Imnul și drapelul, în centrul unui nou protest anti-Trump

La finalul săptămânii trecute, nu mai puțin de 150 de jucători profesioniști de fotbal american au pus un genunchi în pământ, în timpul intonării imnului național al SUA, ca gest de protest pe fondul violențelor comise de polițiști împotriva americanilor de culoare, care a ajuns să fie un nou simbol anti‑Trump. În 2016, jucătorul Colin Kaepernick a refuzat să se ridice la intonarea imnului, denunțând astfel uciderea mai multor negri de către polițiști.

La simbolurile imnului, drapelului și fotbalului american, jucătorii au adăugat gestul genunchiului în pământ, iar unii au recurs chiar și la pumnul ridicat – făcut de atleții de culoare Tommie Smith și John Carlos, pe podiumul Olimpiadei din 1968, pentru a protesta împotriva situației negrilor din SUA.
Protestul inedit al jucătorilor de fotbal american a pornit de la declarațiile făcute de președintele Donald Trump împotriva amintitului protest din 2016. Aflat vineri în Alabama, un stat extrem de conservator, președintele a apărat astfel simbolul imnului național și al drapelului: „Nu v-ar plăcea ca, atunci când cineva nu respectă drapelul nostru, unul dintre patronii din NFL (liga profesionistă de fotbal american) să îl dea imediat afară din teren pe acest nenorocit? Dacă suporterii ar refuza să meargă la meciuri până când jucătorii nu vor arăta respect față de drapel ați vedea imediat o schimbare“, a spus Trump.

În SUA, sportivii și afaceriștii din lumea sportului se feresc mult de declarațiile și gesturile cu conotație politică, însă președintele i-a obligat prin declarațiile sale din Alabama să ia o poziție. Iar ea nu a fost una pe placul lui Trump. Președintele NFL, Roger Goodell, a denunțat „lipsa de respect“ a președintelui SUA. NFL a refuzat apoi difuzarea unui spot publicitar despre valorile unității și fraternității în pauza unui meci de fotbal american. În plus, proprietarii anumitor echipe au decis să apară pe teren printre jucători și să pună și ei genunchiul în pământ alături de aceștia, în timpul intonării imnului. Printre ei a fost președintele echipei New York Jets, fost ambasador al SUA în Marea Britanie. Protestul a depășit lumea fotbalului american. Sâmbătă, jucătorul de baseball Bruce Maxwell a făcut același gest de protest. Apoi, unul dintre jucătorii echipei de baschet Golden State Warriors, campioana NBA, a anunțat că nu se va duce la Casa Albă, unde echipa era invitată, în mod tradițional, de președinte.

Însă Trump are și parte de susținere. Jucătorul Alejandro Villanueva, căpitan în armata SUA, trecut pe la Academia West Point, a refuzat să pună genunchiul în pământ împreună cu coechipierii săi. Presa americană scrie că vânzările tricoului său au explodat după acest gest. Apoi, tot mai mulți suporteri postează pe rețelele sociale imagini în care ard tricoul echipei preferate sau abonamentele NFL. „E o rușine. Sunt plătiți să joace mingea și să facă ce vor suporterii să facă. Gândiți-vă la milioanele pe care le primesc pentru asta, în timp ce soldații noștri sunt departe și sunt plătiți cu salariul minim pentru a-și pune viața în slujba acelui drapel“, spune un suporter iritat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.