Grija „specială” a Ralucăi Turcan

Fostul ministru al Muncii, deputatul PNL Raluca Turcan, a declarat, vineri, că orice proiect de modificare a statutului pensiilor speciale care include şi pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică pleacă de la premisa de a fi, din nou, neconstituţional, menţionând că „este necesară o clarificare de urgenţă cu reprezentanţii Comisiei Europene”.

„Ca ministru al Muncii, am fost singurul care a pus bazele creării unui cadru legal constituţional de soluţionare a inechităţilor crase între sistemul de pensii speciale şi sistemul public de pensii. Mai mulţi politicieni au simulat, în timp, rezolvarea acestei probleme, dar real au oferit doar simulacre, soluţiile propuse fiind declarate neconstituţionale. Îmi fac datoria să prezint de ce cred că se pregăteşte o falsă soluţionare a acestei probleme. În varianta propusă de mine, şi cred cu tărie acest lucru în continuare, pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică nu erau incluse în proiectul prin care urmăream aducerea celor şase categorii de pensii speciale mai aproape de contributivitate”, a transmis Turcan într-un comunicat.

Ea a menţionat decizii ale Curţii Constituţionale, arătând că, potrivit acestora, „pensia de serviciu pentru militari a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în (…) rândul cadrelor militare permanente” şi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii”.

„Curtea a reţinut că specificul activităţii militarilor le impune acestora „obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, ceea ce justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit pentru alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri”, a precizat Raluca Turcan, arătând că se referă la Decizia 20 din 2000.

Potrivit deputatului PNL, CCR a mai stabilit că „pensia militară este un tip de pensie mai avantajos decât alte tipuri de pensii, acordate altor categorii profesionale, legiuitorul întemeindu-şi această opţiune legislativă pe principiul recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi familiile acestora pe timpul carierei”.

„Iată, aşadar, de ce consider că orice proiect de modificare a statutului pensiilor speciale care include şi pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică pleacă de la premisa de a fi, din nou, neconstituţional. Cele şase categorii de pensii speciale definite prin legi speciale, analizate şi de CCR, sunt cele ale magistraţilor, angajaţilor Curţii de Conturi, ale grefierilor, ale personalului diplomatic, ale funcţionarilor parlamentari şi ale personalului aeronautic”, a subliniat Raluca Turcan.

Ea consideră că „este necesară o clarificare de urgenţă cu reprezentanţii Comisiei Europene”.

„Să fie transmise deciziile CCR, o analiză comparativă a statutului personalului din sistemul de apărare şi ordine publică din celelalte state membre NATO şi UE, astfel încât să prezentăm argumentat că reforma pensiilor speciale trebuie să vizeze doar cele şase categorii menţionate. În caz contrar, România riscă să rateze obiectivul de reformă printr-un proiect neconstituţional. Riscă să piardă fonduri aferente tranşei a treia din PNRR, să pericliteze finanţări de dezvoltare locală care au la bază proiecte derulate în cadrul PNRR”, a mai transmis Turcan.

Proiectul privind pensiile speciale, iniţiat de Guvern, a fost adoptat de Senat şi se află în dezbaterea Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, după ce au fost aduse mai multe amendamente iniţiate de coaliţia de guvernare şi se aşteaptă punctul de vedere al Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

Raluca Turcan a pipăit pensia lui Ciucă: ”Nu e specială”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8517 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Cel mai bine ar fi ca toti profesorii care participa la aceste proteste sa fie dati afara. Nu are rost sa discuti cu pionii lui Putin iar liderii de sindicat pentru promovarea de haos si dezordine la ordinele primite de la Kremlin sa intre la puscarie.

  2. Să dea Dumnezeu să ajungă PNL-ul ca pnțcd-ul…la groapa de gunoi a istoriei!…

  3. Valahule du-te tu la puscarie. Ca nu ai facut nici scoala, ai creier de maimuta. Costul de intretinere oe luna al unui detinut estw mai mare decat leafa unui profesor debutant. Iar madam Turcana sa stie ca pensiile sunt numai pe contributie si in rest toate sunt speciale. Degeaba va milogiti la UE, va taie jumate din PNRR si a terminat cu voi.

  4. Cea mai toxică/alunecoasă/neinspirată individă, pe care, culmea, o plătim “ special”, tot noi ! Oare vom mai fi obligați mult timp să o suportăm ?!

  5. Mah tzurcano , v-a spus clar si BM si comisia sau consiliul UE clar si raspicat ce sa faceti. Reiterez : Pensii pe contributivitate si nu mai mari decit salariul.Ori sunteti batuti in cap ,ori sunteti batuti in cap…. Mai clar de atit ce vreti ? Pensiile militare nu sunt speciale ,tot BM si UE dixit. Si pensionarea la virsta prevazuta pentru toti ,adica 65-70 de ani.Nu la 42-45 si angajati apoi la stat. Sa cumuleze salariul cu pensia . Sectorul privat are nevoie de specialisti ,nu de „speciali”.Sa va vad randamentul acolo.Panimaiesi tavarasci Tzurcana ?Si @ un patriot , corect . Un detinut „papa” gratis aproape 9000 de lei pe luna . cit ia un profesor ? poate unrector sau decan sa aiba salariul asta .

  6. La fel ca marinerul nostru prezidențial, care credea că pe lângă serviciile și militarii care-l făceau să roșească ca o fară mare, munca înseamnă chelnerul care-i aducea trăscăul și tinichigiul care-i îndreaptă tabla după ce pleaca făcut cu droașca de la birt, madam Turcan își îndreaptă privirile lăcrămoase către procopseala MAI și șefii ei ce o fac să se simtă ca și cum ar avea grijă de neamurile lui Rambo, săracu! Dar cum rămâne tovarășa, cu sondorii care stau iarna cu mâna umflată pe fierul rece zi și noapte noapte, dar cu liniorii agățați de sârme de 220.000 de volți, vara, iarna, primăvara, în frig de crapă pietrele si sub un soare necruțător ca să ai matale corent și căldură? Merită și ei speciale și pensionare anticipată sau dă-i naibii, să plece toți? Dar cu instalatorii care, conform statisticilor, salvează mai multe vieți decât ministerul sănătății cu bani mulți și moarte la zaruri, riscându-și pielea? Nu sunt așa de eroici, n-au chipiu, doctorate, deși unii au bacalaureatul luat înaintea altora din guvern si fără pile, așa că dă-i naibii, să plece dacă vor bani, nu-i așa? Aducem chinezi în loc, vindem țara la alții și ne doare la bască, cu banii furați plecăm în Madagascar și ducem o viață de putori de lux în hotelul lui Mazăre pâne ne ia aia cu coasa, dă-i naibii de fraieri, nu sunt recunoscători c-au avut așa genii-n guvern, nu-i așa domna ministra?

  7. Mai fratilor – ma refer la romanii cinstiti – , voi mai aveti vreo speranta de la acesti nenorociti ? Ei au luat hotarirea : nu desfiinteaza nicio pensie speciala , nu desfiinteaza nici cumulul de pensii speciale cu salarii de lux , nu desfiinteaza nicio sinecura , privilegiu ! Nimic nu se va desfinta … liniste si ” stabilitate ” mortala ! Sunt in stare sa faca moarte de om , dar sa nu ramina fara gramezile de bani . Nu le este frica decit de miscari populare .

  8. Haide, măi, nu fiți răi…ce naiba atâta agitație pentru o țurcană, oaie adică?! Nu mai avem altă treabă decât să comentăm ce behăie mioara asta?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.