Franța menține centralele nucleare în funcțiune pe caniculă

Autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Franța a prelungit derogările temporare care permit ca cinci centrale să continue să deverseze apă fierbinte în râuri, în timp ce țara se confruntă cu al patrulea val de căldură din această vară și cu o criză energetică, scrie Reuters.

În ultimele săptămâni, temperaturile ridicate ale râurilor au amenințat să reducă producția nucleară deja scăzută a Franței, într-un moment în care aproape jumătate din reactoarele sale sunt oprite din cauza problemelor de coroziune și a lucrărilor de întreținere.

Organismul de supraveghere ASN a declarat că a aprobat o cerere a guvernului de prelungire a derogărilor introduse la jumătatea lunii iulie la centralele Bugey, Saint Alban, Tricastin, Blayais și Golfech.

„Guvernul consideră că este o necesitate publică să mențină producția acestor cinci centrale electrice până la 11 septembrie, în ciuda condițiilor meteorologice excepționale”, a declarat ASN într-un comunicat.

Temperaturile aerului sunt așteptate să urce până la 30 de grade Celsius în această săptămână în cea mai mare parte a Franței, încălzind și mai mult râurile pe care operatorul nuclear EDF le folosește pentru a răci reactoarele.

Reglementările cer, de obicei, ca producția nucleară să fie limitată în perioadele cu temperaturi ridicate pentru a preveni ca apele fierbinți care reintră în râuri să pună în pericol viața sălbatică.

În această vară, disponibilitatea nucleară franceză a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii cel puțin patru ani, ceea ce a forțat Franța să importe energie electrică atunci când, în mod normal, ar fi trebuit să o exporte în țările vecine.

În unele dintre cele mai călduroase zile, Franța a cumpărat între 8 și 10 gigawați, echivalentul producției a aproximativ 8 reactoare nucleare.

EDF a anunțat duminică târziu că a ridicat avertismentele de restricție a producției la centralele nucleare Saint Alban și Bugey de pe râul Rhone.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. si noi mentinem centralele !!!…cele 41 de centrale judetene sunt in siguranta ..nu se poate atinge nimeni de ele.sunt dotate cu focoase si apa vie sau grea…

  2. dar ai uitat de apa tulbure, foarte prielnica pentru melcul codobelc – la baut vreau sa zic, din Dunare, si mai de peste tot – la noi exista, din abundenta… Cat despre focoase, cu apa spumoasa se tin…

  3. Reduceti energia cu 15% europenii din este!…, ca frantuca si nemturia sa aiba tot ce le trebuie, voi puteti sa inghetati la iarna prin metoda „criogenie” prin saracie!

  4. Daca se vrea reducere de energie trebuiau oprite toate aparatele de aer conditionat. Am trait si fara ele. Doar smecherie.

  5. Pai sa foloseasca centralele si generatoarele de energie verde si alternativa construite de progresisti. Ah… am uitat, progresistii produc doar propaganda chioara nu si energie sau produse reale. Astea le produceau capitalistii, inginerii si muncitorii atunci cand nu erau interzise de acesti banditi lunatici progresisti care nu numai ca nu fac nimic util dar distrug si ce au facut altii!

  6. Oamenii dacă văd niște turnuri de răcire au dovada că sînt centrale nucleare ce fac curent. Orice termocentrală le are.
    Azi cînd se dau de ceasul morții cu salvarea planetei este de mirare că atîta energie, vapori de apă la temperaturi mari, este risipită.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.