Glaciația: O amenințare adevărată?

În emisfera nordică, trăim în prezent o serie de valuri de căldură care, pe alocuri, depășesc 40 de grade Celsius. Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată, potrivit Națiunilor Unite.

La aceasta se adaugă și fenomenul El Niño care a revenit anul acesta și care se caracterizează prin creșterea temperaturii Pacificului; de acolo, cresc și temperaturile Atlanticului, Mediteranei și Oceanului Indian. Furtunile, inundațiile, seceta, sunt câteva dintre efectele acestui fenomen.

Pescuitul este mult redus, deoarece peștii coboară la nivel în căutarea apelor mai reci. Un dezastru economic în Chile sau Peru, țări în care pescuitul este un capitol important al economiilor lor.

Suntem „într-o eră a fierberii globale”, a subliniat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres; schimbările climatice nu mai sunt o chestiune de viitor ci există în prezent și sunt terifiante; iar acesta este doar începutul”, adaugă Guterres.
Dar există încă o situație mai alarmantă și mai terifiantă. În urmă cu 2,6 milioane de ani, în Pleistocen, a avut loc glaciația planetei Pământ, care a durat până la limita a 11.700 de ani. Dar, anterior, au existat situații similare. Cea mai veche glaciație datează de 570 de milioane de ani în Precambrian.
Ultima perioadă glaciară din Canada datează de 21 de ani, când aproape întreaga țară era acoperită de gheață. Nordul Statelor Unite a suferit o situație identică.

Poate apărea o altă perioadă a erei glaciare în următorii ani? Oamenii de știință au fost împărțiți între cei care nu cred așa, și cei mai alarmiști care estimează că ar putea începe în doar trei sau patru ani.
De unde frica? Curenții oceanici sunt esențiali pentru coordonarea schimbărilor în ciclurile temporale. Circulația oceanică compensează gradienții de temperatură și densitate ai maselor de apă.
Dacă acești curenți oceanici ar slăbi sau s-ar opri în Atlanticul de Nord, de exemplu, ar urma o răcire pe scară largă. Temperatura din Europa ar scădea cu câteva grade, producând modificări importante ale precipitațiilor la tropice. În Europa, precipitațiile sub formă de zăpadă ar crește singular.

Marile ninsori care au loc în Statele Unite nu se produc și în Europa din cauza influenței pozitive a Gulf Stream. Dar dacă se oprește, europenii ar avea căderi de zăpadă la fel de semnificative precum cele care au loc în America. Cu alte cuvinte, fără Gulf Stream, Europa ar suferi mai multe luni de zăpadă și pământ înghețat.

Prăbușirea curenților oceanici într-o anumită perioadă de timp este studiată de grupuri de oameni de știință de pe tot Globul. Unii dintre ei consideră că perturbarea schimbărilor climatice ar duce la o eră glaciară pe continentul european.
Deci, pe măsură ce schimbările climatice se intensifică, circulația de retur atlantică meridională slăbește. Jurnalul „Nature Communications” a publicat luna aceasta un studiu științific în care se afirmă că prăbușirea curenților oceanici ar putea avea loc într-un interval de timp cuprins între 2015 și 2095, 2057 fiind mai probabil.

Semnele de slăbire a curenților sunt evidente, dar situațiile deja avansate care sunt puțin mai puțin decât apocaliptice sunt mai mult speculative decât probabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

16 Comentarii

  1. Pandemia fierbintelii! Vaccinuri,leacuri și lockdown în orașe de 15 minute,greenpass și bani virtuali pentru droguri și rețele sociale sunt gata,zei închipuiți ce sunteți?

  2. Gargara ca vocaliza si teroare aruncata spre cetateni. Tocmai am primit ieri poze din alpii elvetieni si sunt portiuni glaciate(gheata groasa in timpul verii caniculare)! Cum adica, dispar ghetarii, cumva trebuia sa ramana neclintiti ca o pictura in aer liber la vedere? Astia ori o fac pe prostii, sau o fac pe prostii, e normal sa intervina modificari ale scoartei terestre si a ghetarilor care se topesc! E un ciclu de viata care se termina pentru alt ciclu de viata! Astia nu stiu sau nu au auzit de ciclurule vietii la anumite perioade de zeci sau sute sau mii de ani? Astia nu au auzit sau invatat la scoala de geografia si istoria pamantului? Vezi si granitele unei tari care, candva, erau hotarate pentru eternitate, culmea, se modifica si astea mai mult fortat pe baza de interese prin invadare in forta si razboi! Manipulare infecta!

  3. Gurnalistul Lopez Ostos este mai ceva ca Monica Tatoiu si Alice Draghici luate la un loc. Desigur, traind intr-o tara rece precum Spania s-a specializat in ghetari, calote de gheata, banchize & stuff si parerea lui avizata e musai sa fie luata in sama.
    The rain in Spain stays mainly in the plain!
    Now, once again where does it rain?
    On the plain! On the plain!
    And where’s that soggy plain?
    In Spain! In Spain!

  4. Da,da,te sufoci în Spania dar nu din cauza căldurii,din cauza lipsei de ventilație în camerele de hotel,setata instalația la 25 grade,când ieși de la duș e durere,nu plăcere.

  5. Spaniol e neica asta? Stangist dintr-ala care umple plajele de homalai și lesbience,cupluri de babalaci cu prospături abia ieșite din burta mamei,balene de peste suta de kg cu sânii la vedere și șuncile revărsate in schimb un vicios amarastean care vrea să fumeze nici măcar la terasă în aer liber nu mai poate. Occident civilizat? Un lux care te lasă rece.Pe mine m-a lăsat rece,abia aștept să revăd Grecia.

  6. Sa trăiești dle Brâncuși…ai fost un geniu, acum vedem cu adevărat sensul coloanei infinitului…

  7. Imi pare rau ca stirea asta, de o importanta majora,

    adica ca o noua era glaciala pare din ce mai posibila, produce foarte putina preocupatie. Am in mina un articulo semnat de Dr. Robert Marshall,Geofízician si profesor de Oceanografie si Clima la Universitatea din Southampton, Anglia, in care domnul explica ca sint indicati clare ca asta se poate intimpla peste putini ani.

  8. Ăsta n-a auzit de încăzirea globală, de amprenta de CO2 (codoi), de fripturi de viermi și biftec artificial cu salată de lăcuste vii? Îi recomand cursuri intensive cu tatăl nostru, Sorosz, poate prinde și el un post în guvernul sovietic mondial.

  9. Ăsta n-a auzit de încăzirea globală, de amprenta de CO2 (codoi), de fripturi de viermi și biftec artificial cu salată de lăcuste vii? Îi recomand cursuri intensive cu tatăl nostru, Sorosz, poate prinde și el un post în guvernul sovietic mondial.

  10. subiect de adormit tinerii si altii in contextul incercarii unor noi tehnologii. Teoretic Planeta este un organism care se autoregleaza, dar unii vor sa se dea „dastapti” si vorbesc de incalzirea globala ca despre un dezastru, cand de fapt este avangarda unei ere glaciare. Parca am uitat de era padurilor luxuriante din Carbonifer, de era dinozaurilor cand clima a fost atat de calda si umeda incat a oferit suficient nutret reptilelor. Omitem periodicitatea schimbarii polilor, uitam ca Soarele este o stea galbena deci epuizata pe linia spectrala deci asa cum au observat unii astrofizicieni de zeci de ani emisia solara a scazut, dar tot credem ca distrugerea CO2, care reprezinta 0,03% din compozitia aerului, fata de azot care-i 78% si la acea valoare infima sustine tot regnul vegetal, de fapt ”marii” lumii vor extintia vietii pe Terra, fortand nota omitinad Marele Creator, dar si ideea ca nici ei sau urmasii lor nu vor scapa oricate arme si hartii/bani ar detine. Si Atlantida a disparut, pare legenda, dar poate ca piramidele si Sfinxul sunt tot ceea ce a ramas si in care niste faraoni s-au mutat sau au imitat ca si la Carnac o lume uitata. Facem pe atot cunoscatorii, dar Celsius a trait in sec. XVIII, 1701-1744, Atunci cum putemm sa dam verdicte despre incalzire cand observatiile si erorile de fabricare a unui termometru sunt de aprox. 200 de ani. Dupa mari srofocari au ajuns la concluzia ca dupa 130 de ani de masuratori a crescut temperatura cu un grad? Oare sunt toate masuratorile efectuate cu acelasi termemetru? Nu exista eroare de masurare, prin pozitia termometrului, a calibrarii, a orei, a citirii? Cand eram copil era asa de cald seara ca ma asezam pe covor in casa ca sa fie mai racoare,atunci de ce acum ar fi altfel? Ba observa ca la parter in case sau blocuri este racoare ceea ce atunci nu se intampla. Oare chiar este mai cald acum sau traim sub impresia a ceea ce ni se sugereaza?

  11. Nu are cum sa fie racire, din moment ce e incalzire. A zis astia si la televizor.
    Si la televizor nu minte.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.