Germania: o sinucidere politică pentru Europa

"Nu vreau o mare coaliție", spune liderul SPD, Martin Schulz

După o săptămână în care Angela Merkel și-a speriat toți aliații din Europa cu alegerile anticipate, cancelarul în exercițiu îi liniștește: „Oamenii au votat. Nu favorizez sub nicio formă organizarea unor noi alegeri“, a spus Merkel la finalul săptămânii trecute. Întoarcerea la 180 de grade se datorează reorientării Partidului Social Democrat (SPD), care până acum a fost împotriva unei noi „mari coaliții“ cu Merkel, a treia din patru legislaturi, cu efecte catastrofale asupra SPD, care a înregistrat cel mai mic scor electoral din perioada postbelică. „Nu vreau o mare coaliție, nu vreau un guvern minoritar (al lui Merkel), nu vreau alegeri anticipate, scopul meu este să găsim o cale pentru ca traiul oamenilor să fie mai bun pe zi ce trece“, este ultima poziție a liderului SPD, Martin Schulz, care semnalează că este gata să-și asume rolul secund într-o nouă mare coaliție, însă că-și va vinde scump pielea.

Planul inițial al social-democraților germani era asumarea rolului de lider al opoziției, care altfel ar reveni extremei drepte (Alternativa pentru Germania), și reformarea partidului. Cum însă negocierile pentru o inedită coaliție între creștin-democrați, liberali și Verzi au eșuat, aceasta strategie a picat. De ce a ales SPD din nou rolul de secund la guvernare în locul anticipatelor? Pentru că, după un an de campanie fără succes, strategii își epuizaseră ideile, pentru că fondurile partidului se epuizaseră și ele, pentru că președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, Angela Merkel și presa conservatoare ar fi arătat că SPD abandonează corabia în vremuri grele pentru țară, pentru că un nou scrutin risca să aducă procente mai mari pentru extremiști. Nu în ultimul rând, pentru că o „mare coaliție“ între CDU și SPD este mai proeuropeană decât orice altă variantă posibilă acum. „Europa are nevoie de un guvern stabil în Germania“, a declarat Marytin Scholz, unul dintre liderii SPD.

În cursul acestei săptămâni vor începe, cu medierea președintelui Steinmeier, discuțiile pentru noua coaliție. Pentru a salva aparența forței SPD, Schulz a declarat că îi va cere lui Merkel un salariu minim mai mare, scăderea vârstei de pensionare, asigurări medicale mai ieftine, taxe mai mari pentru succesiune (care lovesc patronii unei mulțimi de IMM-uri prospere). Chiar dacă va obține ce dorește, SPD se îndreaptă spre „sinucidere“, arată unii comentatori germani, și nu poate spera decât ca peste patru ani electoratul să-i onoreze curajul de a-și risca existența prin mâna întinsă lui Merkel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

6 Comentarii

  1. Pe naiba, sinucidere politica!Este un blat gretos , la fel cum a facut Schulz si in Parlamentul European!

  2. Adica e libertate de opinie dar anti-european e raaaaaau, si atunci trebuie sa fii pedepsit cumva pentru ca esti raaaaau. Dar pro-european e biiiiiine.

  3. Sa pretinzi ca o tara se sinucide numai pentru a justifica perpetuarea in functie a celei mai nocive personalitati germane din
    ultimele decenii reprezinta o insolenta intolerabila. Sa manevrezi prin jocuri de culise „intoarcerea” unui lider care a declarat
    in seara alegerilor ca SPD trece in Opozitie, asa cum a cerut prin vot electoratul dezamagit de Marea Coalitie care a saracit tara
    prin politici contrare vointei poporului si ca urmare a masurii nelegale si neaprobate deaducere in tara a milioane de refugiati,
    masura care a propulsat in Bundestag extrema dreapta pe pozitia 3-a, iata o alta manevra intolerabila…

  4. Schultz e o javra ordinara, care calca peste cadavre doar ca sa-si atinga obiectivele personale. Asa a facut si in Parlamentul European. Un umblator cu serviciile, mancand pe oricine ii sta in cale. Are pe constiinta cel putin 5 oameni trimisi in pucarie din cauza turnatoriilor lui. Pe scurt o lepra. A luat-o peste bot la alegeri tocmai pentru ca pe el si mesajele lui nu-l/le crede nimeni. Ca si in cazul lui Merkel specimenul nu intelege ca locul lui e la groapa de gunoi a istoriei. Asa ca doua cadavre politice aflate in putrefactie se zbat disperat sa-si asigure acesul la putere inca cativa ani. Si, datorita imbuibarii si prostiei antologice si patologice a nemtilor,au si sanse. Neo-liberalismul, populismul si sorosismul se zbat puternic sa-si mentina cat de cat influenta, intr-o vreme in care din ce in ce mai multa lume intelege rolul odios si cinic jucat de ele si de Germania in Europa si UE. Si schultz si merkel fac pe ei de frica ca, la o noua runda de „anticipate” vor scoate scoruri si mai mici si vor fi aruncati la groapa cu laturi a istoriei.

    • Schultz nu e cu nimic mai bun sau mai rau decat Merkel. Diferenta este ca Merkel a facut foarte mult rau Europei pentru ca a avut putere. Trebuie ca CDU-CSU sa desemneze alt cancelar in locul lui Merkel si atunci se vor debloca si negocierile. Sau cel mai corect ar fi sa se faca noi alegeri. Ce e aia ca partidele de dreapta vor castiga locuri in plus in parlament? E dreptul lor daca asa decide electoratul. Nu partidele aflate la putere au dreptul sa decida cine sa intre in Parlament, ca asta nu mai e democratie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.