Fost președinte italian. A murit Giorgio Napolitano

Fostul preşedinte italian Giorgio Napolitano, fost comunist care a ajutat ţara sa să treacă prin criza datoriilor din 2011, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunţat vineri biroul premierului, potrivit agențiilor Reuters.Giorgio Napolitano a stabilit o relaţie apropiată cu regretatul Papă Benedict al XVI-lea şi a fost una dintre puţinele persoane care au fost avertizate în avans de demisia şocantă a lui Benedict al XVI-lea în februarie 2013.

Biroul premierului Giorgia Meloni a transmis condoleanţe din partea guvernului italian familiei lui Napolitano.

Preşedinţia italiană este, de obicei, mai mult cu rol ceremonial, dar Napolitano şi-a folosit puterile la sfârşitul anului 2011 pentru a evita o criză, numindu-l pe fostul tehnocrat al Comisiei Europene Mario Monti în fruntea guvernului, după demisia premierului Silvio Berlusconi, în urma unei dispute legate de reducerea cheltuielilor.

Doi ani mai târziu, a ieşit dintr-un alt impas când a instalat o mare coaliţie sub conducerea politicianului de centru-stânga Enrico Letta, după alegeri parlamentare neconcludente.

Napolitano a devenit preşedinte în 2006 şi a fost ales pentru un al doilea mandat fără precedent de şapte ani în 2013. El a demisionat în 2015, invocând vârsta sa.

Pe parcursul unei cariere politice care a început în anii 1950, a fost ales în Parlamentul italian şi în Parlamentul European şi a fost ministru de interne şi preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Una peste alta și în sfârșit, bravo lui!
    A fost o napolitană pe coliva Italiei care, iată, acum este decorată și cu pepeni!

  2. O fosila comunista educata la scoala globalistilor americani. Scenariul italian s-a aplicat si in alte colonii: guverne tehnocrate sau talmes-balmes (stanga si dreapta amestecate), presedinti alesi in doua mandate (pentru a eficientiza spaga), „reforme” ale justitiei care au ametit lumea si a facut din corupti viitori politicieni de succes, polarizarea societatii etc. A fost obedient stapanilor si a mierlit-o la 98 de ani, ca asa traiesc neamurile proaste. Dumnezeu sa-l ierte!

  3. Incep sai se curete lichelele din politica😏? Ati uitat de cel care l-a turnat pe Adrian Nastase, Strugariu inginer agricol, a murit si acest turnator. Poate Adrian Nastase se va deplasa sa ii aprinda o multumire ca l-a oprit din continuarea magariilor la adresa ceratenilor si a tarii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.