Ghid în cinci pași pentru alegerea vinului perfect

Fie că ești un cunoscător înrăit sau începător pasionat, lumea vinurilor poate părea copleșitoare. Cu atâtea soiuri, regiuni și arome, cum poți alege vinul perfect pentru gusturile tale? Iată ghidul esențial pentru achiziționarea vinului perfect, care îți va deschide ușile către lumea minunată a vinurilor fine.

1. Ia în considerare raportul calitate-preț
Sticlele de vin ieftine sunt adesea ambalate vizibil pentru a atrage atenția, dar este important să nu alegi doar pe baza aspectului. De exemplu, un vin rose foarte ieftin nu are cum să-ți aducă atâta plăcere în ceea ce privește calitatea acestuia. Îți recomandăm, totuși, să alegi cu atenție pe baza recenziilor online sau a sfaturilor de la prieteni și alte surse.

2. Nu uita de etichetă
Atunci când vine vorba de alegerea vinului perfect, este foarte important să citești cu atenție etichetele produselor înainte de a cumpăra. Pe eticheta unui vin roșu, de exemplu, trebuie să fie specificat neapărat anul recoltei și numele producătorului. În plus, sunt necesare și tipul de materii prime și, în cazul cupajelor, proporțiile soiurilor individuale de struguri.

3. Alege recipientul potrivit
Nu se poate nega faptul că consumul de vin alb, roșu sau rose în recipiente din plastic sau carton nu oferă multe beneficii. Produsele rafinate sunt păstrate întotdeauna în sticle, deoarece acest material păstrează proprietățile vinului până când este consumat. Produsele din recipiente separate pot fi folosite numai pentru marinarea alimentelor. Chiar și modul de sigilare a sticlei contează, el influențează timpul de păstrare a vinului și dacă acesta poate sau nu poate fi maturat prin păstrare.

4. Fii atent la cantitatea de zahăr
Chiar dacă mulți uită de acest detaliu, cantitatea de zahăr are totuși o influență directă asupra gustului și calității vinului. De exemplu, în vinul sec se permite până la 4 grame de zahăr pe litru de lichid. În vinul demisec este permis până la 18 grame, în timp ce în vinul demidulce este permis până la 45 de grame, iar dacă conținutul de zahăr este mare, vinul va deveni, cu siguranță, un desert.

5. Nu te speria dacă vezi pe ambalaj ingredientul ,,dioxid de sulf”
Nu toți cunosc însă, dar dioxidul de sulf se găsește în aproape fiecare sticlă de vin din lume. Acest lucru se datorează faptului că este un conservant care previne dezvoltarea bacteriilor. Cu toate acestea, ingredientul care cu siguranță trebuie evitat este acidul salicilic.

Trucuri simple despre cum să verifici calitatea vinului!

Să presupunem că ai cumpărat un vin de calitate, după părerea ta, însă nu ești sigur și ai vrea să-l testezi. Acest lucru se poate face prin două metode, și anume:

Testul cu bicarbonat de sodiu. Pentru a face acest test ai nevoie doar de o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și 50 de mililitri din vinul ales. Vinul de înaltă calitate capătă o nuanță verde care tinde spre albastru, în timp ce vinul artificial își păstrează culoarea originală.

Testul cu apă. În acest caz, ai nevoie de un pahar cu apă și o cantitate mică de vin. Tot ce trebuie să faci e să torni o linguriță de vin într-un pahar cu apă. În cazul în care vinul va forma un strat vizibil deasupra apei, acest lucru înseamnă că produsul este calitativ. Însă, dacă vinul se uniformizează cu apa, atunci acesta este de o calitate slabă.

Așadar, vinul este un produs complex, iar alegerea acestuia depinde de preferințele și bugetul fiecărei persoane. Totuși, sperăm cu certitudine că acest ghid va fi util pentru toți cei care sunt în căutarea vinului perfect.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. … iar cel mai bun test pentru verificarea calitatii vinului este deschiderea si bautul acestuia la raft, in supermarket ! Ma rog, repede, pina nu vin bodyguarzii …

  2. @Château la Pompe : e drept ca-n mod normal, vânzatorul ar trebui sa ofere degustarea. Nu din aceeasi sticla, însa o degustare a aceluiasi vin, de la acelasi producator, acelasi an de productie, etc. Sticla de vin trebuie, de altfel, sa se deschida c-o zi-nainte de-a fi servita, din cauza taninului, care sa se evapore. O zi si-o noapte, ea ramâne fara dop. Dintr-o asemenea sticla trebuie sa se faca degustarea. Ce scrie @Cotidianul nefiind aplicabil unui vin bun, si anume: el se „decodifica” prin SOIUL de STRUGURI, CULOARE, MIROS si GUST. Cu cât mai vechi, cu atât mai bun. Mirosul: dopul califica imediat vinul. Daca are o paleta bogata, vinul e bun. Nu-i nevoie sa-l gusti: ajunge sa mirosi dopul sticlei, ca sa stii cu ce-ai de-a face. Dupa care, câte un strop. Care sa-i spuna istoria. Fiecare picatura de vin poate sa fie o epopee. Zaharul : de la el vine si pacaleala. Vinurile adevarate (nechimizate) conteaza pe calitatea/ soiul strugurilor, TIMP (o vara calda, ÎNSORITA, însa si cu PLOI = un vin de calitate. 2015, de pilda, an exceptional. 2023 = de excelenta calitate, daca nu exceptional, si el), pe PAMÂNT, care-i UNIC pentru vinurile de mare prestanta, si care pamânt trebuie si este îngrijit cu sfintenie de producatori (are nevoie, dupa o productie intensa, de ani de refacere, de pilda) si pe perioada culesului (a doua jumatate a lui septembrie si prima jumatate din octombrie, pâna la primul gel, dimineata, care-l compromite. Strugurii înghetati nu se vinifica, în mod normal. Si radacinile vitei de vie trebuie-n mod obligatoriu protejate). Gradul de alcohol e, si el, natural. E drept ca exista si falisificatori de geniu (si chiar ai unor vinuri celebre), numai ca tipii n-ajung s-aiba o cariera prodigioasa de escroci: cam sunt descoperiti.

  3. In ADEVARATA Apreciere, CelMaiBun VIN este Ala pe care NU il bei … 🙂

    ORICE Ingestie de Alcool, este NOCIVA !

    Ca este „de calitate”,

    Ca este „de Buturuga”,

    Ca este „Natural”

    TOATE au ALCOOL, Substanta cu care OMul NU a avut contact decat dupa Ce a devenit Agriculor, invatat la Dansuu’, Nea Alcooluu’, de … 🙂 CINE ?

    De catre DREACuu’. evident …:)

    NeFIIND in Dieta Ancestrala, agregata in Timp sincron cu Evolutia, NU este ceva BUN, pentru Corpul Uman, ba chiar „FFF INVERS” …

    Diferenta intre Bauturi ALCOOLICE de calitate si ordinare este,pe langa Pret, Continutul de ALTE Alcooluri, si mai OTRAVI decat ETILICuu’…

    Cel mai putin Otravita BAUTRURA „Naturala” este Tzuicka de PRUNE !
    Are SI Dansa, oareCE AlcoolIzobutiric, Izopropilic, da’ puitne.
    Batranii CumSeCade din Trecut stiua ASTA si la Distilare, „La Cazan” unde se adunau la o “AntePoiana alu’ Iocan”, aruncau prima Fractie de Distilare si ultima …
    Acuma, InRaiti de Capitalismul ORB, livrat lor de Unii, Altii au inceput sa NU mai faca asta.
    Sotul unei Matusi de a mea, a baut la o astfel de Sezatosre, nestiind ca s-a schimbat Firea ConSatenilor …
    A ramas SemiLeguma pana la Moarte …
    Cam CINCI Ani …
    Nu putea Vorbi CLAR, in Rest era destul de aproape de Normal la Minte.
    Dar, abia se misca, facea pre El …
    Bause TZUICKA cu Metilic. Apare implacabil in Distilarea Prunelor, dar daca se elimina Fractiile de la Extremele Procesului, NU mai are ASACEVA.

  4. CONTINUARE
    Chiar SI VODCKA , aceea care theoretic NU ar avea Metilic in Dansa,
    ARE Urme de Hidroxid de Sodiu (Soada Caustica), folosit sa scoata APA din Alcoolul Industrial folosit, din Porumb, Sfecla, etc.
    Cat de accurat ar fi Procesul de Extragere a APEI din Alcool, TOT raman Cantitati mici, de NaOH.
    Infama Votca “Saniuta” avea DestulDeFoarteMult NaOH si se simtea imediat in Lobul Frontal, sub Frunte adica, un Fel de Pacla Ideatica si de Apasare …
    M-am lasat pacalit de Unuu’dintre Rude …
    In Tinerete, mai obisnuiam numai in Excursii sau la Ocazii, Votca Stalichnaia ruseasca sau DELMONICO, poloneza.

    In Excursii era perfect, ca prin Miscare dadeai afara Otrava rapid …

    M-am lasat COMPLET de a bea curent, numai la Ocazii, RARE.
    Faceti la Fel !
    Cea mai buna Politca de “Prohibitie” Liber asumata, NU cumperi Bautura.
    NU cumperi, NU ai, NU bei !

    Deci, Si Bogatii, Si Saracii sunt cam la Fel de afectati la Ciribomflexer de ALCOOL.
    Distruge :
    Creierul
    Ficatul,
    Pancreasul.

    In Rest NU mai este Nevoie, ca, de Regula, Practicantii DECEDEAZA inainte de a se ajunge si la Alte Organe … 😊
    Sunt UNII, ca Fanus Neagu, care au invatat la Bautura pe cam TOTI Tinerii Scriitori.
    Adica i-a livrat lu’ DREACuu’,

    Prematur, EL Ramanand in Viata destul de foarte mult tinand Cont de CATE Tone de Alcool a filtrat prin Organele de mai sus.
    SubSpecia Umanoida de acest Tip este fff RARA.
    Si, daca a rezistat ATAT, inseamna ca FARA Alcool traia lejer pana la 1900 de Ani si Pe Picioare, NU precum Kissinger, in Carje …

  5. CONTINUAREA CONTINUARII

    Pen’ca este si Asta un Spil.
    Traiesti gemand si taraindu-te penibil prin AnteCamera MORTII inca Douj’ de Ani GREI dupa 60, basind, avand dureri, aratand ca DREACuu’ mirosind uraaaat si chinuind pe Apropiati … 😊,
    NU este o Optiune pentru mine … 😊

    Am 79 de ani si sunt DestulDeFoarteDeparte de Imaginea Clasica a unui Boshorog Demolat de 79 de Ani … 😊
    Ba, chiar l-am umplut de Mirare pe Vestituu’ dr. Lucan, cand i-am declarat ca am in fiecare Dimineata Pozitionari DREPTE, Reflexe, automate, fieresti ale … 😊 VIGILENTEI,
    Semnul SIGUR de Apartenenta INCA legitima la Grupa Masculilor …
    Atunci aveam numai 74 de Ani … 😊
    LE am si ACUM … 😊
    Pozitionarile Drepte, matinale …

    CAT de “BUN” ar fi Vinul sau Alte Bauturi Alcoolice, GENuu’ Proxim este ca TOATE au ALCOOL Etilic si TOATE provoaca Reactii NOCIVE in Corp.
    Plus DEPENDENTA de Alcool, mai a lu; DREACuu’ decat Droganeala …
    Am mai tratt Subiectul ASTA, desi AXON, “Marele” sCURs NU meritau … 😊
    Ba, chiar SI Ileana lu’ FIU lu’ Roll … 😊

  6. exista o cura de slabire cu alcool…parca…? este practicata in armata americana, in timpul antrenamentelor extrem de dure… acum, ca si in Israel, cred ca ii drogheaza, pentru rezultate tip „super-hero”. cred ca toate armetele acum isi drogheaza soldatii, asa cum pe vremea dictatorului in armata le dadea bromura de potasiu…va amintiti…?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.