Guvernul continuă să lase companiile de stat fără bani

În cea de-a doua ședință a Guvernului Dăncilă se discută un memorandum prin care se cere reprezentanților statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, să solicite repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat. Se continuă astfel politica inaugurată de Guvernul Grindeanu de lăsare fără bani a companiilor de stat. La începutul anului trecut, s-a stabilit creșterea cotei minime de repartizare a profitului companiilor de stat de la 50% la 90%. Cele mai profitabile societați sunt Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Hidroelectrica. O mare parte din banii de investiții proveneau din profitul de anul trecut. În condițiile în care aceste comapnii rămân doar cu 10%, ele pot continua cu respectivele investiții doar apelând la credite. „Asta înseamnă ca aceste companii vor rămâne atât fără bani de investiții cât si fără lichidități, ceea ce le va face vulnerabile pe termen scurt si mai puțin profitabile pe termen mediu si lung. Mi se pare din ce in ce mai clar ca decidenții nu sunt în niciun fel de ziua de mâine. Vor sa aibă bani la buget pentru salarii mai mari AZI. Nu contează că MÂINE vor reveni asupra promisiunilor”, a declarat recent Ioan Petrescu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. Anul trecut, Transelectrica a anuntat ca in 2018 va fi nevoita contracteze finantari noi pe termen mediu si lung pentru a putea realiza proiecte de investitii majore in reteaua de transport al energiei electrice. Si alte companii au investitii majore de facut. De exemplu, Transgaz trebuie sa investeasca in conducta BRUA, iar Romgaz in centrala de la Iernut.

Statul român este acţionar majoritar la 1.143 de regii autonome, societăţi comerciale şi companii naţionale. Dintre acestea, 135 sunt regii autonome şi 43 companii şi regii naţionale. Restul sunt societăţi comerciale deţinute integral sau majoritar de stat. Vestea proastă este că din cele 1.143 de companii de stat, numai 50 au avut profit în 2015, potrivit unui top realizat de Guvernul Cioloş. Acestea au obţinut un profit brut de 4,4 miliarde de lei în 2015, ceea ce corespunde unui profit net de 3,69 de miliarde de lei.

Noul ministru al Energiei, Anton Anton, a plecat la drum plin de optimism în sensul că declarat că toți banii merg la investiții. ”Toate priorităţile mele sunt legate de investiţii. Toţi bănuţii se duc în investiţii. Noi suntem datori cu o strategie energetică a României. Hai sa ne apucăm de treabă”, a declarat Anton Anton. Numai că societățile sunt lăsate fără bani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

3 Comentarii

  1. daca ne spui si care sunt companiile cu profit,te credem!daca nu,nu!

  2. Vor sa le falimenteze ca sa le vinda pe nimic+spaga. Reteta cunoscuta.

  3. Marea lipitoare, Sf. Fond Suveran de Investitii si Dezvoltare!Nici nu ii pot spune pe nume ca iese o cacofonie , pe Valcov nu il interesau de-al d-astea, iar Dragnea…Ce se mai bucurau cetatenii de idee ( parca nu mai fusese!), nici nu i-a interesat cine o foloseste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.