Georgia și China – declarație comună privind stabilirea unui parteneriat strategic

Administrația guvernamentală georgiană a publicat o declarație comună a Tbilisi și a Beijingului privind stabilirea unui parteneriat strategic între Georgia și China.
După cum se menționează în document, parteneriatul include următoarele patru dimensiuni de bază: relațiile politice, economice, interetnice și culturale, precum și cele internaționale. Vizita șefului guvernului de la Tbilisi în China a început la 26 iulie și va dura până la 1 august 2023, scrie portalul georgian de știri Sova.news.
,,Cele două părți au decis să ridice relațiile bilaterale la nivelul de parteneriat strategic”, se arată în comunicat.

Cele două părți consideră că, de la stabilirea relațiilor diplomatice la 9 iunie 1992, cooperarea bilaterală dintre cele două țări a dat rezultate fructuoase în diverse direcții. Având în vedere dezvoltarea intensă și cuprinzătoare a situației internaționale și regionale, cele două părți împărtășesc angajamentul de a extinde cooperarea în domeniile politic, economic și cultural, de a consolida cooperarea în probleme internaționale, de a aprofunda relațiile bilaterale și de a asigura în comun pacea, stabilitatea și dezvoltarea regională și globală.

Dimensiunea politică:
1.1 ,,Părțile reafirmă respectul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor. Georgia sprijină cu fermitate principiul unei singure Chine.
1.2 Părțile subliniază faptul că, în contextul situației internaționale actuale și al globalizării economice, importanța legăturilor bilaterale dintre China și Georgia a crescut foarte mult. Cele două părți se consideră reciproc ca parteneri strategici importanți, iar aprofundarea relațiilor bilaterale este o prioritate a politicii lor externe.
1.3 Georgia consideră că modernizarea Chinei oferă o nouă cale și o nouă alegere pentru a realiza modernizarea omenirii. Cele două părți își exprimă dorința de a împărtăși experiența existentă în domeniul administrației publice pentru a asigura dezvoltarea și prosperitatea comună.
1.4 Părțile sunt dispuse să intensifice consultările politice la nivel înalt pe teme de interes comun și să consolideze încrederea reciprocă strategică.
1.5 Părțile subliniază necesitatea de a intensifica comunicarea între administrația centrală și cea locală, precum și între grupurile și partidele politice, pentru a face schimb de experiență și a consolida relațiile în diverse direcții.
1.6 Având în vedere rolul important al cooperării dintre legislativele Chinei și Georgiei în extinderea și dezvoltarea relațiilor bilaterale, cele două părți subliniază importanța consolidării relațiilor și cooperării dintre legislativele celor două țări în numeroase domenii și la diferite niveluri, precum și importanța comunicării și consultării în cadrul organizațiilor regionale și internaționale relevante”.
Aspectul economic:
2.1 ,,Părțile salută creșterea constantă a comerțului bilateral din ultimii ani și își exprimă disponibilitatea de a-l spori în continuare, de a optimiza structura acestuia, de a extinde nomenclatorul de mărfuri și de a crește exporturile de bunuri și servicii din Georgia către China.
2.2 Georgia salută Inițiativa „Belt and Road” (Organizația de Cooperare Internațională a Drumului Mătăsii – n.r.) propusă de China. Părțile au semnat documente, inclusiv un plan de cooperare bilaterală între guvernele Republicii Populare Chineze și Georgiei în cadrul acestei inițiative, pentru a asigura o mai mare forță și un potențial de cooperare mai mare. Părțile consolidează sinergia de coordonare și planurile de politică sectorială orientate spre dezvoltare în cadrul inițiativei menționate; aprofundează relațiile și cooperarea în diverse domenii; aderă la principiul consultării și cooperării în beneficiul reciproc; promovează o cooperare deschisă, ecologică și prietenoasă cu mediul pentru a realiza obiectivele Inițiativei „Belt and Road” și pentru a realiza o dezvoltare durabilă.
2.3 Cele două părți își exprimă dorința de a facilita investițiile și schimburile comerciale bilaterale; cele două părți vor promova cooperarea în domeniul transporturilor, comunicațiilor, modernizării infrastructurii, dezvoltării și consolidării Coridorului Mijlociu, tehnologiei digitale, industriei prelucrătoare, modernizării și dezvoltării rețelei feroviare, agriculturii și siguranței alimentare, resurselor de apă, protecției mediului, combaterii deșertificării, demineralizării apei, evaluării conformității, utilizării infrastructurii de tranzit a Georgiei pentru o utilizare fără probleme.

2.4 Din 2018, Republica Populară Chineză și Georgia beneficiază de Acordul de liber schimb, care a jucat un rol important în dezvoltarea relațiilor economice și comerciale dintre cele două țări. Țările vor continua să aprofundeze cooperarea în cadrul acordului; să mențină relațiile economice și comerciale între entitățile din sectorul public și privat din China și Georgia pentru rezultate reciproc avantajoase și să urmărească în mod activ oportunitățile de îmbunătățire a acordului.
2.5 Părțile își exprimă dorința de a organiza următoarea reuniune a Comisiei China-Georgia pentru cooperare economică și comercială în vederea consolidării schimbului de informații în formatul comisiei privind comerțul, investițiile, infrastructura și cooperarea în alte domenii, ceea ce va spori calitatea și eficiența relațiilor bilaterale.
2.6 China salută participarea activă a Georgiei la expoziția internațională China Import Expo. China sprijină întreprinderile georgiene în vânzarea de bunuri pe platformele comerciale electronice chinezești.
2.7. Cele două părți își exprimă disponibilitatea de a intensifica cooperarea în domeniul turismului în vederea dezvoltării comune a industriei. China salută participarea Georgiei la expoziții de turism, cum ar fi piața internațională anuală de turism din China.
2.8. China sprijină și subliniază importanța celui de al 4-lea Forum al Drumului Mătăsii de la Tbilisi, a cărui temă este „Conectivitate modernă, datorie pentru durabilitate”, care va avea loc la Tbilisi în perioada 26-27 octombrie 2023.
2.9. Georgia consideră cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est drept o platformă pragmatică, deschisă și reciproc avantajoasă pentru cooperarea regională. China salută interesul Georgiei de a participa la acest mecanism de cooperare în calitate de observator.
2.10. China va explora posibilitatea acordării de împrumuturi preferențiale de către Georgia pentru punerea în aplicare a proiectelor sociale și de infrastructură”.
Aprofundarea relațiilor interetnice și culturale:
3.1 ,,Luând în considerare necesitatea de a aprofunda relațiile bilaterale în noile condiții, cele două părți își exprimă dorința de a continua în mod activ cooperarea științifică și tehnologică, reînnoind acordul de cooperare în domeniul științei și tehnologiei care a fost semnat în 1993 între Republica Populară Chineză și Georgia.

3.2 Având în vedere potențialul mare de relații de prietenie și cooperare în domeniul relațiilor interpersonale și al legăturilor culturale, cele două părți convin să consolideze cooperarea culturală. Vor fi încurajate vizitele cetățenilor celor două țări și va fi consolidată cooperarea în domeniile turismului, sănătății, tineretului și sportului. În plus, vor fi consolidate relațiile în domeniul cinematografiei, al presei și al diplomației publice.
3.3 Cele două părți vor explora posibilitatea de a sărbători anii de cultură ai Chinei și Georgiei și vor continua consultările cu privire la înființarea de centre culturale, care vor fi sprijinite în consecință.
3.4 Părțile vor consolida cooperarea în domeniul științei și al învățământului superior. Vor fi puse în aplicare programe de schimb de profesori și studenți, va fi consolidată cooperarea în domeniul comercializării științei și a noilor tehnologii și vor fi puse în aplicare proiecte comune.
3.5 Părțile vor sprijini universitățile în punerea în aplicare a unei cooperări practice similare programelor de studii comune; universitățile vor fi încurajate să utilizeze pe deplin resursele educaționale digitale de înaltă calitate și să le ia în considerare în formate de cooperare online și offline.
3.6. Părțile vor promova schimbul reciproc și dezvoltarea comună a studenților prin utilizarea instrumentelor de burse de stat și a altor mijloace.
3.7 Părțile vor acorda importanță programelor de schimb și de cooperare pentru învățarea limbilor străine, vor încuraja școlile din ambele țări să învețe chineza și georgiana; își vor exprima disponibilitatea de a introduce programe de schimb și de reconversie profesională pentru profesorii de limbi străine; vor sprijini dezvoltarea institutelor Confucius (săli de clasă)”.
Dimensiunea internațională:
4.1 ,,Părțile vor consolida coordonarea și cooperarea în afacerile regionale și internaționale, vor sprijini în comun un multilateralism autentic; vor adera cu fermitate la sistemul internațional stabilit în jurul Organizației Națiunilor Unite, la ordinea internațională bazată pe dreptul internațional, la normele fundamentale ale relațiilor internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei ONU; vor încuraja introducerea unor noi tipuri de relații internaționale.
4.2. Părțile sprijină promovarea valorilor comune ale umanității – pace, dezvoltare, cooperare, justiție, democrație și libertate; respectă alegerea independentă a tuturor popoarelor în determinarea căii de dezvoltare corespunzătoare capacităților lor naționale și contribuie la crearea unei societăți cu un viitor comun pentru umanitate.
4.3 Georgia sprijină Inițiativa de dezvoltare globală propusă de China și este pregătită să participe activ la cooperarea în cadrul acestei inițiative pentru a accelera punerea în aplicare a Agendei de dezvoltare durabilă a Organizației Națiunilor Unite până în 2030.
4.4 Georgia sprijină inițiativa de securitate globală propusă de China. Cele două părți doresc să consolideze relațiile și cooperarea în cadrul acestei inițiative și să depună eforturi comune pentru a crea un mediu de securitate internațional pașnic și stabil, promovând și protejând dezvoltarea comună a țărilor din regiune.
4.5 Georgia sprijină inițiativa globală privind civilizația propusă de China. Părțile vor coopera în mod activ pentru a pune în aplicare această inițiativă”, se arată în declarația comună a Georgiei și Chinei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

  1. Apropierea Georgiei de China este favorabila pentru Rusia. Pentruca Georgia va abandona definitiv intrarea in NATO, adica exact ce vrea Rusia…NATO va avea dificultati mai mari pentru a patrunde in sudul Rusiei..

  2. La White House e BUCURIE MAXIMĂ !
    Încă o REALIZARE MĂREAȚĂ a Bidonului.
    SUCCESURI NEBĂNUITE, guys…?

  3. Exemplu de colaborare fructuoasă, reciproc avantajoasă !
    În scurt timp Georgia va deveni una din marile puteri economice ale zonei sale, cum am fi putut deveni și noi, dacă aveam patrioți la conducere , nu niște yesmani grețoși și puturoși care ne-au transformat în colonie, cu toate că pe vremea lui Ceaușescu eram unul din preferații Chinei în relațiile internaționale !
    P.S. Chinezii îți fac niște autostrăzi ultramoderne în timp record și costuri la jumătate de cât pretind escrocii cu care am avut de-a face !

  4. Țară independentă Fără Ursule și Gitensteini pe cap la furat. Și fară Preșexinte neamț.

  5. „Italia a luat o decizie „nesăbuită şi îngrozitoare” atunci când s-a alăturat Iniţiativei Belt and Road (BRI) a Chinei în urmă cu patru ani, deoarece s-a dovedit că în loc să stimuleze exporturile, a triplat de fapt importurile,”

  6. maxtor 0:51, bune și alea, decat să cumperi aceleași produse prin intermediari de câteva ori mai scumpe mai bine le aduci direct de la sursă de câteva ori mai ieftine!

  7. @Radu Humor, colaborarea reciproc avantajoasa am vazut-o in Muntenegru.
    Chinezii construiesc rapid si ieftin pentru ca nu tin cont de nici o regula. La ei nu exista reguli de siguranta, de mediu….
    Vezi in China cate blocuri au cazut, din cate poduri se rup bucati…asta ce mai aflam si noi pe surse.
    Cand le sunt impuse reguli o dau in bara (vezi centura Zalau)

  8. tetea Cand vei fi in stare, tu si toti progresistii tai, sa teleportati informatie in spatiu si sa construiti un tokamak, adica un reactor de fuziune, sa mai vorbesti despre calitatea si performanta chinezeasca la varf. Pentru tine, e magazinul chinezesc din colt, nu mai face pe mironosita.

  9. Georgienii tare sau mai supărat pe progresistii globaliști care au venit la ei cu LGBT-ismul…
    Rușii le vând lor grâu în schimb cumpără de la ei apa minerală și vinul!!!..cine va fi prost sa evite așa comerț…Osetia de sud putea să rămână în componența Georgiei daca NATO nu-și vara coada pe-acolo…osetinii sunt reconuscatori rușilor de sute de ani fiind protejați de ei în fața invaziei a mai multor triburi islamice … Saacasvili a vrut multe dar a primit numai ce merită..

  10. Foooooarte tare! Chiar foarte tare. Cea mai plina de substanta stire din ultima perioada. Pentru ca Georgia este VIS-A-VIS de Constanta !! Deci avem un capat al „Drumului Matasii” vis-a-vis de noi iar inaintarea Chinei este inexorabila …..Pe cand parti importante ale portului Constanta cumparate de chinezi (chiar si prin intermediari…) ?

  11. @sunt un trol prost:

    Bine spui ca esti asa cum esti. Fuziunea nucleara controlata este pe moment doar un deziderat. In lume, exista numeroase instalatii experimentale tokamak, cele mai multe in Occident (Wikipedia), nu in China. Despre astfel de instalatii s-a scris si in presa stiintifica din Romania din anii ’70. Au trecut aproape 50 de ani si tot in faza de experiment se afla. Unii spun ca reactia de fuziune nici nu se va putea controla vreodata. Vom trai si vom vedea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.