trimis de la Guvern la PSD pentru a fi promovat în Parlament, ca proiect de lege.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, l-a acuzat direct, în timpul crizei, spunând că „Fondul Suveran de Investiţii este gata încă din data de 15 mai. Atunci s-a depus la cabinetul prim-ministrului şi lista cu pachetele de acţiuni pentru FSDI şi proiectul de lege. Din păcate, nu am înţeles nici noi de ce premierul a blocat acest punct foarte important din programul de guvernare“.
La rândul său, ex-premierul Sorin Grindeanu arăta că nu el a blocat proiectul. „Acest proiect a fost făcut de o comisie de la Ministerul Economiei, unde au fost specialişti şi de la alte ministere. Am participat la ultima şedinţă, când au finalizat acest proiect, l-am primit sub formă de draft la cabinet, după care a mers la partid. Asta se întâmpla la începutul lunii mai. Marea dilemă la Fondul Suveran de Investiţii a fost în coordonarea cui va fi – la Ministerul Economiei, la Ministerul Dezvoltării, la IMM-uri. După ce am văzut configuraţia de azi a guvernului, sigur, s-ar putea să mă înşel, eu cred că va fi la IMM-uri. Dacă lucrurile erau blocate la mine, trebuiau să aibă deja aviz de la toate celelalte ministere avizatoare. Să îmi arate cei de la Ministerul Economiei când au trimis spre avizare această lege prin care se puneau bazele fondului suveran.“

Paul Dumitrescu, Cristian Pam Matei

Citiți întregul Dosar în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.