Ilie Șerbănescu – teoreticianul „coloniei”

Ne despărțim de Ilie Șerbănescu, un prieten, un ziarist liber, lucid și cu minte de economist cum nu prea a mai fost în ultima vreme. Ilie a venit în presa postdecembristă cu teoria coloniei. Azi, nu se mai îndoiesc de ea decît proștii și stipendiații agențiilor străine. Aderarea României la marile blocuri economico-politico-militare aduce cu sine o pierdere a controlului asupra pieței românești, asupra resurselor și, implicit, asupra independenței și suveranității României.

L-am cunoscut abia cu prilejul ofertei de a lucra împreună la revista Expres. Fără să avem nici un fel de legătură, i-am propus să preia postul de redactor-șef. A acceptat fără să negocieze. A doua zi, am primit o invitație la o cafea de la un mahăr al acelor zile. Mi-a propus să-l dau afară. De ce? Nu pot să-ți spun, a zis el. Dar a promis că plătește o sumă importantă, plus salariul pe un an pentru un alt redactor-șef pe care pot să-l aleg din presa vremii. Am refuzat, iar mahărul mi-a zis că din acel moment intrăm într-un război pe viață și pe moarte. I-am răspuns că mi se pare mai demn să apăr un ziarist decît să vînd un om pe care nu-l cunosc.

Așa am rămas alături de Ilie Șerbănescu cu sentimentul că trebuie să-l apăr de un pericol nevăzut. Nici azi nu știu care a fost cauza acelei încercări de răzbunare. Ilie Șerbănescu era un om cordial și de o bunătate rară, modest și generos pînă cînd se apropia de limita unui compromis de idei. Acolo zicea „Stop!”, urmat de un „Lasă-mă, domnule!”. Pleca și evita scandalul, alegînd să mai vorbească singur preț de cîteva secunde, cel mult un minut. Vorbea singur la fereastra deschisă ca să-și încheie gîndul. Cîțiva ani, cît am condus împreună revista Expres, Ilie Șerbănescu a ținut busola și a fost un veritabil profesor de jurnalistică pentru cei care își începeau cariera în redacția săptămînalului.

Un număr important de jurnaliști din presa de azi se poate lăuda că i-au fost alături și au învățat meserie și rectitudine de la el. După Expres, pentru o vreme, Ilie Șerbănescu a fost ministrul Reformei în guvernul Victor Ciorbea. Nu s-a simțit la locul lui și nici nu a lăsat o îndoială în urma sa. Acum, la plecare, știind bine prin ce a trecut, aș putea depune mărturie pentru el. Fără să ezit, scriu că Ilie Șerbănescu a fost un ministru curat. Si un analist economic curajos. Nu s-a plecat și nu s-a căciulit în fața intereselor străine și ale marilor grupuri economice venite în marș forțat în țara noastră.

Spre deosebire de cei care acuză corupția, Ilie făcea întotdeauna trimitere la marii corupători din multinaționale care au predat compatrioților noștri din politică primele lecții practice de corupție.

Poate de aceea s-au găsit unii care, la ceasul de adio, dar departe de căpătîiul său, să spună că a fost un „conspiraționist”. Adică a avut un „discurs conspiraționist” folosit de ”partide și candidații de extremă pentru a-și fundamenta pozițiile anti-europene și anti-NATO”.

Conspiraționist” este un cuvînt care nu apere în DEX. Doar „conspirație” există. Reproduc măcar pentru jurnaliști semnificațiile principale ale cuvîntului atît de vînturat pe site-uri și televiziuni.

CONSPIRAȚIE, conspirații, s. f. Uneltire îndreptată împotriva (conducătorilor) statului sau a ordinii publice; complot; conjurație. [Var.: (înv.) conspirațiune s. f.] – Din fr. conspiration, lat. conspiratio, -onis.

conspirație sf [At: GHICA, S. 119 / V: (înv) ~iune / Pl: ~ii / E: fr conspiration, lat conspiratio, -onis] Acțiune secretă și ilegală îndreptată împotriva conducătorilor statului sau a ordinii publice Si: complot, conjurație, conspirare, uneltire.

CONSPIRAȚIE, conspirații, s. f. Uneltire secretă și ilegală îndreptată împotriva (conducătorilor) statului sau a ordinii publice; complot; conjurație. [Var.: (înv.) conspirațiune s. f.] – Din fr. conspiration, lat. conspiratio, -onis.

CONSPIRAȚIE, conspirații, s. f. Uneltire secretă și ilegală împotriva ordinei publice, împotriva statului sau a conducătorilor lui; complot, conjurație. N-aș vrea să dăm acestei întîlniri… înfățișarea unei conspirații. C. PETRESCU, Î. II 105. – Pronunțat: -ți-e. – Variantă: (învechit) conspirațiune (CARAGIALE, O. II 85) s. f.

Or, regretatul Ilie Șerbănescu, om cu școală și cu credință în Dumnezeu, n-a fost un conspirator și n-a conspirat nimic. Pur și simplu a descris în cuvinte simple și clare un fenomen de preluare a valorilor economiei românești și a resurselor, formulînd cu precizie o identitate și o adresă clară a beneficiarilor.

Cît privește propoziția deranjantă pentru putere și interesați și răcoritoare și dreaptă pentru cetățean (România este o colonie modernă) nu rămîne decît să demonstrăm contrariul.

Ilie Șerbănescu s-a străduit să ne deschidă ochii!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 65

47 de Comentarii

 1. A fost un bun român. Totuși, înainte de teoria lui că România este colonia Vestului, bazată pe o concepție mai largă din Europa că UE este un imperiu de tip centru-periferie, dl. Ilie Șerbănescu a susținut PUTERNIC la Antene și pe unde a putut, PRIVATIZAREA PETROM, pe care o considera o „gaură neagră” cât timp rămâne a statului. L-am auzit personal spunând asta. După un timp, sărăcuțul de el, s-a întors la 180 de grade și a început să susțină la fel de vehement că privatizarea Petrom este cea mai mare gafă economică a României, o mega hoție internațională care a păgubit România de zeci și zeci de miliarde de euro. CĂ NU TREBUIA NICIODATĂ PRIVATIZAT. Că e o trădare națională.
  Bun. Nu este sigurul economist român de top care a susținut sofisme ca să nu spun aberații în anii ’90-2000.
  Să-l ierte Dumnezeu, începând cu treaba asta.

 2. Sfanta Cruce Vie a lui Iisus Christos sa curete Sfanta Noastra Romanie de toti tradatorii de neam si tara si alogenii care cu buna stiinta au participat la Lovitura de Stat din Dec. 89 si de cei care timp de 33 de ani i-au ajutat pe stapanii lor occidentali s-o spolieze si sa ne alunge in pribegie cu milioanele pe noi, romanii in cautarea unui loc de munca. Tradatorii de neam tara si alogenii care acum vor sa ne bage si-n razboi cu rusii pentru a deveni tinta sigura a termonuclearelor rusesti. Decat sa disparem noi ca tara si popor mai bine sa dispara ei cu totii pana la Sarbatoarea Inaltarii la Raiul Ceresc a Fiului lui Dumnezeu, Iisus Christos. Amin, Amin, Amin, Amin,

 3. La români, e o mare rușine să vorbești de rău un abia decedat.
  Sau… era mare rușine.

 4. Un Conspirationist al CONSPIRATIONISTILOR MONDIALI😉.DUMNEZEU SA.L IERTE !

 5. Cred ca nu sunt singurul care ar vrea sa stie cum se numeste „maharul” care l-a vrut somer pe Ilie Serbanescu,pentru ca din articolul minunat rezulta ca „maharul” era pe urmele lui.A aflat imediat ca s-a angajat la „Expres”

 6. A fost un mare roman, dar sa nu cumva sa ne treaca prin cap sa numim vreo strada cu numele lui… noi avem treaba cu Navalnîi si cu Zelenski… astia adevarati patrioti… antiromani, dar #nusepune#…

 7. @ Camelian Popinațiu
  În afara faptului că postați tone de imbecilități, de competența Spitalului 9, nu am decât să vă spun că, rușinos este că am dat cea mai mare resursă de petrol și de rafinare din Europa Centrală și de Est statului Austria, acționar majoritar al OMV, un imens activ economic, am pierdut sute de miliarde de euro din această „afacere”, s-au dus viețile de râpă multor milioane de români, iar dl. economist Ilie Șerbănescu, a fost INIȚIAL susținătorul acestei soluții CRIMINALE. După care, după niște ani buni, a spus public că s-a înșelat amarnic și a susținut tot restul vieții și carierei domniei sale, fix contrariul. Nu l-am vorbit de rău, am fost obiectiv.

 8. Alte țări au aderat în UE dar nu s-ar zice că sunt colonii. Din contra în lipsa partidului unic

 9. @Caz unic
  Chiar si Germania are statut de colonie. Informati-va ca merita. Studiati si declaratiile oficiale de la crearea NATO, unde se spunea clar ca unul din scopurile importante ale aliantei era mentinerea Germaniei sub control american. Astazi se vede si mai clar obedienta totala a Germaniei care isi distruge benevol economia si nivelul de trai la comanda venita prin mijlocirea SUA. Am zis mijlocirea, pentru ca ordinele nu vin de la SUA ci vin de la oculta pitita dupa cortinele grele.

 10. Colonialismul clasic occidental realizat cu sabia intr – o mana si crucea in cealalta, plus atractia bastinasilor fata de margele si sticle colorate nu mai merge dupa Revolutia bolsevica din Rusia care a detronat Tarul Sultanul, Kaiserul si Imparatul. Zeci, poate sute de tari au pornit pe drumul anti – colonialist….Prin urmare Occidentul s – a adaptat prin Neo colonialism, adica NATO- bratul inarmat al Colonialismului si UE, bratul economic, in loc de margele si sticle colorate- democratia tip Westminster…Cum Colonialismul clasic a avut succes multi ani si Neo colonialismul are succes un timp. Schizofrenia Neo coloniala isi bazeaza succesul momentan pe prabusirea asa zisului Comunism, fostele tari comuniste nu pot sa asigure populatiei Ratia de Parizer cu soia prin forte proprii. Nici regimurile politice respective nu ar putea supravietui fara protectia Metropolei….Prin urmare propaganda neo-Coloniala are o misiune usoara, are fani deocamdata….Biberonu NATO si UE atrage si da dependenta…pentru biberon omu isi vinde pe ma- sa si pe tac – su, cu atat mai simplu isi vinde constiinta…Misiunea Suveranismului clasic fata de Metropola a fost grea, misiunea neo -Suveranismului este si mai grea. Primul pas cu adevarat important este recunoasterea realitatii ca Romania este o Colonie.

 11. Minti ca un userist, Saule! Oricum profesorul nu ti-ar fi dat replica cuvenita.

 12. Camelian P., realizezi ca abia tu l-ai vorbit de rau?
  Saul a relatat un fapt. Tu sustii ca trebuia ascuns. De ce trebuia ascuns? Faptele bune nu se ascund.
  Sigur ca o privatizare este discutabila. Poate, la vremea respectiva Ilie Serbanescu a sustinut ceva corect si greseala a fost a celor care au stabilit conditiile contractului de privatizare.

  Ilie Serbanescu era un economist care avea opiniile sale pe care si le sustinea cu buna credinta. Si aceasta buna credinta, este o trasatura nobila. Noi puteam sa fim de acord sau nu, dupa cunostintele noastre.

  RIP

 13. In 1989 ne platisem datoriile dar pretul titeiului importat depasea veniturile pe care le obtineam din exportul produselor prelucrate. Asa ajunsese tara in incapacitate. Aveam nevoie de infuzie de capital pentru ca industria noastra energofaga sa mearga. De unde? Din Tratatul de la Varsovia? Privatizarea se impunea. Abia conditiile in care s-a facut privatizarea se pot discuta.

 14. the rise and fall of the empires
  Până și Ilie Șerbănescu a suferit de iluzia ca Economics = adică în traducere corectă Economia Politică e o știință tare (hard science), o știință normativă, o știință capabilă să zică : dacă faci asta va rezulta asta, daca nu faci astalaltă nu vei obține niciodată chestia asta.

  Și nu doar o știință soft precum istoria, o știință capabilă la maximul său să observe ce se întâmplă și să își amintească ce s-a întâmplat, o “știință“ capabilă la maximum său să emită dude de genul : daca nu privatizezi nu poți obține creștere de economică deoarece doar prin privatizare vei crește hahaha “responsabilitatea”

  Bietul Șerbănescu , bieți noi cu totul, că nu eram familiarizați cu : “let a thousand flower blosom” care mai apoi a s-a metamorfozat în “crossing the river by touching the stones”.
  Pentru detalii a concrete ce a însemnat asta va recomand conferința lui Joseph Stiglitz despre cei 30 de ani de creștere economică chinezească de acu 7 ani și a de ce nimic din ce-a mers ieri nu va merge azi , nimic din ce merge azi nu va merge mâine și nimic din ce va merge mâine nu ar fi mers ieri sau azi.

  Ref colonii, hmmmm
  Definiția oferită în “The Rise & Fall of Britisjh Empire” a extinderii Imperiului Britanic in Asia a fost : “substituirea capitalului chinezesc și indian din comerțul asiatic de către capitalul britanic”
  Ești colonie când tu ești cu munca / resursele și alții cu capitalul care belește munca / resursele , care face profit de pe urma muncii / resurselor și nu ai nici-o cale prin care să îți negociezi o împărțire mai convenabilă a profitului. Când tu stăpânul de drept al muncii / resurselor în virtutea democrației / suveranității naționale nu ai nici-o cale efectivă să negociezi o împărțire mai bună a gheșeftului capitalului cu munca.

 15. the rise and fall of the empire-2

  Ești colonie când ești redus la poziția de workforce / untapped resources numai bună/e de exploatat de către capitalul altora, capita care nu are a-ți da ție socoteală politică.

  Profitul este evaporat de capital înafara țării, înafara spațiului tău de control politic, înafara capacității tale de negociere și redistribuire politică iar tot ce le rămâne oamenilor care nu acceptă că nu se poate să se poată e un șpiț ș’un stuchit în gură.

  Ești colonie când ești în raporturi extrem de dezavantajoase, de proaste, de putere, în raporturi extrem de asimetrice de negociere, într-o poziție de colonie a banilor altora , unde banii te mulg cum vrea muschiul lor. Asta se poate face cu sau fără ocupație militară străină.

  A fi colonie e dincolo de o realitate militară ori politică , e o stare de spirit, e o stare de ce-o binevoi boierul, de nu se poate să se poată, de nu e de nasul nostru să încercăm asta că decizia se ia altundeva unde nu e de nasul nostru .

  Un șpiț s’un stuchit în gură nu e exclusiv colonial se nu se poate obține nu doar de la capitalul străin ci și de la baronii locali, de la boierii locali, atâta doar ca e mai probabil ca să poți să-i tragi la răspundere e aceștia decât pe capitalul străin.
  Decolonizare nu trebuie să însemne doar înlocuirea unui șef cu altul ci schimbarea raporturilor de negociere dintre muncă , resurse și capital

  Aici e dilema/alegerea lui Mir Jafar de la Plasey (vezi poza de mai sus):
  Rămâi cu dementul local ori te abandonezi în brațele unui străin.
  Ceea ce-a urmat au fost 2 secole de cruntă exploatare coloniala străina care au adus India de la aprox 27 % din comerțul mondial în 1780 la mai puțin de 3% in 1948.

 16. După lovitura de stat din 89 România a avut șansa de a se mentine pe linia de plutire dar, nu am fructificato, boborul nu vroia să-și vândă țara așa că l-au votat pe dușmanul nr. 1 al lui ceașcă , un habarnist care nu știa cu ce se mănâncă democrația adevărată și cum se negociază o privatizare, mai precis , este vorba despre ilievici și alogenii(brucănel, petricuță & co) care au creeat o democrație originală dånbovițeană, așa că șansa era fondatorul acestui cotidian, domnul Ion Rațiu care era un om prosper de afaceri în Anglia și știa cu ce se mănâncă democrația dar, boborul speriat de fiara capitalistă la preferat pe fomistul de ilici cu clica lui de securiști alogeni trădători care au vândut avuția națională pe nimic, ei fiind niște habarniști fără viziuni economice, așa că ce a fost nu se mai întoarce, păcat de țara noastră frumoasă și bogată!

 17. România e colonia….cui? 🤣 A occidentului, da? Păi asta e retorica bolșevică arhicunoscută, nu e nimic original.

 18. @Mircius…Tu nu stii a cui Colonie e Romania. Iti place statutul de Colonie, nu e nimic original, multor romani le – a placut, altfel nu erau Colonie sute de ani.. Romania NU a fost Colonie o perioada foarte scurta din Istoria sa, 1960…1990… Bolsevicilor chinezi nu prea le – a placut statutul de Colonie si nici nu le place, de aceea China este prima Economie a lumii la PIB / PC, produsul intern brut raportat la preturi, acesta fiind adevaratul indicator al dezvoltarii.

 19. Își mai amintește cineva de articolele îndrăznețe ale lui Ilie Șerbănescu din revista Lumea înainte de ’89 ? O revistă căutată, citită
  , cu informații din întreaga lume.Ziaristul ieșea din tipicul presei vremii, avea idei cam neinregimentate, îndrăznețe. Toată considerația pentru acest mare jurnalist și economist. Dumnezeu să-l odihnească!

 20. Romanii nu-i suporta pe cei care spun adevarul, spun lucrurilor pe nume. Romanii ii iubesc numai pe cei care ling dindosurile strainilor. De aia nici nu mai apare un alt Ilie SERBANESCU. Dumnezeu sa-l odihneasca!

 21. Unii scriu aici ca d-l Serbanescu a zis ca trebuia privatizat Petrom, apoi ca nu trebuia.
  Intrebare: Pai cum a spus el ca trebuia privatizat si cum s-a privatizat Petrom? Stie cineva?

 22. din pacate a fost inutil pt ca „…” duc Romania spre prapastie. Poate consteletia Dragonului, care strajuieste Romania(la Roumanie/Rumunie/Rumänien) si este o ”oglinda” a Dunarii, are vreo semnificatie, legatura cu RU din alte culturi si asa vom fi salvati. Din pacate termenul este repetat si poate produce resemnare/obisnuinta. Ar trebui evitat, dar ridicat nivelul de demnitate a omului incurajat sa nu se resemneze in durerea lui de a-si vedea tara parjolita de oameni fara caracter, macar sa spere ca nu suntem singuri si ca arhanghelul Mihail lupta cu demonii si pt noi.

 23. A părut un om de treabă. Păcat că n-a făcut mai mult, n-a spus mai multe, cît a fost ministru. Dumnezeu să-L ierte!
  Ciorbea și-a măritata fata cu un fenician din State bogat. Să fie și Ciorbea din trib?
  PS Conspirartio în latină înseamnă cam altceva: conspiratio-Lewis & Short, Elem. Lewis-an agreement, union, unanimity, concord, harmony.
  Desigur, toate acestea se pot face pe ascuns.

 24. ‘colonie’si-audprit romanii in dec 1989 cand l-au asasinat pe primul suveranist al Romaniei,Nicolae Ceausescu, de catre ceata lui Pitzigoi Gorbaciov

 25. ‘colonie’si-au dorit romanii in dec 1989 cand a fost asasinat primul suveranist al Romaniei,Nicolae Ceausescu, de catre ceata lui Pitzigoi Gorbaciov

 26. Datoriile au fost platite prin infometare si trai à la Haiti, datorii facute, amintim, de cei care au exterminat o generatie intreaga – fizic sau psihic. Un model sociao-economic fals aduce cu el doar falsitate. Vedem astazi cum cancerul marxist se raspândeste. Nu va dura.

 27. Din anul 1963, țara noastră înființase o unitate de contraspionaj pe profil antisovietic care identifica, controla și neutraliza tocmai agentura sovietică și filosovieticii, ținându-i pe aceștia departe de conducerea Partidului și statului.
  Dar noua „doctrină sovietică” a transferului economiei de stat în proprietatea castei comuniste a făcut prozeliți și în rândul ramurii comuniste „național/naționaliste” a Partidului Comunist din România. Aceștia încep se detașeze și chiar să „abandoneze” regimul lui Nicolae Ceaușescu, care voia să mențină socialismul, ba unii au trecut de „partea Moscovei”. De aici „psihoza securist-teroristă” din decembrie 1989. Puciștii s-au legitimat în popor prin jertfa cu care ei au răsturnat regimul opresiv al lui Nicolae Ceaușescu, așa cum comuniștii naționali au făcut-o la 23 august 1944 împotriva „regimului fascist al lui Ion Antonescu”.

 28. EVIDENT că Romania este o COLONIE
  începând cu anii 1990 cu acordul, sprijinul, PSD care au început să devalizeze țara
  distrugerea economiei, fabrici, agricultură, vânzarea terenurilor arabile si păduri către străini
  primirea așa zisilor investitori – marile corporatii-companii străini care scot anual din țară
  circa 50 de miliarde euro profit realizat în Romania, apoi
  îndatorarea țării cu peste 170 de miliarde de euro si datoria crește anual
  apoi dobânzile colosale pe care le plăteste țara de peste 8 miliarde euro anual.
  Halal guverne, parlament,
  Noile generatii se nasc gata datori -vânduti în propria țară, nici nu e de mirare faptul că
  anual peste 100 de mii de tineri își părăsesc țara din cauza conditiilor de viață.
  Mai votatti aceleasi partide si sisteme PERFIDE ?!

 29. @saul: fac urticarie când văd că pui virgulele de-a valma. Măcar între subiect și predicat, abține-te!

 30. Ilie Serbanescu, Privatizarea Petrom: lamentatii post-mortem 26.05.2006

  „Ulterior privatizarii Petrom grupul austriac si-a si recuperat banii pe care i-a dat pe Petrom, de altfel doar vreo 670 de milioane de dolari, caci restul pana la 1,5 miliarde de dolari, cat se considera ca a fost tranzactia, au reprezentat participari la o majorare de capital, ramanand de fapt in cadrul companiei, adica la noul proprietar. Redeventa pe care o plateste OMV statului roman pentru exploatarea resurselor de petrol si gaze preluate in folosinta odata cu compania Petrom a fost fixata la un nivel extrem de mic si timp de 10 ani aceasta redeventaramane, potrivit contractului, neschimbata. OMV a dus rapid preturile la pompa spre nivelurile din Europa Occidentala, intr-o tara in care lefurile sunt de 5-10 ori mai mici.
  Si,
  unde ati fost domnilor, acum peste ani, cand s-au stabilit termenii de privatizare a Petrom, si unde ati fost, cand s-a votat – sau chiar ati votat – in parlament contractul de privatizare a Petrom?
  Unde ati fost, domnule Gusa, care aduceti acum critici bine tintite si pertinente, dar intr-o prima faza, erati chiar la putere, cum se spune, si stiati mai bine decat altii ce se coace cu Petromul?
  Petromul reprezenta una, si resursele de petrol si gaze administrate de Petrom, altceva. Dreptul de folosinta a resurselor trebuia externalizat scump catre noul proprietar strain. Scump si cu dreptul corelativ al proprietarului de a schimba redeventa in functie de situatiile ce vor veni.”

 31. Omule simplu de pe strada, chiar crezi ca alde Gorbaciov l-au asasinat pe patriotul-nationalist Ceausescu? De ce ar fi facut-o sovieticii/rusii? Isi doreau ei sa-si aduca americanii rachete in Romania? Numai babuinii pot crede asa ceva. De fapt, nici babuinii, ci pitecantropii.

 32. Ilie Șerbănescu a reușit să trăiască în România și a faost chiar ministru,fara să se compromită rămânând sărac și cinstit. Uite că se poate!
  DUMNEZEU S-L ODIHNEASCA!

 33. H Decembrie 1989, ipoteze noi (2024) Sorin Apetrei

  „singur”, MARELE PLAN al „căderii comunismului” a fost ca imperiali de la Moscova, prin agentură și filosovietici locali, să ia în administrare și proprietate privată întreaga avuție de stat a statelor socialiste europene!
  Dupa invazia militară sovietică în Cehoslovacia (august 1968) se prevedea ca o nouă generație va ajunge la conducerea acestor state, ceea ce va provoca prăbușirea sistemului socialist.
  Pregătindu-se pentru acest moment, imperialii de la Moscova prin serviciile lor speciale și-au plasat agentura și filosovietici locali în poziții strategice în cadrul partidelor și instituțiilor statelor europene socialiste cu scopul clandestin ca prin aceștia să preia în administrare și proprietate privată economiile naționale (a industriei strategice) ale acestor state în momentul când Uniunea Sovietică urma să „permită” acestora trecerea la „capitalism”. A fost un jaf cum istoria mondială nu a mai pomenit!…

 34. Banca centrala a Rusiei este membra a BIS (Bank for International Settlements) care este pusculita centrala a sistemului financiar globalist, o superbanca a bancilor centrale statale. Asa ca ,,imperialii” de la Moscova sunt proxy globalisti ca oricare membru al acestui organism parazitar suprabancar. Si asta e doar unul din motive pentru care cred ca Putin joaca la mai multe capete narativa expansionista a noii ordini.
  „We will have a world government whether you like it or not. The only question is whether that government will be achieved by conquest or consent.” –( Paul Warburg, February 17, 1950, as he testified before the U.S. Senate).

 35. Un laudatio meritat, Ilie Șerbănescu, Dumnezeu să-l ierte !, fiind un român adevărat cu bunele și greșelile firești datorate unor vremuri tulburi trăite în direct !
  De exemplu , nici măcar colonie nu mai părem a fi, căci într-o colonie care se respectă( până și ele 😉 întreaga structură administrativă este plătită din banii colonizatorului. Singura explicație că le suportăm tot noi este că încă nu s-a stabilit a cărui colonie suntem !
  Numai că atmosfera laudativă pe deplin meritată de cel plecat dintre noi, s-a transferat și asupra altui personaj ce de data asta va să vină printre noi și nu oricum, ci-n capul s(t)atului ! 😉
  Numai că acolo nu se prea potrivea, aducând aminte de nuca-n perete !

 36. URSS s-a destramat pe mana unui futurist. Revolta anticomunista a inceput la Gdansk cardinalii catolici au alimentat-o in folosul extinderii pietii europene. Apoi a fost desemnat un Papa polonez cu radacini ”Carpatice”/”limba este o arhiva”. Moartea a fost ritualica/oculta, pt ca s-a intamplat de Craciun fiind pedepsit poporul crestin in sanul caruia s-a produs.

 37. Sustinerea lui Serbanescu este in cotradictie cu sustinerea gratuita a partidului extremist URA.

 38. Asadar spre cinstea sa eterna din partea Poporului Roman,dl Ilie Serbanescu a intemeiat o scoala teoretica despre Colonialismul in Romania,definind insasi tara „colonie”.
  Act de curaj si stabilire a adevarului privit in fata,deoarece stim cum stam si trebuie sa acceptam acest adevar necrutator.
  Cit timp ne vom minti, vom ttrai in iluzie si eroare si inactiune.
  Problema este cine infiinteaza,organizeaza si lupta pentru actiunile unei scoli de practicieni,aproape geniali cu scopul declarat si manifest de a pune la pamint sistemul colonial impus sau neimpus,restabilind dr.Romaniei la independenta,suveranitate,dezvoltare si libertate in deplina identitate nationala si vointa nationala?
  Dl Iliea Serbanescu a avut curajul teoriei,cine are curajul practicii luptei impotriva statutului de colonie ?
  Cine se inscrie la scoala practicii anticoloniale,vorbele au trecut,”practica ne omoara”!

 39. Ilie Șerbănescu a fost un economist cu concepții comuniste. Țărăniștii l-au făcut Ministrul Reformei, reformarea sistemului economic comunist pe baza principiilor capitaliste. De aia a dispărut PNȚCD!

 40. Cam majoritatea comentatorilor sunt împotriva capitalismului, chiar dacă azi trăim mai bine pentru că trăim de 35 de ani într-o țară capitalismului. Cu prostia nu te poți lupta.

 41. Pai, răspunderea pentru privatizarea păguboasa a PETROM o poarta nu răposatul ci guvernul de atunci și primul sau ministru.

 42. Despre morți numai de bine. A rămas pentru posteritate cu cel mai scurt mandat ca ministru, 1 zi. Nici nu a apucat să calce în minister. A fost o ,,plată” pentru serviciile aduse FSN, noul PCR cu sediul la Nisa. Este tipul de comentator din perioada anilor ‘90, cea mai neagră perioadă a României, când Rusia decidea politica externă a României . Dacă ar mai fi trăit clipa sosirii în România a 54 de tancuri americane Abrams de ultima generație comandate de guvernul României din noiembrie 2023 în urma unui contract de 2,35 miliarde dolari americani. Ba mai mult, Newsweek ne mai informează ca blindatele americane ,,au împânzit “ Romania ceea ce a pus armata Rusiei agresoare în dificultate prin modelul de tanc Abrams de ultima generație . Ca și vehiculele de luptă Bradley aflate în tranzit prin Romania. Despre care Armata Română nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

 43. Si BNR-ul nostru a fost membru al Bank for International Settlements de la infiintare din 1930.

 44. Dumnezeu să-l ierte! Un bun roman, nu a pactizat cu minciuna, om al adevarului

 45. Se pare ca traiesti degeaba, daca n-ai inteles ca România ”se dezvolta” PE DATORIE!!! Halal capitalism ai in cap.
  România nu mai poate subzista fara acesti verzișori FALSI, iar in curand vei afla si despre asta, ca nici p-asta n-o stii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.