Hotelul Triumf se transformă în spital privat

spital privat, RAPPS

O ordonanță de urgență emisă de Guvern în urmă cu trei zile transformă Hotelul Triumf, aflat într-una din cele mai scumpe zone din Capitală, în spital privat. Astfel, prin OUG 42/2018, Regia Autonomă a Patrimoniului şi Protocolului de Stat este împuternicită să aibă unitate sanitară asociată unui spital privat.

Textul OUG modifică, la Articolul 1, destinaţia clădirii, situată într-una dintre cele mai scumpe zone din România, din „imobil cu destinaţia de sediu pentru instituţiile publice“ în „imobil destinat activităţii economice“. La Articolul 4, se modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin adăugarea unui nou alineat, care precizează că „se asimilează spitalelor private şi unităţile sanitare private înfiinţate în cadrul unor regii autonome, asociaţii şi fundaţii sau al unor societăţi reglementate de Legea 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care acordă servicii medicale spitaliceşti“.

„Nevoile urgente de susținere a patrimoniului imobiliar“

„Creşterea performanţelor economice ale Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat trebuie continuată într-un mod susţinut, având în vedere nevoile urgente de susţinere a patrimoniului imobiliar al statului, dar şi cerinţa valorificării la maximum a potenţialului economic al bunurilor administrate de regie în numele statului, care să permită, totodată, creşterea semnificativă a aportului Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat la realizarea veniturilor bugetului de stat, precum şi la exploatarea bunurilor statului în interesul general“, se menționează în Ordonanță.

De asemenea, se introduce un nou articol, care stipulează că „regiile autonome pot înfiinţa unităţi sanitare private cu personalitate juridică, în scopul furnizării de servicii medicale“. Unităţile sanitare se înfiinţează prin hotărâri ale consiliilor de administraţie, cu avizul Ministerului Sănătăţii, iar structura organizatorică a spitalului este decisă tot în consilii.

RA-APPS, în rândul jucătorilor privați din sănătate

OUG semnată de premierul Viorica Dăncilă (contrasemnată de secretarul general al Guvernului, Andreea Lambru, Rodica Nassar din partea Ministerului Sănătății, Eduard Hellvig, directorul SRI, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici) justifică introducerea regiilor autonome, cu precădere RA-APPS, în rândul jucătorilor privaţi din sănătate prin situaţia financiară dificilă în care se află regia, care acumulează pierderi de zeci de milioane de euro anual, dar şi prin necesitatea de a aduce venituri cât mai mari la bugetul statului. Totul, cât mai rapid. „Este necesară în mod imperativ şi cu maximă urgență abilitarea regiilor autonome de a înfiinţa unităţi sanitare private în scopul valorificării în condiţii de eficienţă a bazelor existente în patrimoniul acestora“, arată OUG citată.

RA-APPS nu are experienţă în administrarea de spitale. Prin urmare, este de presupus că Hotelul Triumf va fi administrat de un investitor privat.

În OUG se precizează:

„Având în vedere că la unele imobile aflate în proprietatea statului, transferate către diverse instituţii publice, regia a efectuat investiţii şi modernizări din fondurile proprii, se impune plata contravalorii acestora către Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat de la bugetul de stat.

Este necesară în mod imperativ şi cu maximă urgenţă abilitarea regiilor autonome de a înfiinţa unităţi sanitare private în scopul valorificării în condiţii de eficienţă a bazelor materiale existente în patrimoniul acestora.
Neadoptarea măsurilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă va genera pierderi întreprinderilor publice, patrimoniului acestora şi bugetului de stat“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.