Greşelile făcute de poliţişti în cazul Alexandrei

Raportul MAI privind modul de intervenție în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu arată că operatorii 112, dar şi poliţiştii din teren, precum și cei din conducerea IPJ Olt au încălcat numeroase proceduri. Operatorul 112 de la IPJ Olt lucrează singur pe o tură de 24 de ore, mai arată documentul.
Tatăl Alexandrei Măceșanu a anunțat dispariția fiicei sale miercuri, la ora la 20:30, polițiștii au început cercetările abia a doua zi.
Deşi tatăl victimei a anunţat dispariţia Alexandrei Măceșanu miercuri, 24 iulie 2019, la 20:30, cercetările în acest caz au început abia a doua zi dimineaţă, la 8:30, debutând tardiv, arată concluziile raportului Ministerului Afacerilor Interne.
„Neraportarea situației de către ofițer șefului său ierarhic a avut drept consecință faptul că în intervalul orar 08.30 – 11.00, din data de 25.07.2019, acțiunile operative au fost efectuate doar de către șeful postului de poliție, fără a fi angrenați ați polițiști în sprijin, operațiunile derulându-se pe o arie restrânsă. Șeful Poliției Municipiului Caracal, deși a luat la cunoștință de eveniment de la șeful P.P. Dobrosloveni la ora 08.30 de dispariția minorei, iar la 11.45 fiind informat că aceasta a apelat prin SNUAU 112 și a solicitat ajutor reclamând că a fost răpită și violată, ofițerul s-a limitat ca la ora 12.15 să apeleze pe rețeaua internă de telefonie a MAI pe adjunctul șefului I.P.J. Olt, ocazie cu care secretara acestuia din urmă i-a precizat că ambii adjuncți ai șefului inspectoratului sunt ieșiți din unitate, cel aflat la comandă aflându-se la bilanțul Poliției orașului Scornicești”, se arată în documentul, intrat în posesia Mediafax.
Totodată, șeful Poliției Municipiului Caracal nu i-a cerut secretarei să îi transmită ofițerului aflat la conducerea inspectoratului un mesaj cu privire la situația de fapt sau să îl apeleze personal pe telefonul mobil pentru a-i raporta despre eveniment. Astfel, ofițerul nu a raportat situația șefilor ierarhici și a limitat astfel implicarea mai multor agenți în cazul de dispariție.
Raportul MAI mai arată că, deși, joi, la ora 11.44, un polițist l-a informat pe adjunctul IPJ Olt de la acea vreme despre dispariția Alexandrei, acesta a preferat totuși să participe la bilanțul de la Poliția Orașului Potcoava, între 11.00-13.00, și apoi a mers și la bilanțul Poliției Orașului Scornicești, între orele 13.00 – 16.00.
Astfel, adjunctul a ignorat complet datele existente până la acea oră și nu a luat nicio decizie în caz.
În timp ce era la bilanţul de la Poliția Orașului Potcoava, polițistul a fost sunat de către ofiţerul de serviciu, care i-a spus despre dispariția Alexandrei, precizând totodată că de cercetarea cazului se ocupa deja o echipă constituită la nivelul Poliției Municipiului Caracal. Abia atunci, adjunctul respectiv i-a spus să ia legătura cu şeful S.I.C., care să constituie o echipă complexă şi să meargă la faţa locului să desfăşoare cercetarea, spunîndu-i că el se află la bilanţul Poliției Potcoava, iar în unitate se află celălalt adjunct al şefului I.P.J. Olt, care are în responsabilitate Poliția Municipiului Caracal şi poate gestiona situaţia.
Cei doi adjuncți ai IPJ Olt au ajuns în Caracal abia joi, la ora 18.15-18.30, s-au documentat cu privire la activitățile efectuate până la acel moment, iar la ora 18.24 comisarul șef de la acea vreme, care a fost ulterior și destituit din funcție, conform raportului redactat, a postat un mesaj text prin aplicaţia whatsapp, pe grupul de comandă din care fac parte șefii inspectoratelor județene, adjuncții acestora și conducerea I.G.P.R., respectiv peste 130 de persoane, fără a-l informa în mod direct pe inspectorul general al Poliției Române despre cazul Alexandrei.
Niciunul din cei doi adjuncți nu a coordonat eficient efectivele din subordine
„Astfel a reieșit faptul că, deși aveau cunoștință de dispariția, respectiv răpirea minorei, niciunul din cei 2 adjuncți nu a coordonat eficient efectivele din subordine, dispoziţia în vederea constituirii centrului de monitorizare fiind emisă după orele 20.00, la mai mult de 8 ore de la momentul informării comisarului șef aflat la comanda inspectoratului”, se arată în raportul MAI.
„Totodată, la nivelul Poliției Municipiului Caracal, înregistrarea cauzei în evidența lucrărilor penale s-a efectuat în jurul orei 15.30, după ce șeful de post, respectiv șeful Poliției Municipiului Caracal au primit o solicitare telefonică din partea reprezentanților Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal”, mai arată documentul.
Concluziile raportului Ministerului Afacerilor Interne mai arată că, pe parcursul efectuării verificărilor, au fost constatate elemente vizând o capacitate restrânsă a operatorilor SNUAU 112 de a obține date de la victime, precum și oferirea unor indicații privind comportamentul acestora și folosirea mijloacelor aflate la îndemână, astfel încât să faciliteze localizarea lor.
„În acest caz, operatorul 112 de la nivelul I.P.J. Olt, cu ocazia discuțiilor telefonice purtate cu victima, a avut o atitudine refractară față de aceasta, fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta ori să-i ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliție, astfel încălcând atribuțiile din fișa postului”, potrivit sursei citate.
Operatorul de la dispeceratul 112, de la nivelul I.P.J. Olt, își desfășoară activitatea singur pe o tură de 24 ore
Totodată, pe parcursul activităților desfășurate, a fost constatat faptul că operatorul de la dispeceratul 112, de la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Olt, își desfășoară activitatea singur pe o tură de 24 ore, putând prelua concomitent mai multe apeluri rămase în desfășurare, „ceea ce îi poate reduce capacitatea de a gestiona eficient diferitele situații de risc, indicate de potențiale victime”.
Operatorul 112 a avut însă o atitudine refractară față de Alexandra și nu a reușit să o consilieze pe tânără și nici să-i ofere sfaturi referitor la ceea ce ar fi trebuit să facă.
„Cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice între operatorul 112 de la nivelul I.P.J. Olt și victimă, s-a constatat că polițistul a avut o atitudine refractară față de aceasta, fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta ori să-i ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliție”, arată raportul MAI.
Polițistul a fost cel care a reușit să adune informații de la tânără, arată documentul.
„Cu ocazia discuției telefonice, polițistul a încercat să o calmeze pe fată și i-a cerut să-i spună dacă știe unde se află și ce vede în jurul ei. Acesta a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla langă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că în acea curte se afla un brad, un nuc, o mașină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri și mai mulți câini lupi dezlegați. În continuare, polițistul a întrebat-o dacă are rețea internet pe telefonul de pe care vorbește și răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, șeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului și dacă poate să iasă din casăși din curte. Cea în cauză a răspuns că gardul este din metal de culoare roșie și nu poate ieși din încăperea respectivă întrucât este legată și afară sunt câini lupi. Conform raportului polițistului, în acest timp, pe fundal, se auzea lătrat de câini, iar fata a afirmat că nu mai poate vorbi întrucât a revenit bărbatul. Din discuție cea în cauză a precizat că s-ar afla în cartierul Protoșeni din Caracal și că a fost violată de bărbat”, potrivit sursei citate.
De asemenea, s-a stabilit faptul că în prezent, STS nu are capacitatea de a localiza cu exactitate, la momentul efectuării apelului, mai arată concluziile documentului întocmit de reprezentanții ministerului Afacerilor Interne.
O aplicație, care ar fi permis ca informația să fie transmisă de la operatorul 112 la șefii din Poliție, nu funcționa în acea zi
Raportul Ministerului Afacerilor Interne mai arată că o aplicație care ar permite ca informația de la 112 să ajungă în timp real la structurile de conducere ale Poliției Române nu funcţiona în acea zi.
„În data de 25.07.2019, la aproximativ ora 11.20, a fost informată de către ofițerul de serviciu din cadrul I.P.J. Olt cu privire la faptul că, prin S.N.U.A.U. 112, s-a primit un apel, efectuat de către Măceșanu Alexandra, prin care aceasta sesizează că a fost răpită și violată, pe raza municipiului Caracal. (…) De asemenea, știind că aplicația SIMIEOP nu era funcțională în acea zi, l-a atenționat să transmită telefonic la eșaloanele superioare, respectiv I.G.P.R. și M.A.I”, se arată în document.
Copy-paste în documentele de planificare a muncii de la nivelul conducerii IPJ Olt
Potrivit raportului, documentele de planificare a muncii la nivelul conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Olt pentru anul 2019 sunt întocmite în mod formal, după metoda copy – paste, nereprezentând un instrument managerial eficient în coordonarea efectivelor.
„În majoritatea cazurilor, activitățile de management, prevenire, activități informativ-operative, sunt copiate din planurile de muncă întocmite anterior, manifestându-se astfel formalism în folosirea acestui document de lucru”, se arată în raportul MAI.
Ca măsuri în vederea îmbunătățirii activității IPJ Olt, sunt propuse:
-operatorii 112 să efectueze periodic cursuri de pregătire, inclusiv prin exersarea unor scenarii pe situații prestabilite
-o analiză organizațională care să evalueze obiectiv dimensiunea structurilor operative a specialităților necesare pentru încadrarea acestora, precum și necesarul de pregătire al personalului
– pregătirea personalului trebuie să vizeze atât cunoașterea teoreticică, cât și aspecte practice, cum ar fi: cunoașterea zonei de competență, intervenția pe scenarii prestabilite, situația operativă, etc.
– constituirea unui grup de lucru care să identifice dotările necesare pentru operaționalizarea unui punct de comandă constituit în vederea gestionării situațiilor de criză și intervenției operative în situații limită.
Raportul MAI a mai evidențiat următoarele:
- Eficiența scăzută a sistemului de localizare a apelurilor telefonice și identificarea poziției locațiilor în teritoriu;
- Necesitatea revizuirii procedurilor de alertare, organizare a punctelor de comandă și coordonare a forțelor și mijloacelor de intervenție;
 -Regândirea sistemului de pregătire a personalului din perspectiva creșterii capacității de intervenție la situații excepționale. Dezvoltarea competențelor de intervenție a forțelor de ordine pe scenarii care să răspundă situațiilor de criză;
 -Implementarea unei programe de formare inițială și pregătire profesională continuă pentru personalul MAI care încadrează funcțiile operator 112/dispecer, în vederea formării unor deprinderi necesare pentru gestionarea situațiilor semnalate, cu caracter de urgență;
 -Efectuarea demersurilor necesare pentru promovarea proiectului de lege pentru identificarea persoanelor dispărute.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Ce s-a intamplat cu megabugetele investite in aceste institutii ?? Pe ce s-au cheltuit banii ? Au cheltuit banii in interes personal pe viloaie conturi in strainatate si vacante ??? Culmea Dancila,complice tuturor acestor atrocitati( caci politicienii sunt cei care au marit mereu puterile institutiilor de forta si bugetele) doreste iar marirea bugetelor SRI in loc sa le micsoreze !!! Suntem condusi de o grupare de crima organizata care trebuie destructurata si numai poporul are puterea de a pune capat odata pt totdeauna acestei mafii.

  2. Nu sunt greseli, nu mai induceti cititorii neintentionat in eroare. Majoritatea celor din STS, Politie, DIICOT, Procuratura, Judecatorii.. care nu au respectat ordinele si regulamentele in cazul operatiunii de salvara a Alexandrei s-au opus pe baza de ordinului de zi pe craca de Baneasa ca sarmana fata sa nu fie gasita. De aceea s-a actionat asa cum s-a actionat in cazul Alexandrei. Grupul de rapire de minore in zona Caracalului la fel ca orice grup din rapire din judetele Romaniei isi desfasoara activitatea cu complicitatea SRI, STS, Procurataura, Politie, DIICOT, Judecatori… . Deoarece toate aceste grupuri ruleaza zeci de milioane de euro anual bani negrii care ajung, o buna parte dintre ei si la sefii si sefutii acestor institutii dar si prospatura pentru satisfacerea dorintelor si fanteziilor sexuale.

  3. Romania se va curata de cancerul endemic care o guverneaza doar cand SRI va fi desfiintat ca serviciu militarizat si regandit din nou ca un serviciu civil de siguranta a cetateanului care sa aiba 1/7 anganjatii pe care-i are acum acesta cloaca criminala numita pompos SRI.

  4. Daca au ajuns sa investigheze pe teren jurnalistii,inseamna ca toti porcororii trebuiesc dati afara din serviciu pe motiv ca nu isi fac treaba,nu isi indeplinesc sarcinile de serviciu,serviciu pentru care primesc o leafa grasa plus beneficii si in viitor o pensie uriașă pe care nu le merită! Nu credeti ca ar fi mult mai bine ca jurnalistii sa faca anchete si sa le predea direct la judecatorie printrun agent constatator? Sa nu mai existe acesti nemernici lacomi care ocupa un scaun,o functie doar pentru propria liniste,loc de munca sigur,salariu gras plus beneficii si o pensie neneritata doar ca au fabricat dosare politic hartuind politicienii si cand e vorba de fapte reale,se dau la fund,sau,se ascund in birou si dicteaza pe alese ca intre neamuri sau prieteni! La fel sa se procedeze si cu politistii,judecatorii,notarii,angajatii bugetari de lux care nu isi fac treaba! Mai ales cei care sunt in legatura cu clanurile de orice fel!

  5. -Operatorul 112 de la IPJ Olt lucrează SIGUR pe o Tură de 24 de ore.”?
    Va imaginati cum e acolo cand Taraie intr-una Telefoanele(sau Politia IPJ Olt are 1 singur Telefon la Dispeceratul 112?) dinspre Operatorii de la STS?!
    La IPJ Olt e NU debandada, e PERICOL Public!
    Cum sa REZISTE 1 SINGUR Operator timp de 24 de Ore, intreg la minte si EFICIENT in Preluarea TUTUROR Apelurilor de la STS prin Sistemul 112?
    As pune-o acolo pe Veorica, cea care NU e-n stare sa spuna 5 Cuvinte Consecutive INTELIGIBILE, FARA sa Citeasca dupa biletelele Consilierilor!

    -„Adjunctul IPJ Olt a IGNORAT complet Datele existente până la acea oră și NU a luat nicio DECIZIE.”
    DECIZII pot lua DOAR Angajatii COMPETENTI, Scoliti pe bune, Angajati pe Criteriul Competentei!
    Pe ce Criteriu a ajuns asta „Adjunct” al Sefului IPJ Olt?
    Pe Criteriul SLUGARNICIEI fata de PSD: fata de P. Stanescu sau Fl. Iordache sau D. Valcov, sefii clanurilor politice din Olt.

    3. „Niciunul din cei 2 Adjuncți NU a coordonat eficient efectivele din subordine.”!
    Ce naiba FAC astia la Servicu, zi de zi, din Fisa Postului?
    #NIMIC!

    4. „o aplicație care ar permite ca Informația de la 112 să ajungă în timp real la structurile de conducere ale Poliției Române NU funcţiona în acea zi.”(?)
    In CATE Zile a FUNCTIONAT?!

    5. „documentele de planificare a muncii la nivelul conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Olt pentru anul 2019 sunt întocmite în mod FORMAL, după metoda COPY_PASTE, NEreprezentând un Instrument managerial eficient în coordonarea efectivelor.”
    DECI, SEFII IPJ Olt si-au INCASAT Beneficiile URIASE DEGEABA, BANII inapoi!
    Urmeaza o Pensie babana la 42 de ani, apoi isi fac Firma de Protectie si paza si devin Milionari sau Miliardari, daca NU ajung Consilieri pe BANI GREI la MAI la Bucuresti, ca majoritatea!
    Oameni cu nici o APTITUDINE de a CONDUCE, marca PSD!

    Alexandra a murit cu ZILE.

  6. Trebuie introdusa urgent o lege in Codul penal care sa pedepseasca cu castrarea chimica a tuturor membrilor grupurilor de trafic de carne vie precum si dublarea pedepselor fara posibilitatea ca condamnatii sa iasa atunci cand acestia s-au indeplinit fractia.

  7. PUNCTUL UNU DISCUTIA INREGISTRATA SI TRIMISA AUTOMAT DE APARATURA LA POLITIE SALVARE POMPIERI. PUNCTUL DOI OPERATORII STS TREBUIAU SA LOCALIZEZE VICTIMA . PUNCTUL TREI CREEREA UNEI LISTE DE INTREBARI UNICE LA NIVEL DE TARA SEMNATA DE MINISTER….LOCATIE DESCRIERE ZONA…CAMERA…INFRACOR…Dar se pare ca erea suficient ….dupa dig in Caracal in zona BOLT…DACA VA UITATI PE HARTA….SUNT 50 CASE SI 10 MINUTE DE LA SEDIUL POLITIEI LA CASA INFRACTORULUI PE JOS….DACA SE LUA ZONA LA VERIFICAT IN DOUA ORE SE GASEA….de ce politia nu a actionat?????NU SPUNE NIMENI….DE CE STS NU A LOCALIZAT…NU SPUNE NIMENI….

  8. citez din visele lui gelula…sri serviciu civil de siguranta….pai daca va fi civil va asigura siguranta cui????marilor puteri….hungurilor rusilor lui sorosh si gandacilor rezist….Mai bine militarizat…dar sa se curete de cartitele minoritare infiltrate din est si vest nord si sud…stiu ei care sunt aia.

  9. Cum sa faca greseli Politia,mai ziaru’?Greseli fac #rezist,#soros,#lovituristii de stat si STS;ce faci bai, Gelule,dormi in post?Ia vezi,ca iti dau amenda..

  10. M-am plictisit de cand scriu ca in Romania sunt doar militieni, de la sectoristi pana la sefii de sindicat si „doctorii” cei mari. Exceptiile sunt nesemnificative.

  11. Criminolog italian analizează apelurile Alexandrei la 112: „O fată de 15 ani, răpită, violată şi bătută e tratată cu o răceală dezarmantă. Fetei i-a fost frică din primul moment că nu va fi ajutată.

    Ursula Franco, medic și criminolog din Italia, a făcut pentru HotNews.ro o ANALIZA a Apelurilor făcute de Alexandra la 112.
    E unul dintre cei mai importanți experți din lume în „Analiza declarațiilor” – Statement Analysis, o tehnică israeliană de analiză a limbajului.
    În Italia, ea a fost consultant în domeniul apărării în cazuri importante de omucidere cu impact în mass-media, e cunoscuta pentru abilitatea ei de a reconstrui dinamica în numeroase cazuri de omucideri(SUA şi Italia) și pentru analizele apelurilor telefonice de urgență și ale interogatoriilor, pe care le publică pe blogul MALKE CRIME NOTES.
    A studiat sute de apeluri la numerele de urgenţă, în special la 911(SUA).
    HotNews.ro i-a furnizat Ursulei Franco o transcriere a celor 3 apeluri telefonice la 112 făcute de Alexandra, traduse în limba italiană.
    INGROZITOR, cata diferenta de COMPETENTA!

    „Polițist (2): Nu pot să stau în telefon domnișoară că avem și alte apeluri, rămâneți acolo vine echipajul de poliție, negreșit va veni, …da, 2-3 minute,..ce naiba?

    Ursula Franco: „Poliţistul o invită pe Alexandra să INTRERUPA Apelul: e NEASTEPTAT. După cum am amintit înainte, Operatorii serviciului 911 american monitorizează situaţia PANA la sosirea ajutoarelor şi încearcă să susţină din punct de vedere PSIHOLOGIC pe cine sună. E NEASTEPTAT ca poliţistul să spună “nu pot să stau la telefon, domnişoară, avem alte apeluri”. E POSIBIL ca 112 să aibă DOAR 1 linie pentru apeluri?”

    Da, e POSIBIL la IPJ Olt, in Romania.
    A Confirmat-o Raportul OFICIAL al MAI.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.