GRECO nu ne trece iar clasa: „Nesatisfăcător”

România nu s-a conformat în mod satisfăcător recomandărilor privind prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, constată Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE), într-un raport publicat miercuri.

„GRECO a ajuns la concluzia că actualul nivel de conformare la recomandări rămâne în general nesatisfăcător”, în pofida unor progrese, potrivit Raportului interimar elaborat după evaluarea privind „Prevenirea corupţiei în cazul membrilor Parlamentului, al judecătorilor şi procurorilor”.

GRECO notează că România a implementat în totalitate doar cinci dintre cele 18 recomandări formulate în urma unei evaluări din 2015 şi în virtutea Regulamentului 34 al procedurii de evaluare lansată în 2017 privind reformele în domeniul judiciar.

„Trebuie să amintim că, în raportul de evaluare, GRECO a adresat 13 recomandări României. În Raportul interimar de evaluare, GRECO a concluzionat că patru recomandări (recomandările v, vii, x şi xii) au fost implementate satisfăcător. Trei recomandări (ii, viii şi xi) au rămas implementate parţial, iar şase (i, iii, iv, vi, ix şi xiii) au rămas neimplementate. Regulamentul 34 a adăugat alte cinci recomandări, dintre care una (recomandarea iv) a fost implementată satisfăcător în evaluarea efectuată după raportul privind Regulamentul 34. Restul recomandărilor (i, ii, iii şi v) nu au fost implementate (…)”, constată raportul GRECO, vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

„În general, autorităţile par a fi determinate să inverseze sau să abandoneze multe dintre reformele judiciare controversate, o evoluţie salutată foarte mult şi susţinută de GRECO. Totuşi, dat fiind că două proiecte legislative importante sunt într-o etapă iniţială de dezvoltare şi având în minte faptul că cele mai multe recomandări formulate de GRECO în privinţa membrilor Parlamentului nu au fost abordate, GRECO poate doar să evidenţieze că gradul de conformare rămâne foarte scăzut. Doar cinci dintre cele 18 recomandări au fost implementate satisfăctor sau au fost abordate în mod satisfăcător”, subliniază raportul.

În contextul concluziilor actualului raport de evaluare, Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO) îl invită pe preşedintele Comisiei Statutare să îi trimită o scrisoare reprezentantului permanent al României la Consiliul Europei (CoE) prin care să îi atragă atenţia asupra neconformării faţă de recomandările relevante.

Raportul GRECO abordează şi problema Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

„GRECO notează că instanţa constituţională a stabilit că prevederile Legii nr. 304/2004, care plasaseră Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în afara structurii ierarhice a Parchetului sunt neconstituţionale întrucât îi permiteau procurorului-şef să revoce apeluri formulate la instanţe superioare prin alte servicii ale procuraturii, inclusiv prin intermediul procurorului general, în cazuri de corupţie. GRECO notează că această evoluţie profund îngrijorătoare, criticată în raportul de evaluare, a fost acum inversată. GRECO salută şi elaborarea unor propuneri legislative în sensul desfiinţării formale a Secţiei, aşa cum solicita recomandarea. Ţinând cont de faptul că aceste proiecte au fost deja prezentate Parlamentului, GRECO acceptă că această recomandare a fost parţial soluţionată. Însă GRECO încearcă să se familiarizeze cu textul proiectului de lege, pentru ca acesta să asigure conformarea cu recomandarea”, subliniază raportul.

GRECO a formulat o serie de recomandări privind transparenţa procecesului legislativ, elaborarea unui cod de conduită pentru membrii Parlamentului, inclusiv în privinţa relaţiilor cu grupuri de lobby. De asemenea, GRECO a recomandat îmbunătăţirea sistemului imunităţii parlamentare. În plus, GRECO a recomandat ca sistemul judiciar să fie mai activ în reacţiile privind riscuri la adresa integrităţii judecătorilor şi procurorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Babele si mosii de la Il Greco sa-si ia gandul ca cineva din RO se va „conforma” in timpul vietii lor !

  2. Adica PNL-USR nu lucreaza la starpirea coruptiei???!!!
    Soc.
    Acum ca PNL-USR detin puterea absoluta in toate institutiile din Romania, inca suntem corupti, avem MCV, nu suntem in Schengen?
    Cum vine asta? Ceva e putred.

  3. GRECO isi traieste delirul.
    GRECO reclama faptul ca exista coruptie in randul procurorilor si judecatorilor dar se arata ingirjorata ca SIIJ ar trebui sa functioneze, adica chiar Sectia ce are rolul de a ancheta coruptia si infractiunile infaptuite de judecatori si procurori.
    Pana la urma GRECO ii apara pe cei ce corup actul de justitie, de aceea solicita desfiintarea SIIJ.
    Delirul celor de la GRECO se extinde si asupra Legislativului, iar ca factor incurajator al coruptiei propune constituirea unui Regulament (cadru legislativ paralel Constitutiei Romaniei) prin care sa reglementeze actiunile legislative si influenta grupurilor de loby, adica legile ce urmeaza a fi promovate de catre ONG-isti ce reprezinta interese de grup corporatiste si viciaza caracterul national. Asta da coruptie perfectionata si directionata catre beneficiari!
    Astia de la GRECO sunt mai stalinisti decat Ana Pauker!
    Tomberoane bolsevice!

  4. Cred ca cei de la GRECO sunt in delir.Alo GRECO cele 18 formulari sunt recomandari sau sunt impuneri.
    Dex spune:a recomanda inseamna -a sfatui,a propune etc nu a impune.

  5. Abracadabranta concluzia GRECO. Am crezut ca acuza practica ambasadorilor străini de a intervenii asupra miniștrilor băștinași pentru apărarea intereselor economice ale statelor acestora, CORUPTIE CURATA!

  6. Care-i pozitia presedintelui iohanniSS fata de ultimul raport CRECO?
    Ce face Opozitia Mea din Parlamentul Romaniei? Tace si inghite cu gandul la alegerile din 2024, care ar trebui (zic ei) sa revina PSD-ului.

  7. Da de ce vreti voi astia de la GRECO sa nu mai existe SIIJ-ul ca orice judecator sa fie incalecat de orice procuror,mai ales de cateun paraditor de la DNA,ca sa ii dea judecatorul decizia pe care o cere,ca altfel il paradeste si pe el inventandu-i un dosar,asa cum deja a procedat celebra tortionara Kiovesi atacand judecatorii care au dat achitare in cazul lui Rarinca,care impricinata nici nu avea vreo treaba cu coruptia? Adica voi vreti ca judecatorii romani sa fie doar niste marionete pe care sa-i dirijati dupa interesul bruselezilor si a slugilor lor dupa caz,cui sa dea condamnare si cui sa nu dea? Dar nu degeaba va scremeti voi cu desfintzarea SIIJ-ului cand pe acolo are dosar penal si draga voastra tovarasa tortionara Kiovesi si cine mai stie ce dosare mai au pe acolo si alti paraditori politici.SIIJ-ul este asa de constitutional ca si DNA-ul,si la fel amadoua de ne inscrise in Constitutie,daca puneti problema numai a acelei sectii.Adevarul este ca decand cu SIIJ-ul asta nu v-a mai mers propaganda contra incomozilor politici in spectacole cu arestari preventive cu catuse televizate,cu multe basme de adormit copiii,pentru niste strutzi,zugraveli de cladiri,sau alte vrajeli,si credeti acum ca mai inselati iar fraierii ponind iar circoteca penala cu interes politic ca sa ii mai salvati pe ingerasii vostri,de la care sa abateti atentia publica,acum fiind ei la guwernare si care sunt in cadere libera.

  8. Pai daca GRECO spune…. Executarea! Asa se face intr-o colonie!

  9. despre GRECO si viziunea sa asupra ROMANIEI:

    „Toata GRECO-bulgarimea e nepoata lui Traian!
    Spuma asta-nveninata, asta plebe, ast gunoi
    Sa ajung-a fi stapana si pe tara si pe noi!
    Tot ce-n tarile vecine e smintit si starpitura,
    Tot ce-i insemnat cu pata putrejiunii de natura,
    Tot ce e perfid si lacom, tot Fanarul, toti ilotii,
    Toti se scursera aicea si formeaza patriotii,
    incat fonfii si flecarii, gagautii si gusatii,
    Balbaiti cu gura stramba sunt stapanii astei natii! (M. Eminescu, Scrisoarea III).”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.