Fondul Suveran de Dezvoltare s-a diluat

Viitorul Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va înghiți 23 de companii unde statul este acționar majoritar sau minoritar, conform draftului care proiect de lege care se discută în Parlament. Ultima variantă conținea 90 de companii, după ce proiectul guvernului cuprindea 27 de companii. Proiectul privind înfiinţarea FSDI a fost modificat în noiembrie. În forma trimisă Senatului numărul companiilor ce urmau să facă parte din acest fond a fost triplat, iar aportul în numerar, reprezentând venituri din privatizare la capitalul social al Fondului, a fost majorat de la 1,85 miliarde de lei la 9 miliarde de lei. Pe listă au fost introduse companii precum CEC, Tarom, Rompetrol, Eximbank, Metrorex, aeroporturile din Constanţa şi Timişoara, Avioane Craiova, Şantierul Naval Mangalia, Poşta Română, CFR Călători şi chiar Registrul Auto. Acestea însă au dispărut. CEC Bank şi Eximbank au fost înlăturare pe motiv că „ar fi fost ciudat să se îndatoreze pentru un proiect la băncile din portofoliu“.Au fost scoase și Biofarm, Societatea Naţională a Sării, Compania de Investiţii pentru Turism și Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, prezente pe lista de 27.

Au rămas Engie Romania (la care statul român deține 34% din acțiuni) Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Națională a Apelor Minerale (100%), Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Națională Aeroporturi București (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Națională (100%), Administrația Porturilor Maritime (80%) și Conpet (58,72%).

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4609 Articole
Author

3 Comentarii

  1. viitorul, că şi anul trecut era viitorul şi probabil şi la anu’ şi la mulţi ani, copăcel, copăcel, ce-ai avut dragneo cu el…

  2. Asa, sa-si asume statul riscurile eventualelor companii private ce vor participa la fond in timp ce ele isi vor incasa garantat profitul. La ce s-a mai facut atata tam-tam pe chestia contractelor cu statul?

  3. Un lucru absolut normal. Nu conteaza cantitatea ci calitatea.
    Au ramas companiile reprezentative din punct de vedere al profitului (cele din energie, resurse naturale, samd).
    Companii precum Tarom, Santierul Naval Mangalia, Avioane Craiova, samd nu genereaza (si nu pot genera) profit ca sa conteze in schema Fondului Suveran de Dezvoltare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.