Hârtiile oficiale (8)

Moto: „Hârtiile oficiale reprezintă fundamentul neprețuitei stabilități“ (Legiuitorul universal)

  1. Hârtiile oficiale importante (doar) pentru tine

Iată un exemplu strălucit de hârtie oficială importantă (doar) pentru tine! De ce? Aceasta este o întrebare fără rost! Originea unui privilegiu poate fi îndelung cercetat, lucru preferabil să nu fie făcut, deoarece ar fi nevoie de scotocit îndelung prin arhive şi, dacă nu ai norocul să găseşti o hârtie oficială pierdută, vei da în mod sigur peste un document cel puţin dubios, ajungând să te îndoieşti de tot ce ai găsit cu atâta trudă. Aşa că mai bine nu cerceta!

Revenind: pentru ca eu să mă pot bucura de siguranţa traiului meu, cu tot ceea ce presupune aceasta, legiuitorul – în marea Sa Înţelepciune – a emis hârtii oficiale prin care tu NU ai voie să faci anumite lucruri. Ceea ce este bine! Atât de bine încât eu, din spatele unor hârtii oficiale doar pentru mine, pot să scot liniştit şi legal limba către tine, fără să mă pască nici o primejdie. (După cum bine se ştie, să poţi scoate limba la altul provoacă mari satisfacţii. Dar dacă poţi s-o faci fără să te ascunzi, ci pe faţă, atunci satisfacţiile sunt la superlativ.)

Spre deosebire de hârtiile oficiale (doar) pentru mine, hârtii care – să fie limpede! – nu te privesc, aşa că nici nu e bine să le cunoşti pe toate, hârtiile oficiale (doar) pentru tine se află şi în permanenta mea atenţie. Ca să ştiu când nu le respecţi întocmai, când şi cum trebuie să te reclam ca să fii sancţionat. Dacă n-ar fi aşa, oricine şi-ar putea face oricând de cap! Şi, atunci, unde şi-ar mai găsi loc progresul?

Şi hârtiile oficiale pentru tine reprezintă garanţia progresului.

Toate hârtiile oficiale reprezintă garanţia progresului.

Revenind la nota privind aşa-numitele hârtii oficiale importante pentru nimeni, vom arăta că aşa ceva nu este posibil şi, în pofida interdicţiei mutuale că nici măcar să nu fie pomenite, ne vom lua responsabilitatea de a le analiza pentru ca să fie clar pentru toată lumea că ele nici măcar nu există. O vom face conştienţi fiind că nu este deloc uşor să analizezi şi să polemizezi cu ceva ce nici măcar nu există. [Dintre cele trei sute opt canale de televiziune care au difuzat serialul conferinţelor Academicianului Prof. Emerit Dr. Dr. h. C. Julius Zimberlan, treisprezece au omis acest episod, iar nouă au întrerupt din când în când expunerea cu calupuri de publicitate. Faptul acesta dovedeşte, încă o dată, cât de sensibil este să te ocupi de aşa-numitele hârtii oficiale pentru nimeni, rodul unei gândiri iresponsabile. Cu atât mai remarcabil este că Academicianul Prof. Emerit Dr. Dr. h. C. Julius Zimberlan, conştient de toate riscurile, a îndrăznit să atace şi acest subiect, făcând-o, cum singur a declarat, doar „pentru a combate prostia“ – nota ediţiei.]

Aşadar, aşa-numitele hârtii oficiale importante pentru nimeni ar fi „emanaţia unei birocraţii supradimensionate, împovărătoare pentru populaţie şi lipsite de obiect“. Susţinătorii acestei teorii profund nocive au dat şi exemple concrete, în încercarea lor disperată de a-şi promova teza.

Domnul Xavier Marcel Bacon a pierdut mai multe zile la coada din faţa ghişeului unde ar fi trebuit să-şi plătească amenda pentru depăşirea vitezei legale pe drumurile publice. De fiecare dată, fie că nu ajungea la rând până la ora închiderii activităţii ghişeului, fie i se indica – plin de bunăvoinţă! – că nu i se pot lua banii până ce nu aduce un act lămuritor în legătură cu circumstanţele în care a fost amendat. După trei săptămâni, a trebuit să-şi ia concediu pentru a se prezenta zilnic la coada din faţa ghişeului. După alte trei săptămâni a fost demis din funcţie, iar o lună mai târziu a devenit şomer. Dar măcar de ar fi izbutit să onoreze sarcina patriotică de a achita amenda… După ce a rămas şi fără locuinţă şi părăsit de toată lumea, Xavier Marcel Bacon şi-a pus capăt zilelor. Şi n-a putut fi nici înmormântat, aşa după cum a cerut în biletul cu ultima sa dorinţă, tocmai fiindcă amenda aceea n-a fost plătită.

Bineînţeles, opoziţia a fluturat şi acest caz drept o crimă a Puterii.

(Vom reveni la asemenea situaţii la capitolul potrivit, conform legii de fier care precizează că orice hârtie oficială trebuie să fie redactată în cel mai profesionist limbaj de lemn redundant.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.