PNRR-ul agită apele în Coaliție

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a declarat, la RFI, că este regretabil că ministerul condus de Cristian Ghinea nu a folosit experiența românilor din Parlamentul European pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că nu s-a întâmplat „nimic catastrofal” în legătură cu PNRR, doar că s-a pierdut timp.

După ce ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), a anunțat că România va depune PNRR la Bruxelles pe 31 mai, Gheorghe Falcă a opinat că asta arată că România mai are de lucru.

„Confirmă că mai avem de lucru. Vreau să știți că în Parlamentul European, doi români au fost raportori pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, domnul Siegfried Mureșan și domnul Pîslaru și cred că trebuia să folosim munca acestor doi oameni. Apoi, tot în PE, eu am fost raportor din partea Partidului Popular European pe Semestrul European, care ne spune cum trebuie să gestionăm fondurile europene 2021-2027 și cum trebuie să gestionăm PNRR. Regretabil este că ministerul nu a folosit experiența acestor trei oameni care pot vorbi la concret”, a spus Falcă.

Acesta explică ce anume ar fi trebuit să facă ministerul condus de Cristian Ghinea (USR PLUS).

„Ministerul este minister integrator. În momentul în care faci un plan, lucrezi cu fiecare minister, apoi tu trebuie să integrezi propunerile ministerelor pe cele șase direcții pe care le-am aprobat noi în PE în 11 februarie, în momentul în care le integrezi, trebuie să prezinți studiile, studiile de impact, studiile de trafic, reducerea CO2, modul în care vom face digitalizarea pe toate cele șase domenii și apoi reformele pentru fiecare sistem. De aceea, aceste lucruri trebuiau prezentate și așa cum ați văzut, s-a dus cu o mie de pagini și s-a întors cu o sută de pagini de lucru, ceea ce până la urmă nu putem spune că e rău, spunem că e pe drumul bun, pentru că în această etapă sunt consultări care vor duce la un rezultat pozitiv”.

El consideră că „o discuție cu oameni de meserie ar fi ajutat la o prezentare mai bună a României”.

Gheorghe Falcă spune în contextul problemelor legate de PNRR că nu s-a întâmplat nimic grav, dar crede că România poate îmbunătăți Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Nu putem spune că s-a întâmplat ceva grav, dar putem spune că putem îmbunătăți acest PNRR, folosind experiența unor oameni, folosind capacitatea unor oameni care știu să administreze, care știu să aplice reforme în anumite domenii. Eu sunt în Comisia de Transporturi, am spus de mult timp că pe lângă metroul de la Cluj, trebuie introdus metroul de la București la Otopeni, este în zona de mobilitate, în zona verde, în zona digitală, are toate cele trei mari componente acest proiect. Mai mult de atât, atunci când vorbesc despre autostrăzi, noi trebuia să prezentăm impactul de mediu pentru aceste autostrăzi, să arătăm că o autostradă reduce dioxidul de carbon față de traficul care este acum în blocaj pe anumite drumuri naționale. Mai mult decât atât, atunci când prevezi stații de încărcare, nu prevezi doar 36. Regretabil este că pe traseul de autostradă noi nu avem trecute parcări securizate. Pentru aceste parcări securizate UE acordă fonduri suplimentare. Chiar România nu dorește să se facă în țară parcări securizate, există un document al ministrului Transporturilor, care oprește existența parcărilor securizate în acest domeniu. De aceea, o discuție cu oameni care sunt de meserie, eu sunt inginer constructor de căi ferate, drumuri și poduri, am lucrat cu fonduri europene, sunt în Comisia de Transporturi la PE, ar fi ajutat până acum să fie mult mai bună prezentarea României”.

Întrebat dacă s-a pierdut timp și dacă România s-a mișcat prea lent, eurodeputatul a răspuns: „Da, și poate am primit ceea ce am și oferit. Eu îmi aduc aminte că în noiembrie s-a prezentat o primă formă a PNRR și acea formă a fost atacată atât de domnul Ghinea, cât și de cei de la PSD, deși abia în februarie am aprobat noi modul în care va exista Mecanismul de Redresare și Reziliență. Eu cred că s-a greșit puțin și la comunicare, că trebuia să spunem foarte clar: dragi cetățeni din România, uitați, acestea sunt direcțiile, avem la dispoziție aproape 30 de miliarde de euro, mergem în prima negociere cu un pachet de proiecte de 40 de miliarde de euro, vom negocia, astfel încât în timp de o lună să ajungem la 30 de miliarde de euro, să ne atingem interesele naționale legate de modul în care funcționează PNRR. Apoi, când te-ai întors din prima negociere, să fi spus tu ca ministru: am avut această negociere, mai avem de lucru în această zonă, vom corecta în această zonă, o să reducem în primă fază de la 40 la 35, apoi la 32 și evident în final, după o lună de negociere, trebuie să ajungi la 30 de miliarde. De aceea, nu s-a întâmplat nimic catastrofal, pentru că în momentul în care tu te întorci acasă, vei lucra astfel încât într-o lună de zile să prezinți un program viabil”.​

Cristian Ghinea susține că în ceea ce privește negocierile cu Comisia Europeană pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) „sunt unele probleme tehnice, sunt alte probleme politice”.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea spune că pe mai multe componente din PNRR „aproape am bătut palma” cu Comisia Europeană, în timp la altele sunt probleme tehnice sau politice.

„Eu sunt foarte mulțumit că avem componenta de Educație, componenta de Sănătate, componenta de Infrastructură de transport, componenta de creșe, componenta de păduri, care sunt apreciate de Comisie, cu care aproape că am bătut palma, și sunt și alte componente pe care trebuie să mai muncim foarte mult ca să convingem Comisia Europeană. Sunt unele probleme tehnice, sunt alte probleme politice, de pildă alocarea de 4 miliarde de euro pentru autostrăzi eu o consider o problemă politică, în sensul în care Comisia nu ar trebui să aibă o părere despre mărimea alocării, Comisia ar trebui să aibă observații tehnice pe această chestiune”, a declarat Cristian Ghinea.

În ceea ce privește investițiile în rețeaua de gaze, prevăzute în PNRR, ministrul Proiectelor Europene susține că CE este sceptică.

„În general, Comisia nu prea agreează finanțarea infrastructurii de combustibili fosili, este din nou o diferență de opinie, cum este și la irigații. Nu este niciun fel de greșeală. România vrea să investească în rețelele de gaze, ne asumăm acest punct de vedere, Comsisia este sceptică”, a mai spus Ghinea.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a anunțat luni că, împreună cu președintele și cu premierul, a convenit ca propunerea de depunere a PNRR să fie 31 mai.

„În discuţia cu preşedintele, cu domnul Orban, cu domnul prim-ministru şi cei doi vicepremieri am convenit ca mâine (marți-n.r.), în întâlnirea pe care o să o am cu vicepreşedintele Verstager al Comisiei Europene, să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR”, a declarat Cristian Ghinea la finalul întâlnirii convocate luni de președintele Klaus Iohannis pe tema PNRR.

Acesta a spus că nu este niciun motiv de îngrijorare în legătură cu PNRR.

„În afară de faptul că PSD vrea să puncteze niște puncte la isterie nu e niciun motiv de îngrijorare în acest moment”, a precizat Ghinea.

Ministrul a acuzat PSD că subminează negocierile: „Liderii PSD să nu mai submineze negocierile dure pe care le avem cu CE, aflându-se în treabă pe diverse declarații politicianiste”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Citezvdin declaratiile acestui manevra proasta Ghinea:”Ministrul a acuzat PSD că subminează negocierile: „Liderii PSD să nu mai submineze negocierile dure pe care le avem cu CE, aflându-se în treabă pe diverse declarații politicianiste”.”
    Cica PeSeDe sa nu mai submineze negocierile ‘dure’, care negocieri ba? Negocierile pe furaciuni intre voi clanurile?!, si dupa ce ies la iveala magariile, Romania sa nu mai beneficieze de fonduri si tot bugetul statului sa fie golit ca restituire sau penalitati? Voi chiar credeti ca nu se simt magariile ascunse prin vorbe vorbite? Parca spuneai ca: ministrii tai nu s-au implicat, sau, au fugit de la negocieri la acest program! Bai mincinosule, razi ca prostul in fata camerelor de luat vederi cand vorbesti la microfon si dai vina pe PeSeDe? Bai, si barna mai scoate perle reale foarte des, mai ales acum pe acest program a dat pe goarna cateva amanunte reale, mincinosul naibii ce esti!

  2. Huuo jigodiilor usr-iste. PSD -ul e vinovat de prostia voastră. Huuo! Va doare in cur de țară!

  3. Cioropina e cu gândul numai la juleala! Nu care cumva sa- i dea PSD în gât cu ciordeala pe la Brucseles. Pariu ca se întorce el acasă cu pw-la în mâna?

  4. Asta era ala care a fost scolit la „scoli inalte”, statuie prin inghetata Norvegiasau ceva de genu. Asta e tot ce pot. Cine si i-a votat si-i merita. Ponta si Viorica erau cu multe clase peste habarnistii astia.

  5. Mai nou, lgbtiqisti din latura securității cominterniste, USR nu mai merg pe șosea ci, pe calendarul de depuneri. Al dracului de incompetenți, parșivi si lozincari fără pereche, dar pe drumul spre locul căldurii veșnice, nu vreti sa mergeți?

  6. La viermii astia de la USR le poti spune de o mie de ori sa ne scuteasca, ei o tin langa cu minciunile lor! Cica salveaza Romania, in realitate sunt niste banditi ticalosi habarnisti! Iar jegul de Ghinea si-a mai aratat „capacitatea” in guvernul ticalosului de Ciolos, adica 0-realizari! Jigodiile astea chiar ingroapa Romania, si o fac intentionat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.