Cârpeala lui Dăncilă (Video)

guvern-dancila

Guvernul Dăncilă a anunțat în ședința de joi cum repară unele măsuri fiscale care au prejudiciat angajații.

”Astăzi, vom adopta o serie de măsuri pentru menţinerea venitului lunar net cel puţin la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajaţii din sectorul privat care beneficiază de scutiri de impozit pe venitul realizat. Avem patru categorii şi anume angajaţii din IT, angajaţii pe cercetare-dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi sezoniere şi salariaţii cu dizabilităţi încadraţi cu handicap grav sau accentuat”, a precizat Dăncilă.

Potrivit premierului, pentru aceste categorii statul îşi va asuma plata unei părţi din contribuţia de asigurări sociale de sănătate printr-un „mecanism simplificat”, dar cu o condiție.

”De această facilitate vor beneficia angajaţii ai căror angajatori nu au reuşit din resurse proprii să menţină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 şi care, totodată, nu şi-au diminuat totalul cheltuielilor de personal faţă de luna precedentă”, a spus premierul.

O altă prevedere ar urma să asigure cel puţin menţinerea nivelului net pentru angajaţii din sistemul public, dar şi privat care lucrează part-time.

”Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, personalului angajat în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial i se va reţine CAS-ul şi CASS-ul doar la salariul realizat, chiar dacă acesta va fi mai mic decât salariul minim pe economie, iar diferenţa va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat”, a afirmat aceasta.

De asemenea, o altă măsură, conform lui Dăncilă, vizează „şomerii şi celelalte categorii de salariaţi care se află în perioada de concediu medical şi beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru care baza de calcul a contribuţiilor sociale va fi redusă de la valoarea reprezentând 35% din salariul mediu brut, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical la venitul efectiv realizat”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8534 Articole
Author

9 Comentarii

  1. E chiar mult,dar in 3 luni dispare, prin tot felul de ‘masuri reparatorii”,Legea salarizarii Unitare ,datorita impotentei PSD,dar e valabil pentru orice partid, de a da vreo lege coerenta in vre-un domeniu,mai ales intr-un domeniu crucial pentru Stat, cum este salarizarea bugetarilor!

  2. Iar referitor la legile fiscale,fara sa ai analize si simulari pe calculator pentru fiecare categorie de salariati in parte si toate laolalta,nu poti face politica fiscala!cand iti pierzi jumate de zi pe la partid,jumate pe la televizuini, nu ai timpul necesar de analiza nici in 5 ani!Pacat de tara noastra ,condusa de „comunicatori” si atat care se mai si critica intre ei:tu comunici mai putin ca mine!:))

  3. Ce fel de prim-ministru este asta, care citeste de pe foi fiecare cuvant scris de altcineva?
    Preferam sa avem premier pe robotica Sophie, era mai desteapta si mai draguta.

  4. Legea salarizarii unitare a PSD este asa de unitara ca pentru fiecare categorie salariala prevede altceva !

    • Ba, e foarte „unitara”, cand e vorba despre Salariile URIASE ale Alesilor din Parlament, din Adminsitratia locala si ale clientelei politice din Institutiile publice(vezi Salariile dezvaluite zilele trecute de la Compania Națională Aeroporturi București!!
      Unitara, NU?!

  5. Ministerul Justiției: OUG privind salariile, posibil NECONSTITUTIONALA!

    Ordonanța de urgență care prevede Măsuri Compensatorii pentru ca Salariile NETE ale bugetarilor să Nu fie afectate de Trecerea Contribuțiilor sociale de la Angajator în sarcina angajatului a primit Aviz POZITIV de la Ministerul Justiției, dar cu AVERTISMENTUL că ar putea fi neconstituțională.(adica, Ordinul de la Dragnea a fost CLAR: SEMNATI!!)

    Ministerul Justiției spune că Ordonanta poate fi declarată NECONSTITUTIONALA, dacă va fi contestată.
    OUG ar urma să fie emisă de Guvern în ședința de joi.

    ”Semnalăm că stabilirea în sarcina agajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform Legii de către anumite categorii de angajați ar putea fi considerată o măsură de natură a CONTRAVENI Principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, consacrat în cuprinsul art.56 alin (2) din Constituție”, se arată în documentul Ministerului Justiției.

    OUG își propune ca prin derogare de la un aritcol din Legea Salarizării să se acorde compensații financiare. Astfel, angajatorul – statul – vine cu bani suplimentari pentru a nu afecta veniturile nete ale salariaților. Ordonanța nu poate avea efecte, însă, în economia privată.

    Sunt cel puțin 22.000 de angajați din ministere și din instituțiile subordonate acestora, cu lefuri mai mici. În privat, situația este și mai gravă. Și este îngrijorător faptul că autoritățile nu dau o cifră exactă. Sindicatele estimează că ar fi două milioane de români cu salarii scăzute.”

    Intrebare: de ce a dat Minsiterul justitiei Aviz POZITIV?
    Pentru ca sta a fost Ordinul de la Partid, iar Tudorel e pres la Partid!
    Rusine!!!!

  6. Ce sume uriașe le intră în buzunar parlamentarilor începând cu 1 ianuarie 2018

    Potrivit noii Legi a salarizării, indemnizaţiile lunare ale senatorilor şi deputaţilor s-au dublat! Banii încasați lunar de parlamentari au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei. Acest lucru înseamnă o sumă forfetară de 19.575 lei/lună, mai mare cu aproximativ 7.000 lei faţă de cea de până acum.

    În aceste condiții, bugetele pe 2018 ale Senatului și Camerei Deputaților înregistrează creșteri de peste 30% față de anul anterior, în condițiile în care la Ministerul Muncii sau la cel al Justiției se înregistrează scăderi.

    Senatorii şi deputaţii încasează începând din această vară și sume forfetare mai mari cu aproximativ 7.000 de lei lunar în urma intrării în vigoare a noii legi a salarizării care prevede majorarea indemnizaţiilor de la 7.700 lei brut la peste 13.000 lei brut/lună.

    Potrivit legii 96/2006 privind statutul senatorilor şi deputaţilor, „în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţii şi senatorii primesc lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, echivalentă cu o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului”.

    Pentru liderii de grupuri parlamentare, preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi şi mai mari, peste 20.000 lei/lună, deoarece şi indemnizaţiile acestora vor fi mai mari faţă de cele ale simplilor parlamentari.

    Cele mai consistente sume forfetare, ca de altfel şi indemnizaţii, le au Dragnea şi Tăriceanu, preşedinţii celor 2 Camere ale Parlamentului, alături de toţi membrii conducerilor Parlamentului.

    Dragnea şi Tăriceanu primesc o sumă forfetară lunară de 25.012 lei la o indemnizaţie brută de 16.675 lei / lună.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.