Ne-au salvat vecinii

România a fost aproape să stingă lumina

romanii

Centrala termoelectrică Petrom, de la Brazi, a avut o avarie subită, provocând um import de electricitate al României până aproape de limita de funcționare a Sistemului Energetic Național, o dovadă că jucăm un joc foarte periculos cu energia, care duce o lipsă cronică de investiții. Dacă nu se porneau, de urgență, grupuri hidro de rezervă, cel mai probabil, exact acest lucru am fi avut în România: stingerea becului. Termocentralele pe cărbune, care asigură, de obicei reglajul sistemului, laolaltă cu grupurile hidro, acum funcționează pe sponci, pentru că electricitatea s-a ieftinit mult, în 2020 (până la 50% scădere a cotațiilor), iar ele produc scump, prin urmare, ineficient, așa că stau mai mult oprite. Mai mult, costurile cu taxele pentru poluare sunt uriașe.

Transelectrica pe mâna trans-milițienilor

Datele Transelectrica arată, la jumătatea zilei de vineri, o scădere bruscă a producției de energie electrică având ca sursă gazele. Astfel, dacă la ora 11.20 centralele pe gaze produceau 991 MW, zece minute mai târziu generarea din gaze scăzuse la 353 MW. În aceeași perioadă de timp, importul de energie, care era oricum mare la acea oră, inclusiv pe fondul lipsei vântului și a unei producții mici în centralele pe cărbune, a “sărit” de la 1.463 MW la 1.911 MW, deci aproape de limita de 2.000 MW care, potrivit declarațiilor din trecut ale responsabililor SEN, ar fi nivelul maxim tehnic al rețelei naționale.

Echilibrul sistemului energetic național a fost așadar refăcut parțial prin import și mai ales prin creșterea rapidă a producției de energie din hidrocentrale – cel mai probabil prin dispoziție a Dispeceratului Energetic Național. În cele zece minute despre care am vorbit mai sus și puțin după, hidrocentralele (imensa majoritate fiind operate de Hidroelectrica) au trecut de la 1.981 MW la 2.800 MW.

Transelectrica, locul de refugiu pentru pensionarii speciali

Această scădere bruscă a producției de energie electrică a survenit în urma unei avarii la centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, una dintre cele noi și mai moderne din sistem. Totuși nu ar fi fost vorba despre o avarie la centrala porpriu-zisă, ci la stația prin care centrala primește gaze din sistemul național, operată de Transgaz. Mai precis, în urma unei erori la sistemul de automatizare, centrala Petrom, rămas brusc fără gaze. Problema a fost remediată în aceeași zi, în jurul orei 15.30.

Centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, a Petrom, a fost pusă în funcţiune în 2012. Are o putere instalată de 860 MW şi a costat circa 500 de milioane de euro.

Cum ne jucăm cu becul

România are, pe hârte, capacități instalate de circa 20.000 de MW. Anul trecut, un raport al Ministerului Economiei a arătat că mai puțini de 10.000 de MW sunt funcționali imediat. În realitate această cifră este încă și mai scăzută, având în vedere că grupuri întregi de la termocentralele din Oltenia și Valea Jiului sunt oprite, GEH fiind în insolvență și cu probleme în aprovizionarea cu cărbune, Complexul Oltenia având anahajați în șomaj tehnic și fiind îngenuncheată” de sutele de milioane de euro pe care trebuie să le plătească pe taxele de poluare. Încă maxim 2.000 de MW se pot importa, dar acest lucru presupune să ai și de unde. Piața locală este legată prin mecanisme de tranzacționare de cele din Ungaria, Slovacia și Cehia. Fizic, legături sunt și cu Bulgaria, Serbia, Ucraina și Moldova,  dar statele pot limita, în caz de forță majoră, exporturile fizice de energie, cum s-a întâmplat, acum doi ani, chiar cu România, la un apel al bulgarilor. Prin urmare, cei 2.000 de MW se pot face sau nu se pot face, funcție de situația în care se află fiecare stat, seceta fiind un factor determinant în acest sens. Iar România poate atinge consumuri de până la 11.000 de MW orari – s-a întâmplat acum doi ani, fiind astfel chiar la limită cu asigurarea, din toate sursele a acestei necesități. Acum, că se poate numi noroc sau nu, consumurile sunt destul de modeste, până în 7.000 de MW orari, pentru că industria și consumul clădirilor de birouri au fost minime, din pricină de COVID, astfel încât un blackout este puțin probabil. Dar, așa cum am văzut vineri, factori negeativi se pot corobora și testa limitele SEN. Caz în care vom suporta cu toții efectele lipsei crase de investitii în energetică din toată perioada postrevoluționară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Mihai Soare 1071 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Păi, cam dai de milițieni peste tot.. Și evident mai peste tot e jaf, e prăpăd, e corupție,. Insă culmea polițistu e gras și fericit. Are salar nerușinat,.. Iese la pensie practic tânăr cu o pensie nerușinată. Se reangajează de bugetar,.. iși mai aduce rudele și ibovnicele,. tot pe funcții bugetate. Deci treaba merge românește, toți sunt patrioți naționale,.. și poolimea stinge becul..

  2. Singura solutie este sa iesim in strada, sa ne alaturam luptei contra elitelor securiste sau financiare care acum este dusa de catre progresistii americani. Jos cu statuile personajelor istorice vinovate de genociduri rasiale colonialiste. Jos cu securistii de la butoanele Romaniei si din companiile capusate.

  3. Centrala Nucleara de la Cernavoda,Naum Ponta și cu Dragnia semnasera un acord cu China de 6 miliarde de $/euro pentru terminarea restului de reactoare.Ce a facut China pîna-n 2020 cînD PNLu le rezilie contractul? NIMIC! Au staT 5 ani și n-au facut NIMIC! Daca pnlu va fi pus la guvernare de tabletele care falsifica votu rumînilor vor urma 5 ani de crize,și taieri de salarii,reforme FMI de AUSTERITATE! Trebuie terminate reactoarele de la Cernavodă cu cineva serios-Franța de exemplu.Cu ei am facut Dacia-Renault,Oltcitul cu Citroen,etc.China au dovedit neseriozitate crasă,nu mă așteptam,Rusia nu poate fi partener la nimic cu noi, e țara care după 1944 ne-a omorât in închisori toata floarea intelectualității și boeirimii,aristocratiei românești care n-au fugit la timp în west.Canada nu mai e ce-a fost a devenit vb.lu Banciu ,,o țara de pîrț”.SUA știe doar sa ia banii și sa faca ca Bechtel,adică nimic-țeapă.Cu Franța ar trebuii vorbit pt. atomocentrala de la Cernavoda.

  4. Companiile de energie sunt conduse de idioti patentati in sistem dual (militienii ai serviciilor)care habar nu au ce sunt investitiile in capacitati noi sau retehnologizarea capacitatilor existente!

  5. pnl fura si acum si in viitor si va castiga adica nu va pierde nici parlamentarele.romanii nu vor iesi in strada ca le place acasa si pe fb.opozitia maraie de forma dar face tot ce vrea iohahotul sef.europa ne fura si ea cat se poate si confirma ce face penele.pentru ca furatul le intretine puterea.

  6. Numai niste retardati mintali ,,privatizeaza,,cand preturile sunt jos..Pute a comisioane pentru alesi.

  7. Povestea cu termocentralele cere produc scump este ca și desființarea armatei obligatorii ca suntem NATO și vor muri străinii să ne apere țara de cotropitori. Acum probabil importăm mai ieftin dar la o adică nu vom stinge noi becul fiincă nu vom avea ce aprinde! Termocentralele și minele pe cărbune sunt obiective strategice. Tot cei obligatoriu să supraviețuiești, electricitate, gaz metan, petrol, medicamente, vaccinuri, mâncare, haine și încălțăminte sunt obiecive strategice. Asta dacă cineva mai are simțul datoriei.

  8. Nu Dragnea, ci GrindIanu a fost cel care a intrerupt tratativele prelungite cu China. In plus, nici UE nu a dorit asa ceva, iar diferendul SUA-China a contribuit la ruperea colaborarii, precum si alte presiuni externe. Nu Dragnia, fraiere. Iar V. Dancila a facut pasul final spre finalizarea contractului, chiar daca mai inainte Trump ii recomandase sa rupa orice colaborare cu China.
    Si ca sa stii, in Anglia functioneaza bine-mersi o centrala atomica CGN (China).
    Anton &arcul de beton.

  9. Grupurile 3 si 4 nu se pot face cu orice furnizor pentru ca Cernavoda este intr-o zona seismica. Francezii nu produc astfel de centrale. Din aceasta cauza grupurile 1 si 2 sunt import din Canada, insa intre timp canadienii si-au schimbat productia, dar au vandut licenta pentru tipul vechi chinezilor. De ce nu s-a reusit in 7 ani sa se faca nimic e de greu de inteles. Oricum, problema tehnica nu e simpla.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.