Harta tulburărilor neurologice Covid

Cercetătorii italieni au făcut „o hartă” a afecțiunilor neurologice suferite de pacienții Covid, de la accident vascular cerebral la cefalee. Cea mai frecventă tulburare este alterarea combinată a simțului olfactiv și gustativ, urmată de confuzia mentală, pierderea atenției și a memoriei.

Începând cu primii pacienți din Wuhan și până în prezent, medicii din întreaga lume au constatat complicații neurologice multiple și adesea prelungite la cei afectați de Covid. Nu doar pierderea simțului mirosului și a gustului, unul dintre semnalele de alarmă și un simptom larg răspândit al infecției, ci și probleme mai grave: de la encefalopatie la accident vascular cerebral.

Studiul va fi prezentat la Congresul Mondial de Neurologie, din 3-7 octombrie, organizat de Federația Mondială de Neurologie în parteneriat cu Societatea Italiană de Neurologie, conform ANSA.

Au fost implicați 2500 de pacienți Covid, atât spitalizați, cât și tratați acasă.

Studiul arată că cea mai frecventă tulburare neurologică este alterarea combinată a simțului olfactiv și gustativ (la aproximativ 40% dintre pacienți). Durata acestui simptom este mai mare de o lună în 50% din cazuri și ajunge la peste 6 luni în 20% din cazuri.
O a doua tulburare, frecventă (aproximativ 25% dintre pacienți), este encefalopatia acută, adică o stare de confuzie mentală, pierderea atenției și a memoriei, agitație și chiar alterarea stării de conștiență și comă. Această afecțiune are cauze multiple, începând cu o oxigenare cerebrală deficitară, dar în unele cazuri este legată de o inflamație cerebrală (encefalită).
Mulți pacienți neuro-COVID (aproximativ 20%) au suferit un accident vascular cerebral ischemic, fie concomitent, fie imediat după infecția cu Covid, dar legătura cauză-efect între infecția cu Covid și accidentul vascular cerebral este încă dezbătută. Aproape toți acești pacienți au factori de risc vascular clasici, iar studiile sugerează că infecția a fost un factor declanșator al trombozei arteriale cerebrale.

Cefaleea asociată cu Covid este frecventă și nu întotdeauna de scurtă durată. În aproximativ 50% din cazuri devine cronică și durează mai mult de 2 săptămâni, în timp ce în aproape 20% din cazuri durează mai mult de 3 luni.

Tulburările cognitive post-Covid fac parte din „sindromul long-Covid” și au fost definite și ca „ceață cognitivă”.

Nu sunt rare (aproximativ 10% dintre pacienți), dar amploarea tulburării este aproape întotdeauna modestă (nu atinge criteriile unei „demențe”, ci doar ale unei tulburări cognitive ușoare) și cu o importantă componentă emoțională, dar și cognitivă. Durata medie este de aproximativ 3 luni și se rezolvă spontan în 6 luni în aproape toate cazurile.

Potrivit oamenilor de știință, principalele cauze ale tulburărilor neurologice sunt deficitul de oxigen cerebral, inflamația creierului sau tromboza arterelor și venelor cerebrale, toate acestea fiind posibile consecințe ale unei infecții cu Covid.
În cadrul Congresului, studiul Italian va fi comparat cu studii similare realizate de alte societăți neurologice europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

10 Comentarii

  1. Multumesc pentru link.. totusi, am cautat folosind aceasta fraza tradusa si in limba romana ,,Cercetătorii italieni au făcut „o hartă” a afecțiunilor neurologice suferite de pacienții Covid”. Fara sa fiu surprins, n-am gasit nici un studiu italian, doar cateva americane sau canadiene care doar revizuiesc literatura de specialitate fiind diferite fata de studiul italian invocat. Ati putea posta un link sau incarca un pdf daca acesta exista?

  2. Omul devine DOCIL, doreste doar sa munceasca. Nu-l mai intereseaza cine fura resursele, cine-i invadeaza tara, devine depresiv .
    Sclavul modern.

  3. Sa facem un exercitiu de imaginatie :

    Sa luam un lot de 100 indivizi de diferite virste , ocupatii din ambele sexe si sa le supunem la urmatoarele restrictii :

    – masca pe figura 12 ore / 24
    – lipsa de miscare si efeort fizic timp de 360 zile
    – mentinerea in tensiune psihologica 16 ore / 24 timp de 360 zile .
    – lipsa de igiena corespunzatoare si de alimentatie naturala datorita saracirii programat constanta .

    Dupa cele 360 de zile se vor face analize sanitare si fiziologice complexe la intregul lot , la cei ramasi in viata .
    Rezultatele , VA ASIGUR , vor fi CATASTROFALE !

  4. daca nu reusesc sa ne sperie trebuie sa ne nihileze pentru ca gandim. GUSTUL SI MIROSUL DISPAR LA ORICE GRIPA BHAAAI !! IDEOLOGIA IPOHONDRIEI CE SUNTETI ! „probleme neurologice” pentru cei care gandesc cu mintile lor.

  5. Despre harta efectelor adverse post-vaccin, numai de bine. Adica nu exista! E si normal, vaccinul fiind sigur, superb si perfect. Asa ca sa trecem peste…
    Oricum, va place sau nu, in curand va fi obligatoriu, pentru linistea voastra. Guvernele lumii vor sa fiti sanatosi si de aceea nu pot lasa decizia vaccinarii la latitudinea fiecaruia. Ea trebuie impusa pe baza cercetarii oamenilor de stiinta.
    Asa cum subliniau in cercetarile lor Dr. Harletanu, Dr. Lopataru si Dr. Cimitireanu de la Institutul pentru Intepare Metodica din California, numai cu o populatie complet vaccinata si cipata putem trece la urmatorul nivel, care inseamna supraveghere electronica all-in, permanenta, pentru propriul vostru bine.

  6. Foarte bun articolul care introduce pentru publicul romanesc afectiunea numita long Covid. Problema cu este ca vaccinul nu te protejeaza prea mult fata de ea. Si nu sunt de acord ca „se rezolva spontan”. Gravitatea long Covid vine din inflamarea cerebrala pe care o produce. Sunt destul de multi cercetatori care trag semnalul de alarma. Vor fi foarte, foarte multe cazuri de dementa, Alzheimer si scleroza.
    „The effects of long Covid could turn out to be a bigger public health problem than excess deaths, an academic has warned.
    Those suffering with so-called long Covid have reported breathlessness, chronic fatigue and brain fog – months after initially falling ill with the virus.
    Professor Tim Spector at King’s College London revealed that in many people, coronavirus behaves more like an autoimmune disease, affecting multiple systems in the body.”

  7. Unde e harta, ca nu ati pus linkul? Ati pus articolul inainte de a fi data publicitatii harta? De ce?
    De fapt, sunt enorm de multi cetateni din Romania care au fost afectati psihic perin teroarea, infricosarea si mereu poze oriune cu siringa impungand carnea individului om!

  8. Este normal daca acest virus a fost dezvoltat in China cu finantare:SUA,UE si multe tari asa-zis democratice si dezvoltate!
    Asta este rezultatul!

  9. De fapt, unul din semnele timpurii de Parkinson sunt pierderea partiala, si progresiv totala, a mirosului, si corelat, a gustului.
    Ceea ce indica „arderea”/scurtcircuitarea unor retele neuronale.
    Si un fapt care nu se spune — simptomele infectatilor cu covid sunt similare cu ale multora dintre cei vaccinati.

  10. Metoda sigura de a scapa de virusul Corona. Se ia un lot de gaini outoare si cativa cocosei tinuti in libertate si bine hranite si se injecteaza gainile cu virusul Corona, in prima faza cu virusul inactivat. Iar dupa 2-3 saptamani gainile vor fi injectate cu o secventa din virulsul Corona activ. Cocosii vor calca gainile iar gainile stiind ca din oulelor lor vor iesi puisorii vor dezvolta anti-corpii Corona virus care se vor gasi in albusul si galbenusul din oulele respective. Si uite asa extragand acesti anti-Corona vaccin dezvoltat pe cale naturala de gaini si care se gaseste in oualele fecundate se poate dezvolta si vaccinul care se poate injecta cetatenilor. Sau cetateanul trebuie sa manance cateva zile asemenea oua si-si va creste imunitatea sa atat de mult incat Corona virus n-ar mai prezenta nici un pericol. Metoda e ieftina, sigura si costa mai nimic. Totul este ca cineva s-o puna in practica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.