ÎCCJ respinge cererea lui Dan Voiculescu

Update: Procesul lui Voiculescu rămâne la Curtea de Apel. Magistrații au respins strămutarea doarului ICA, solicitată de avocații omului de afaceri. Următorul termen în dosar este stabilit pentru 4 august.

Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut vineri, la instanţa supremă, strămutarea dosarului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, motivând că judecătorii care au primit cauza spre soluţionare s-ar putea să nu fie imparţiali, din cauza mediatizării „fără precedent” a cazului.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a depus, înainte de începerea dezbaterilor din acest dosar, aproximativ 300 de pagini cu articole de presă referitoare la judecata din dosarul ICA, potrivit Mediafax.

Gheorghiţă Mateuţ a adăugat că, prin intermediul presei, „a fost inoculată ideea falsă că Voiculescu este implicat în faptele de corupţiei ale unui judecător arestat”.

Avocatul a mai arătat că judecătorii desemnaţi în noul complet nu aveau timpul necesar să analizeze toate actele dosarului ICA şi a precizat că aceştia au avut o atitudine „vădit ostilă”, pentru că imediat după preluarea judecării au luat o măsură exagerată, respectiv instituirea sechestrului asigurător. Mateuţ a adăugat că cei doi judecători din completul de la CAB au respins toate cererile făcute de apărarea lui Dan Voiculescu, ceea ce ar denota lipsa de imparţialitate a acestora.

În finalul pledoariei, Mateuşţ a spus că doreşte ca prin decizia ICCJ de vineri să fie păstrate doar audierile din dosarul ICA şi să se respingă măsura instituirii sechestrului.

Dan Voiculescu a ajuns vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Judecătorii vor decide cu privire la strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare de la Curtea de Apel București la o altă instanță.
Următorul termen în dosar este stabilit pentru 4 august, atunci când ar trebui să se decidă sau nu schimbarea încadrării juridice, din spălare de bani în tăinuire.
Omul de afaceri nu a vrut să vorbească de strămutarea dosarului pe motiv că nu vrea să “le încurce”
„Mi-e să nu încurc. Să nu spun vreun lucru care nu-i corect și pe urmă să spuneți că am vrut să vă dezinformez”, a spus el.
Întrebat de ce a cerut strămutarea dosarului, Voiculescu a invocat “rolul determinant al avocatului”.
De asemenea, Voiculescu a spus că este mulțumit de noul complet de judecată.
„Am un contract cu domnul Mateuț, ca să facă ce crede din experiența dânsului de zeci de ani ca să clarificăm lucrurile. Nu pot să ignor ce-mi propune. Dar vă deranjează? Doamna judecător (Camelia Bogdan – n.r.) am văzut că are foarte multe studii în domeniul spălării banilor și contez pe profesionalismul dumneai. În ciuda timpului foarte scurt, s-a documentat și a arătat prin întrebări, prin atitudine, că a reușit să… Iar alergăm? Mai aveți întrebări?”, a mai spus omul de afaceri.
Referitor la controlul judiciar, Voiculescu a precizat că va contesta „permanent” această măsură.
Tribunalul București a decis joi că Dan Voiculescu rămâne sub controlul judiciar, într-un dosar în care este acuzat de șantaj, după ce, începând din 3 iulie, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar.
Potrivit ordonanţei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu „a ameninţat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă (Intact – n.r.) pe care, în fapt, îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare”.
Sub această ameninţare, susţin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-a achitat lui Dan Voiculescu suma totală de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia.

Povestea cererii de strămutare a Dosarului ICA

Programată inițial pentru data de 24 septembrie, cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare va fi judecată vineri, pe 11 iulie. Cererea de strămutare a dosarului privind privatizarea ICA a fost înregistrată la sfârșitul săptămânii trecute.

Solicitarea adresată Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie a fost justificată prin lipsa de imparțialitate a completului de judecată. Pe 1 iulie, judecătoarea Camelia Bogdan, preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare şi a extins sechestrul pus pe averea lui Voiculescu, ultimul termen având loc luni, pe 7 iulie

Din 1 iulie, dosarul ICA este judecat de un complet format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celelălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Dan Voiculescu declara, înainte de judecarea cauzei, că s-a uitat pe CV-ul Cameliei Bogdan, care judecă această cauză, şi are încredere în ea, pentru că este documentată, „e specializată în spălarea banilor”.
Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008.

Potrivit procurorilor, privatizarea ICA ar fi produs un prejudiciu de 60 de milioane de euro, bunurile institutului fiind subevaluate cu peste 7,7 milioane de euro, în favoarea omului de afaceri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.