UE nu mai vrea plastic

plastic, mediu, interzicere

Zilele, trecute un amplu reportaj al celor de la National Geogrpahic prezenta efectele dezastruoase ale plasticului asupra vieții animalelor. Uniunea Europeană nu rămâne rece la toate semnalele trase de presă și de activiștii mediului și își propune să interzică folosirea obiectelor de unică folosință din plastic  pentru a proteja viața marină, potrivit BBC.

Propunerea se referă la mai multe obiecte printre care paie, bețișoare pentru curățat urechea, tacâmuri, bețele pentru baloane. Organismul își porpune, de asemenea, și ca toate sticlele din plastic să fie colectate pentru reciclare până în anul 2025.

Planul trebuie să fie aprobat de 28 de state membre și de Parlamentul European înainte să fie pus în aplicare.

Alternative mai curate

Uniunea Europeană estimează că interdicția va ajuta la:

  • evitarea a 3,4 miliarde de tone de emisii de carbon
  • prevenirea distrugerii mediului înconjurător ceea ce ar fi echivalentul a 22 miliarde de lire sterline până în 2030
  • economisirea a 6,5 milairde de lire sterline de la consumatori.

„Deșeurile de plastic sunt fără doar și poate o mare problemă, iar europenii trebuie să fie uniți pentru a ataca această problemă“, spune Frans Timmermans, prim vice-președinte al UE. „Propunerea de azi va reduce prezența obiectelor de unică folosință din plastic pe rafturile din supermarketuri printr-o serie de măsuri. Vom interzice unele obiecte și le vom înlocui cu alternative mai curate, astfel încât oamenii să folosească în continuare produsele lor favorite“.

Măsuri dure

Propunerile UE țintesc ambalajele pentru mâncare, de la farfuriile de plastic și căni, până la materialul în care este învelită mâncarea la fast-food. Planul UE nu a stabilit un termen limită pentru o interzicere totală a plasticului în privința obiectelor de unică folosință.

Dacă este aprobat, statele membre UE sunt nevoite să facă un efort susținut pentru a reduce numărul de obiecte de unică folosință din plastic disponibile la vânzare în supermarketuri.

De asemenea, fiecare țară va fi nevoită să dezvolte campanii de educare în care producătorilor de mâncare să lise ceară să eticheteze clar produsele și să informeze comsumatorii câte deșeuri de plastic sunt folosite. Vor fi acordate stimulente producătorilor pentru a-i încuraja să facă din plastic materiale de unică folosință din materiale durabile. Companiilor care produc produse din plastic s-ar putea să li se solicite să contribuie la costurile de producere a deșeurilor – de exemplu, cei care fac undițe pentru pescuit din plastic să plătească pentru costul colectării deșeurilor din port.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.