Guvernul a redactat proiectul prin care se vor construi 6.500 de case pentru bugetari

Guvernul a scris proiectul de Hotărâre prin care Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) va construi locuinţe de serviciu doar pentru 6.500 de bugetari. Cei mai mulţi beneficiari ai acestor locuinţe sunt angajaţii Ministerului Apărării Naţionale, în număr de peste 20.000 şi pentru care anual se cheltuie peste 30 de milioane de euro pentru plata chiriilor.

Programul are în vedere construcţia de locuinţe de serviciu, pe baza propunerilor primite de ANL de la autorităţile administraţiei publice locale/centrale. Locuințele se vor realizeaza pe terenuri proprietate publică a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, puse la dispoziţia ANL de către autorităţile administrației publice locale/centrale. Terenurile proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se preiau de ANL în folosinţă gratuită, în condiţiile legii, pe perioada realizării investiţiilor. În vederea analizării şi după caz a introducerii în Program a obiectivelor de investiţii, autoritățile administrației publice locale/centrale, transmit ANL anual sau ori de câte ori este necesar, o solicitare de includere în Program, împreună cu un inventar al obiectivelor noi de investiţii propuse. Solicitările de includere în Program vor fi însoțite de o notă justificativă pentru fundamentarea realizării investițiilor prin care se va stabili necesitatea şi oportunitatea realizării construcţiilor de locuinţe de serviciu.

Finanțarea Programului se asigură din surse de la bugetul de stat, surse din bugetul locale, precum şi din alte surse legal constituite. În cadrul Programului, pentru construcțiile existente se pot realiza și lucrări de extindere, transformare, modernizare şi/sau reabilitare a acestora, în condiţiile legii. Beneficiarii Programului sunt funcţionarii publici, precum şi angajaţii din instituţii publice centrale şi locale sau structuri aflate în coordonarea, subordonarea sau sub autoritatea acestora, care nu deţin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepţia cotelor-părţi din locuinţe dobândite prin moştenire.

În situația în care după data repartizării unei locuințe de serviciu beneficiarii achiziționează o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul de dobândire, contractul de închiriere încetează de drept. Locuințele de serviciu realizate prin Program pe terenuri aflate în proprietatea publică a statului, la solicitarea autorităților administrației publice centrale, sunt administrate de autoritățile instituţiilor publice centrale care au solicitat realizarea acestora.

Locuințele de serviciu nu pot fi vândute. În vederea soluţionării cererilor privind repartizarea locuințelor de serviciu construite prin Program, autorităţile administraţiei publice locale/centrale vor stabili măsurile necesare pentru luarea în evidenţă şi pentru examinarea solicitărilor primite. În acest scop, prin acte administrative emise de autoritățile administrației instituțiilor publice locale/centrale, în condițiile legii, se vor constitui comisii de examinare a solicitărilor de locuințe de serviciu şi se vor stabili şi da publicităţii, prin afişare la sediul acestora, actele justificative necesare care însoţesc cererea şi locul de primire a cererilor. În cazul în care există mai multe cereri, autorităţile administraţiei publice locale/centrale vor stabili ordinea de repartizare și modalitățile de diferențiere. Comisiile constituite vor examina cererile pentru locuințele de serviciu construite prin Program, în ordinea de prioritate stabilită şi vor prezenta spre aprobare conducerii instituției în cauză lista cuprinzând solicitanţii îndreptăţiţi să primească o locuință. După aprobare, listele se vor afişa la sediile instituțiilor publice respective.

Contestaţiile cu privire la stabilirea accesului la locuințele de serviciu construite prin Program, precum şi la acordarea priorităţilor în soluţionarea cererilor se vor adresa reprezentantului legal al instituției publice care administrează locuințele, în termen de 7 zile de la afişarea. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza în termen de 15 zile de la primire, în condiţiile legii. Durata contractelor de închiriere va fi stipulată în contractul de închiriere, încheiat între părţile contractante, accesoriu la contractul de muncă sau raportul de serviciu. Chiriaşul are obligaţia de a preda locuinţa în termen de 30 de zile de la data la care încetează a-şi mai desfăşura activitatea în considerarea căreia locuinţa a fost închiriată în localitatea respectivă. Cea mai mare nevoie de locuinţe de serviciu a venit din partea Ministerului Apărării Naţionale, care anual alocă fonduri de la bugetul de stat pentru a satisface nevoile de locuire ale angajaţilor şi care mai spune că aceste cheltuieli ar putea fi reduse prin realizarea de locuinţe de serviciu. Anul trecut, MapN a plătit 30,5 milioane de euro drept chirie pentru peste 20.000 de cadre militare.

La nivel naţional, MapN are nevoie de aproape 15.000 de locuinţe în 53 de localităţi, scrie Economica.net. Prin proiect se propune finalizarea a 6.500 de locuinţe în primii cinci ani, la un cost unitar de circa 500 de euro/mp, inclusiv TVA, la un curs leu/euro de 4,5. Suprafaţa medie a unui apartament va fi de 81 de mp.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.