Ideea ”salvării” prin gazele de șist a trecut Prutul

O serie de oportunități strategice privind alimentarea cu gaze a Republicii Moldova în următorii 7-10 ani, cu evidențierea dificultăților tehnice, economice, dar și politice, ce pot împiedica realizarea proiectelor în acest domeniu, au fost prezentate în cadrul unui studiu (aici) privind fortificarea securității energetice a Republicii Moldova de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul”.

Potrivit lui Marian Cepoi, coautor al studiului și cercetător în cadrul IDIS „Viitorul”, importul de gaze din alte state va aduce Republicii Moldova doar beneficii economice, întrucât gazul rusesc are un preț mărit de aproape 400 de dolari pe mia de metri cubi. „Independența Republicii Moldova față de gazul rusesc ar însemna lipsa unui șantaj permanent din partea Moscovei și o altă abordare a conflictului transnistrean”, a precizat Marian Cepoi.

Un aspect important în studiu îi revine și „revoluției gazului de șist”, ce a luat amploare în SUA și preocupă din ce în ce mai multe state din Europa, care, mai mult sau mai puțin, la fel ca și Republica Moldova, sunt dependente din punct de vedere energetic. Studiul arată că deși Republica Moldova nu dispune de rezerve de gaz de șist, țările vecine, România și Ucraina, sunt estimate ca deținătoarele celor mai mari rezerve de gaz neconvențional, ceea ce schimbă radical datele problemei securității energetice a Republicii Moldova. „Cea mai vizibilă soluție este importul gazului din România unde s-au identificat două surse suplimentare de gaz. Este vorba despre gazul natural din platforma continentală a Mării Negre și despre gazul de șist din județul Vaslui”, punctează studiul.

”Către anul 2018 când gazul de șist în Europa va ajunge la scară industrială, țări bogate în această sursă de energie precum Polonia, Ucraina, România, ar putea asigura o bună parte din consumul de gaz al continentului, asta pe lângă faptul că mai multe țări din UE au rezerve de gaz de șist pentru a-și asigura consumul intern pe un termen mediu ( Danemarca, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Spania, Bulgaria, Lituania). Situația se va schimba mult chiar și în cazul în care Uniunea Europeană își va reduce importul de gaz din Rusia de la 25% la 10% (de exemplu). Mai mult, țările care dispun de rezerve interne suficiente pentru asigurarea consumului intern sau și pentru export vor simți o îmbunătățire a situației economice în condițiile în care gazul va fi de 2-3 ori mai ieftin decât cel importat din Rusia, așa cum se întâmplă în SUA”, arata studiul.

”Moldova nu are rezerve de gaz de șist. În schimb, țările vecine România și Ucraina au cele mai mari rezerve de gaz de șist din Europa. După anul 2018-2020 țara noastră ar putea să importe gaz și din aceste țări. R. Moldova ar putea să-și acopere din aceste importuri o parte din consum sau chiar să renunțe în totalitate la sursa Gazprom. Acest lucru este posibil în condițiile în care consumul de gaz al RM reprezintă mai puțin de 10% din consumul Ucrainei și al României.”, mai arata autorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.