Hotel FM ne va reprezenta la Eurovision 2011

Primul eveniment de marcă al începutului de an a fost reprezentat de finala naţională a Eurovision 2011. Concursul propriu-zis a ţinut loc şi de program de Anul Nou al TVR.

„Menţiunea” din 2010 schimbată în „premiul 1”

Piesa Change (compozitor Gabriel Băruţă) interpretată de grupul Hotel FM a câştigat în noaptea dintre ani finala naţională a Eurovision 2011 şi va reprezenta România la Dusseldorf (Germania), unde pe 10 şi 12 mai vor avea loc semifinalele Eurovision, iar pe 14 mai, marea finală. Hotel FM a mai participat la finala naţională şi în 2010, când a ocupat locul 4. Câştigătoarea din acest an îl are ca solist vocal pe David Bryan, cetăţean englez stabilit în urmă cu trei ani la Oradea. Bryan nu a avut o carieră muzicală în Anglia. La Oradea a fost descoperit întâmplător când făcea vocalize şi a primit un contract la un bar din localitate.

Piese slăbuţe în finala naţională

Cele 13 piese calificate în finală nu au prea rupt gura târgului. Totuşi, pentru a da Cezarului ce e al Cezarului, trebuie să spunem că jurizarea (50% puncte acordate de un juriu profesionist – 50% televoting) a fost cât de cât corectă. La televoting a câştigat piesa „Open Your Eyes” interpretată de grupul Distinto feat. Ianna & Anthony Icuagu, urmată de piesa celor de la Hotel FM.

„Juraţii” au văzut pe locul 1 piesa celor de la Hotel FM, dar pe câştigătoarea televotingului au „aruncat-o” doar pe locul 4, ceea ce a contat la ordinea în clasamentul final. Trebuie menţionat faptul că cele două piese au fost cele mai bune din concurs „Open Your Eyes” fiind „construită” după „modelul” celei mai bune piese de la finalele ultimilor cinci ani, „Shine”, interpretată de suedezii de la Biondo, dar care a ocupat doar locul 2 în 2008 din cauza unui juriu obtuz. „Argintul” din acest an, putea la fel de bine să câştige şi chiar şi piesa celor de la Direcţia 5 ar fi făcut faţă exigenţelor unei finale europene. Celelalte piese sigur nu aveau ce căuta la Dusseldorf şi este regretabil că, la preselecţia iniţială, TVR a renunţat de doi ani la cele cinci jurii – al compozitorilor, al relizatorilor radio, al relizatorilor tv, al presei şi al societăţii civile – care, de regulă trimiteau în finala naţională mai multe piese competitive. 33 de juraţi din mai multe domenii de activitate vedeau mai bine piesele valoroase decât un juriu de 7-8 persoane. Şi faptul că avem dreptate s-a confirmat chiar la ediţia actuală, piesa clasată pe locul doi nefiind iniţial calificată în finală, reuşind totuşi să acceadă în ultimul act datorită unei retrageri.

Mai este de menţionat că 9 din cei 13 finalişti au mai participat la finale naţionale, recordman fiind Laurenţiu Cazan, pentru a cincea oară finalist, prima dată în 1993.

Invitatul finalei a fost dublul învingător (1980 şi 1987) de la Eurovision, Johnny Logan, care a interpretat piesele sale de succes, dar poate ar fi fost bine să auzim măcar o piesă pe care o cântă în cadrul operei rock celtice, Excalibur. Ar fi fost ceva inedit pentru melomanii români. (Logan va cânta pe 12 ianuarie la Berlin, când începe prima etapă a Excalibur show tour – n.a.).

Nu am fost noi cei mai grăbiţi

Pe multă lume a surprins experimentul TVR, şi anume, desfăşurarea finalei naţionale Eurovision pe post de program de Revelion. Nu comentăm alegerea făcută, ţinând cont că au fost invocate raţiuni de ordin financiar. Nu cunoaştem la ora actuală ce audienţă a avut TVR 1 şi care ar fi fost rezultatul televotingului dacă finala ar fi avut altă dată de desfăşurare, pentru că, sigur, numărul tinerilor care au urmărit programul a fost destul de redus.

România nu este însă prima ţară care şi-a desemnat piesa câştigătoare. Cypru a „cuplat” pe 10 septembrie 2010 finala naţională cu concursul Show Talent, şi câştigător a fost Christos Mylordos. Albania şi-a ţinut finala de Crăciun şi o va avea la Dusseldorf pe Aurela Gace, o solistă de 36 de ani care trăieşte în SUA. Bosnia & Herţegovina nu are finală naţională, veteranul Dino Merlin (în anii 80 a înfiinţat formaţia Merlin, care a fost în mare vogă în Yugoslavia până în 1992, când s-a desfiinţat) fiind desemnat să reprezinte ţara la finala europeană. Nici Olanda nu a mai organizat finală naţională, trupa 3JS fiind direct desemnată, dar cinci dintre piesele ei vor fi supuse unor sondaje radio, urmând ca astfel să fie decisă câştigătoarea. Tot o formaţie – Yüksek Sadakat – va reprezenta Turcia, iar Armenia vine cu pop star-ul ei numărul unu, Emmy.

La Dusseldorf pe scena de la Esprit Arena (24.000 de locuri vor fi alocate pentru spectatori) vor participa 43 de ţări. Ungaria şi Austria revin în competiţie după o pauză de doi ani, iar Italia după una de 14 ani. Cinci ţări (The Big Five) – Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania şi Italia – sunt calificate direct (în calitate de mari contribuitori la EBU, organizatorul Eurovision – n.a.) în finala din 14 mai, iar celelalte 38, vor evolua în două semifinale, din care primele 10 clasate în fiecare semifinală va accede în finală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.