Franța arde, președintele se privește în oglindă

Emmanuel Macron a revenit în fața cetățenilor cu un discurs menit să-i relanseze președinția. A făcut-o duminică, 14 iunie, mai repede decât promisese cu cîteva săptămâmi în urmă. Macron a vrut sa reafirme că poate să refacă economia țării. Opoziția îl acuză însă că nu este decât invidios pentru că popularitatea premierului Edouard Philippe a crescut, în timp ce el a căzut în sondaje.

Macron a avut un discurs centrat pe reafirnarea autorității președintelui și pe necesitatea închiderii cât mai rapide a parantezei pandemiei, scrie cotidianul elvețian Le Temps. ”Punctele cheie ale acestei intervenții, mai scurtă decât precedentele? Recursul frecvent la ”noi” și un omagiu adus în mod repetat concetățenilor; necesitatea urgentă de a reface economia printr-un efort colectiv sporit și aducerea în dezbatere a trecutului colonial al Franței”, scrie Le Temps.

Pe scurt, Macron este hotărât să preia controlul într-un noment în care cota popularității sale este tot mai mică decât cea a premierului sau. Obiectivul ”reconstrucției sociale și solidare” va fi atins în următorii doi ani, prin punerea în practică a unor măsuri prioritare pe care Macron vrea să le pună repede în dezbatere.

Singurul anunț concret a privit redeschiderea, începând de luni, a companiilor publice și a locurilor publice, a restaurantelor din întreaga Franță, care de acum este considerată ”zonă verde” din punct de vedere epidemiologic. Regiunea pariziană, o zonă ”portocalie” până acum, va putea să-și reia activitatea economică normală. Școlile își vor relua activitatea de pe 22 iunie, o dată apropiată de vacanța de vară.

Macron a dorit să stabilească niște priorități pe care să le folosească în momentul argumentării schimbărilor guvernamentale (a miniștrilor și chiar a premierului) pe care le-a planificat imediat după turul doi al alegerilor locale, pe 28 iunie. Macron a dorit să dea impresia că va prelua comanda refacerii economiei, vorbind despre relocalizarea unor ramuri industriale și despre acordul franco-german de refacere economică care va fi discutat la Bruxelles, la finalul acestei săptămâni, la summitul european.

În cele din urmă, Macron a făcut apel la unitate, pe fondul protestelor începute în SUA, care se extind acum în Europa. ”Nu ne vom da jos statuile. Nu ne vom rescrie istoria”, a spus Macron, reiterând importanța sprijinului pe care francezii l-au acordat forțelor de ordine, în timp ce manifestațiile capătă amploare și în Franța.

A fost un discurs menit să-l reintroducă pe Macron în joc și să-i redea controlul asupra mandatului, repetând cât de bine fundamentate au fost deciziile de izolare pe care le-a luat începând cu 16 martie. ”Putem fi mândri de ce s-a făcut și de țara noastră”, a spus Macron. Însă pentru Macron vin și riscurile: ”Revenit în centrul terenului, Emmanuel Macron va fi mai mult ca niciodată în poziția de acuzat, dacă în următoarele luni nu se vor simți relansarea economiei și fermitatea măsurilor republicane”, scrie Le Temps.

 

Opoziția l-a atacat imediat pe Macron. ”Macron este gelos pe premierul său” care ”a făcut anunțurile pozitive în locul lui”, consideră deputatul republican Eric Ciotti. ”Emmnaule Macron este mulțumit de gestionarea crizei. Uită că țara noastră are o mortalitate la milionul de locuitori foarte ridicată și una dintre cele mai violente recesiuni economice din întreaga lume, iar statul de drept e pus între paranteze”, a spus Bruno Retailleau,  președintele Grupului republicanilor din Senat.

”Nu domnule, Macron. Nu aveți de ce să fiți mândru pentru ce ați făcut în această criză. O ploaie de truisme și poncifuri”, a spus Jean-Luc Melenchon, liderul partidului Franța Nesupusă. ”Macron trebuia să se reinventeze. Nu a reușit. Nu vrem un presedinte care se uită în oglindă, ci unul care privește spre viitor”, a spus deputatul socialist Olivier Faure.

”Mă bucur că Emmanuel Macron sprijină cu vorba forțele noastre de ordine, însă așteptăm faptele. De ce continuă manifestațiile violente? De ce Christophe Castaner, care i-a umilit pe polițiștii și jandarmii noștri, este înca ministru de Interne?”, se întreabă Nicolas Dupont-Agnan, președintele partidului Debout la France.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

  1. Macaron s-a autodemascat recunoscand ca a asteptat pana in 16 martie instalarea deplina a pandemiei pana sa dispuna masuri care nu aveau cum sa impiedice hecatomba fiind luate cu cel putin TREI luni prea tarziu!!! Spun aceasta pentru ca serviciile franceze sunt cele mai bine informate pe resortul China/Indochina si se impuneau masuri preventive cel putin din noiembrie 2019 si cel mai tarziu dupa ce virusul bolsevic chinez a invadat Italia! Sansele sale de revenire la linia politica de plutire sunt reduse inclusiv pt ca nu s-a adresat poporului cu apelativul: „Dragi…francezi”!
    Dar cel mai tragic e anuntul ca nu o sa permita „rescrierea istoriei”, fapt care era imperios necesar, fiind o rusine
    nationala idealizarea GHILOTINEI ca instrument de GENOCID si a „comunei” doua repere istorice dementiale ce depasesc
    anarhia de aceeasi sorginte, „progresista” din SUA…

  2. Ochi de peste congelat, privire fixa de sociopat, capatina asemanatoare cu cea a lui Gadea, aroganta, autosuficienta si nombrilism cit cuprinde ! Cam asta e Macron, in ceea ce priveste aspectul fizic si unele din trasaturile unui caracter infect ! Cheama lumea la serviciu dar in schimb adunarile de peste 10 persoane sint interzise in continuare, probabil si in perspectiva foarte probabila de a cere „munca mai multa, platita mai putin” !! (adunarile , am uitat sa va spun, sint interzise, mai putin manifestatiile neautorizate dar care au avut totusi loc acum doua zile in diferite orase ale Frantei, in sustinerea unui infractor mort acum 4 ani (!!) in urma unei interventii a politiei, condusa actual de un ministru de interne si un prefect de Paris total imbecili si incapabili !). O jalnica marioneta a marii finante care l-a propulsat in postul de presedinte al Frantei si care acum isi asteapta „plata” (, patronatul, multinationalele, francmasoneria si alte gasti oculte sint complice), un accident trist si nefericit in istoria Frantei ! (ps : in Dijon, oras de talie medie in Franta, de trei zile se infrunta pe strazi bande de ceceni si de maghrebini ! …)

  3. UN DEGENERAT IN TOATA SPLENDOAREA LUI…NUMAI DACA TE UITI LA FATA DE PLASTIC ITI DAI SEAMA….

  4. Criticii lui Macron : Eric Ciotti s-a cam hodorogit. Ramas prea singur, dupa aproape disolutia partidului fost al unui Presedinte (Sarkozy). Retailleau, riguros si rece, fara charisma de prim-ministru, dar-mi-te presedinte al unei tari. Melenchon : îl depaseste pe Ciotti. Oliver Faure, coreeanul, confuz, mesaje cu dublu transhant. Macron fiind un fost de-al propriului partid. Dupont-Aignan: consecvent sie însusi. Nici un prezidentiabil între critici, asadar. Si daca merge tot asa, Macron, desi stors ca o lamîe, are sa fie ales si pentru un al doilea mandat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.