Gata cu Timișoara-Capitală Europeană a Culturii

Gata cu Timișoara-Capitală Europeană a Culturii. Orașul de pe Bega se pregăteşte de închiderea oficială a Programului Cultural de Capitală Europeană a Culturii TM2023, printr-o serie de evenimente care se vor desfăşura în perioada 7 – 10 decembrie, cu predilecţie în Piaţa Unirii (Barocă) şi în Piaţa Victoriei/Operei.

Organizatori estimează o participare de circa 25.000 de persoane pe seară la manifestările din Piaţa Unirii şi de 50.000 de vizitatori, la cele din Piaţa Operei.

Coordonatorii proiectului TM2024 consideră că în acest an s-au pus bazele pentru continuarea unor proiecte culturale de viitor, sub motto-ul „Timişoara 2023. Continuă. La nesfârşit”.

Coordonatorul Programului Timişoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii, Ramona Laczko David, a anunţat, luni, că o gală dedicată comunităţii va avea loc joi, fiind invitaţi toţi operatorii culturali şi comunităţile locale care au contribuit la implementarea acestui program cultural.

„Vineri, la Palatul Culturii avem Gala unde sunt şi invitaţi din străinătate, avem reţeaua Familia Capitala Europeană a Culturii şi începem cu concertele din Piaţa Unirii. Vineri şi sâmbătă avem evenimente-satelit în spaţii activate anul acesta, precum Cinema Victoria, Muzeul Transporturilor. (…). S-au depăşit cu mult aşteptările. Au fost peste 1.500 de evenimente, cu tipologie mult diversificată faţă de ceea ce era obişnuit până acum, artişti internaţionali, Timişoara s-a dus spre alte capitale europene ale culturii, am mers spre Elefsina şi Veszprem, spre alte reţele internaţionale culturale”, a punctat Ramona Laczko David, luni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit sursei citate, Centrul de proiecte Timişoara şi-a dorit să întărească aceste parteneriate strategice în anii care vin, să continue proiectele culturale şi după încheierea oficială a TM2023.

„Eu văd TM2023 ca un drum consolidat, cu rezultate pozitive pe care se poate construi mult. Timişoara mizează foarte mult pe zona de arte vizuale (expoziţiile de la Muzeul Naţional de Artă dedicate lui Victor Brauner şi Constantin Brâncuşi fiind cele mai vizitate), sunt foarte multe spaţii deschise spre public care pot fi explorate. Timişoara mizează foarte mult şi pe pătura culturală independentă care are o voce în oraş şi este important să continue. Am văzut ce înseamnă oraşul la nivel de transformare urbană, iar pepiniera din Piaţa Victoriei a fost cea mai vizibilă, iscând o serie de dezbateri, care va aduce mult mai multe spaţii verzi în oraş”, a detaliat Laczko.

Codruţa Vulcu, coordonator evenimente mari în cadrul TM2023, a detaliat, în context, că în cadrul evenimentelor dedicate închiderii anului TM2023, punctele de atracţie în Piaţa Unirii vor fi concertele.

„Vor fi nume mari, Jessie J, Katie Melua, Delia sau Roisin Murphy, spectacolul aerian de acrobaţie al unei trupe de italieni, muzică electronică a unei formaţii din Germania. Ne aşteptăm la un număr foarte mare de oameni, de peste 50.000 de vizitatori în cele două seri cu spectacole. În zona centrală vorbim de un trafic de minimum 50.000 de persoane pe seară, fiind şi Târgul de Crăciun, expoziţii, lumea vine, se plimbă, pleacă. Ca proiecte cu care Timişoara culturală va merge mai departe, după TM2023, se impun festivalurile CODRU şi District23, desfăşurate în anul TM2023, nominalizate la European Festival Awards, ceea ce spune foarte multe despre modul în care a crescut zona culturală din Timiş”, a afirmat Codruţa Vulcu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Care „Palatul Culturii” la Timisoara? Un grup de neica-nimeni, fara legaturi cu Timisoara istorica, reala, desi muribunda dupa 1990, sub neo-counisti, isi permite sa redenumeasca obiectivele unui oras cu o traditie speciala. Nici pe vremea lui Ceausescu Opera din Timisoara nu a fost denumita „Palatul Culturii” ! Iar Ceausescu detesta orasul, se stie. Proiectul Timisoara Capitala Culturala a fost un mare esec, cu exceptia expozitiei Brancusi, care nu e banatean, necum timisorean. Din mostenirea uriasa a unei urbe foste imperiale si capitala de regiune, pitifelnicii angajati pe bani multi au reusit sa faca praf orice urma semnificativa. O generatie abrutizata de globalism si… treba lor ce mai fumeaza, au reusit sa arunce in mediocritate si prost gust o fosta perla a cosmopolitismului si civilizatiei. Bine ca, macar, au scos schela aia nenoricita care a botit centrul orasului – se numea Corso candva – atatea luni de zile. Acum au pus, cum zicea un prieten localnic, „roata prostului”, in mijlocul unui balci de casute in care se vand de toate, de la chinezarii la sorici. Care „Kristkindle Markt”? Astia nu stiu ce-i aia, desi distanta de la Timisoara la Viena e chiar cu putin mai mica decat pana la Bucuresti, oricum se ajunge mai pe repede pe autostrazi. Iar la Catedrala au umplut de steaguri pe catarge, de zici ca e sediul NATO, plus alte chiciuri gen cruci din neoane… Ctitoria regelui Mihai I arata, daca nu te uiti mai bine, precum balciul din fata ei. Ma mir ca Romulus si Remus, de sub lupoaica de bronz ce strajuia Corso-ul, nu au emigrat si ei.

  2. Să vedem cat s-a furat în anul ăsta!… aveți grijă să nu dispară Fritz al vostru prin Germania!…

  3. Cultura înțeleasă și măsurată cantitativ, după numărul de “plimbători” aflați în treabă, pendulând între porția de gogoși cu vin fiert, luate de la tarabă, și spectacolul cu saltimbanci de vizavi. Jalnic! Kakaia kultura?!…

  4. @Ronatzean, cu tramvaiul 5 in centru
    draga tovarashe,
    „o fosta perla a cosmopolitismului” este exprimare perfect globalistă!

    @weissm, Kakaia kulturnitza?
    -cultura de mase;
    tovarashe,
    mata’ nu esti bun nici macar cu munca politica de jos,
    de la baza!

  5. Timisoara o cultura? Timisoara e un oras mocirla. Cand ii vezi centrul si gara, vezi groaza si scarba. Alba Iulia,Deva,Timisoara sunt o rusine a Ardealului! Aratau mai bine pe vremea lui ceasca. Alba Iulia e napadita pe strazi de firme de mafioti care toarna la pavaje si asfalt precum valurile Dunarii, pacat de banii cetatenilor. In Deva nu se face nimic ptr ca acolo e o alta mafie, tot penelea.Daca scotocesti in tot mapamondul nu vei gasi o poteca precum cea care te poarta de la podul de peste Mures al autostrazii spre oras. La Timisoara totul e fara cap si fara coada. O gara plina de aurolaci, noaptea e de ferit, sa nu te prinda calator pe acolo. In schimb ii dau inainte cu Ardealu-i fruntea! La ce?

  6. Timisoara, capitală a culturii? N-are cum, e plină de zigoineri.

  7. Bine zicea nenea Mircea Crisan despre Timisoara: asta oras grand kultur! Asta inghite orice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.