Guvernul Orban, pe urmele lui Boc: Fără cumul pensie-salariu

Ministerul Muncii are în lucru un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Informația, apărută inițial pe surse, a fost confirmată de actualul ministru al Muncii.

Violeta Alexandru a precizat, la Digi 24, că, în prezent, „se lucrează la un proiect de lege, la minister”, legat de interzicerea cumulării pensiei cu salariul, la stat.

„Da, se lucrează la un proiect de lege, în cadrul echipei mele, la Ministerul Muncii, am făcut o primă lectură a unei variante, urmează să o finalizăm, pe măsură ce colectăm toate informațiile legate de persoanele cărora li s-ar aplica o asemenea prevedere”, a spus ministrul.

„În foarte scurtă vreme, voi prezenta o propunere coerentă colegilor mei de cabinet, urmând să decidem care este forma finală, respectiv calea, în ce măsură va fi prins într-un proiect de lege, trimis Parlamentului sau va fi în altă formă de reglementare. Deocamdată, suntem în plin proces de elaborare a unei prime variante”, a mai precizat aceasta.

Violeta Alexandru a explicat că proiectul vizează persoanele care, deși sunt „în plină formă de muncă”, aleg să iasă la pensie, iar apoi decid să se reangajeze într-o instituție publică, de unde se poate trage concluzia că „pot munci în continuare”.

„Trebuie să existe o justă măsură pentru cei care, deși au o vârstă la care pot lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează tot în sistemul public”, a afirmat ministrul Muncii.

Ce zice Orban

Premierul Ludovic Orban s-a declarat de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat.

„Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit în sectorul public, vreau să fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, şi este vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din Poliţie sau din alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumulează şi venituri în sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată să cumuleze simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat, nu avem absolut niciun fel de problemă, de asemenea, dacă vor să îşi continue activitatea, nici în privinţa acestei chestiuni nu avem nicio problemă, cu o singură condiţie, să aleagă venitul dobândit din salariu, dacă vor să lucreze”, a spus premierul, întrebat dacă este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public.

Și Guvernul Boc a emis o ordonanță de urgență cu același obiect de reglementare, cei care intrau sub incidența actului normativ fiind obligați să aleagă între pensie și salariul de la stat.

La articolul 17, Legea 329/2009 prevedea că:

„Beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, precum și în cadrul regiilor autonome, societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”.

În 2009, Curtea Constituțională a decis că ordonanța de urgență ce interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstituțională. Curtea a admis, astfel, o contestație depusă Avocatul Poporului, care invoca o excepție de neconstituționalitate a ordonanței de urgență adoptate de Cabinetul Boc.

„Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia, constatând că Ordonanta de urgență a Guvernului este neconstituțională deoarece, întrucât afecteaza drepturile fundamentale prevăzute de Constitutie, privind dreptul la muncă și dreptul la pensie, contravine art.115 alin.(6) din Legea fundamentală”, se arăta în comunicatul Curții, postat pe site-ul institutiei.

În septembrie 2014, Parlamentul a abrogat acele prevederi ale Legii 329/2009, proiectul legislativ fiind inițiat de aleși ai PSD și susținut de Guvernul de atunci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Asta este o masura buna! Cine cumuleaza pensia bastana cu salariul la stat? Smecherii care se invart in societate ca titirezu? Si-au tras tot felul de sporuri ca sa iasa in floarea varsei la o pensie cu adevarat nesimtita si in loc sa mearga acasa sa-si consume pensioara de vreo 70.000 ron/luna se angajeaza tot la stat ca mari consultanti si mai incaseza si de acolo vreo 50.000 ron/luna! Daca vor si pot sa mai munceasca, de ce vor sa munceasca tot la buget? Fiindca legea smechereasca o permite! Introduceti impozitul progresiv pe toate veniturile lunare si o sa descurajati asemenea practici!

    • Măsură corectă. Cine vrea să muncească și poate să o facă în privat(ă)!

  2. vreau sa intreb cunoscatorii care au citit si inteles(neinterpretabil pro sau contra) cartea de baza a tarii numita Romania: Constitutia!
    -Exista macar o prevedere prin care legislativul.ro(guvernul+ cotrocenistul oricare ar fi)sa:
    1. Limiteze drepturile salariale sau pensiile pana la limita supravetuirii?
    2. Sa mentina conationalii in subzistenta?
    3. Sa impuna liste de medicamente pentru vanzare si consum bolnavi fara testare la institutul de cercetare medicamente roman*tratament ineficient* deoarece in orice tara aceste tratamente sunt standard pentru cetatenii din tara de fabricatie?
    4. Sa nu se respecte Constitutia sau respecta cand au chef ori e in favoarea lor?
    5. Sa anuleze votul cetatenilor prin motiuni(jocuri mizerabile politic),sau ales prin tabla adunarii facuta prin tableta la alegeri?
    6. Cumva exista in Constitutie mentionat in scris,obligatoriu sa existe prapastia sau diferenta de nivel de trai in saraci lipsiti si bogati prin orice metoda?
    7. Prevede cumva aceasta carte ca guvernul oricare ar fi,iti poate limita dreptul de viata, de a-ti trai propriile zile prin lege?
    Sunt enorm de multe intrebari deranjante dar reale despre care niciunii dintre politicieni sau cotrocenist nu vor sa auda!

    • Ca Iohannis si slugile sale tembele si corupte din guvern si parlament isi fac de cap intr-un mod abuziv si cvasi-dictatorial interpretind „dupa ureche” prevederile Constitutiei (printre care si atributiile fiecaruia) este una. Faptul ca totusi, sa speram, prin aceasta prevedere macar se mai diminueaza numarul capuselor care paraziteaza Romania si bugetul, este alta.

  3. O masura extrem de corecta,de dreptate sociala,in fine!La stat ori ai salariu ori ai pensie,nu poti fi ” cu dracul în buzunar şi cu sufletul în rai”(proverb)
    Te arde sa muncesti, dar sa si mananci pensia?Ai la privat aceasta posibilitate

  4. Ne pierdem specialistii din politie si administratie , iar in locul lor vor angaja tineri fara experienta . Asta-i lozinca , realitatea este ca Romania pierde prin aceasta masura foarte multi scarbosi care aveau rolul de a educa in acelasi spirit generatia putin mai mica al dreptului scarbos si nesimtirii platite de stat . Daca din administratia romaneasca am elimina 70/ dintre scarboseniile cu aere de specialisti bine patite de stat , treaba ar merge mult mai bine si , statul nu mai plateste animalele grase si pretentioase de la ghisee .
    Specialistii din politie cu casoi mare , ne pot face un bine mai mare prin neimplicare si educarea generatiilor in acelasi spirit . Si mai cred ca ar avea timp sa-si iubeasca tara mai mult cu o pensie corecta si neumflata artificial in proportie directa cu cantitatea de nesimtire cumulata in cariera .

  5. Intre guvernul Boc cu Base ca PM si guvernul meu cu joianis PM nu e nicio diferenta, amindoi la ciuma portocalie!

  6. Observati ce titluri sunt in ziarul asta absolut independent de obiectivitate jurnalistica? Pai,bai ziarule,de asta au pierdut finantatorii vostri alegerile. Vi s-ar stinge lumina in redactie,daca ar taia finantarea nesimtita de la buget a gastilor mafiote numite partide.

  7. „Guvernul Orban, ca Guvernul Boc: Atac la unele portofele. Ministerul Muncii a finalizat un proiect de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat ” . Corect, 99 la suta dintre hoastele/bugetarii reangajati/tot la stat degeaba, taie frunza la caini … pe bani buni/pe banii contribuabililor ! Mai mult, hoastele imputite si scarboase au si pensii „speciale” .

  8. @NIR: „Guvernul va interzice o prevedere prin care Daea și Meleșcanu au câștigat, de la Buget, sume uriașe!
    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, și ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, s-au aflat în situația menționată de ministrul Violeta Alexandru.
    Din Declarația de avere reieșea că fostul Ministrul de Externe cumula pensia cu salariu de stat.
    Pensia și salariul sunt încasate după o muncă prestată la același minister. El încasa o pensie de la MAE de 107.302 lei/an, adică 1.900 de Euro/luna. Meleșcanu a câștigat, anul trecut, ca șef al diplomației 151.711 lei, adică 2.750 Euro/luna. În total, anul trecut Meleșcanu a câștigat, de la Buget, prin cumularea pensiei și a salariului, suma de 4.650 de euro/lună.

    Fostul ministru al Agriculturii Petre Daea încasa un salariu și 2 pensii de la stat. Petre Daea a avut, în 2018, o Pensie de 39.666 Lei din Sistemul de asigurări sociale. La aceasta se adaugă Pensia specială, primită conform statutului deputaților și senatorilor, în valoarea de peste 111.000 Lei.
    Daea a câștigat, ca ministru, suma de 140.000 de lei.
    Veniturile LUNARE TOTALE ale lui Daea au fost de 5.300 de Euro.
    https://newsweek.ro/politica/guvernul-va-interzice-o-prevedere-care-le-a-adus-lui-daea-si-melescanu-venituri-de-mii-de-euro

    Cred ca observati, ca de acest Cumul Pensie + Salariu la Stat beneficiaza politrucii si clientela PSDista!

  9. Daca o va si materializa, aceasta initiativa a femeii cu ligheanul atarnat de grumaz este totusi laudabila. Dar sa nu ne grabim.

  10. Cati oameni destepti sunt i ROMANICA !!! Dupa ce am cotizat , impreuna cu sotia aproape 60 de ani , la sistemul public de sanatate , am fost nevoit sa-mi duc sotia in strainatate , pentru a-i oferi o sansa cat de mica la viata !!! In acest context m-am reangajat , fiind pensionar, pentru a putea plati ratele la banci !!! De ce vine acest guvern DEMOCRATIC , dupa negocieri intense sa-mi ia casa ??? Sau numai POLITICIENII au dreptul de a se CAUTA sau TRATA in STRAINATATE ??? Mai am de platit cateva rate , dar daca imi pierd tot avutul , fiti siguri ca vom instala DEMOCRATIA FOC cu FOC !!! Pentru binele POPORULUI !!! Nu scrie nicaieri in CONSTITUTIE ca presedintele ROMANIEI este presedintele ROMANILOR !!! Iar primul ministru conduce ROMANIA dupa bunul plac al PRESEDINTELUI !!! AVERTISMENT !!! La inceput nimeream un pepene rosu de la 300 de metri !!! Apoi dupa antrenamente , nimeream un mar de la 100 de metri !!! Nu cred ca mi-am pierdut foarte mult din acuitatea VIZUALA !!!

  11. @legionarul: Va inteleg nevoia de bani….fereasca Dumnezeu sa fii bolnav in Romania…
    Dar, NU va opreste nimeni, ca pensionar, sa lucrati in mediul PRIVAT!
    Mergeti sa lucrati in mediul privat, ala binecuvantat de PSD cu OUG 114, cu OUG 79/2017 si cu muuuulte alte Acte legislative!!
    Nu se intampla nimic grav daca lucrati in mediul privat.

  12. Iar „pusca si cureaua lata”?! Ce urmeaza,”taierea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%”?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.