Împiedicată de SUA, Merkel cade în brațele lui Putin

La finalul lunii martie, cancelara Angela Merkel se declara ”convinsă” că în spatele otrăvirii în Marea Britanie a fostului agent rus Serghei Skripal se află serviciile secrete ruse. La scurt timp decidea, împreună cu guvernele de la Paris, Londra și din celelalte capitale UE, să expulzeze zeci de diplomați rusi. Solidaritatea Vestului părea evidentă.

Pe 18 mai, presa britanică anunță că Skripal a fost externat și a scăpat miraculos de temutul agent neurotoxic numit noviciok, după cum și fiica sa scăpase cu săptamâni bune în urmă. În aceeași zi, Angela Merkel se întâlnește cu Vladimir Putin, la Soci, după mai bine de un an, pentru a discuta despre Iran, Siria și mai ales despre Ucraina și gazoductul ruso-german Nord Stream 2. Solidaritatea Vestului este din nou pusă la încercare.

Germanilor nu le plac ordinele

Apropierea de Rusia este un obiectiv central al politicii externe germane, scrie Bloomberg citând un oficial german sub protecția anonimatului. Un sondaj publicat recent de ZDF arată că doar 14% dintre germani mai consideră SUA un partener de încredere.  35% dintre germani creditează Rusia lui Putin. La începutul lunii mai, abia numit la Berlin, noul ambadsador american a stârnit valuri de indignare. Ambasadorul Richard Grennel a fost brutal: ”Companiile germane cu afaceri în Iran trebuie să-și înceteze imediat operațiunile”. Reacția experimentatului diplomat german Wolfgang Ischinger: ”Ric, iată sfatul meu după o lungă carieră de ambasador: explică politicile țării tale și fă lobby în țara gazdă. Însă să nu spui niciodată țării gazdă ce să facă, daca vrei să nu ai probleme. Germanii vor să asculte, însă nu le plac ordinele”.

Putin și Merkel nu sunt prieteni buni, însă ambii sunt supraviețuitori ai furtunii geopolitice a ultimilor ani. Putin a fost reales președinte, iar Merkel începe al patrulea mandat de cancelar. ”Lui Putin îi place iritarea creată de Donald Trump în Europa”, spune Josef Jianning, de la filiala berlineză a Council on Foreign Relations. În acest context, Putin încearcă să iasă din izolarea diplomatică în care a intrat în 2014, iar Merkel încearcă să profite de această dorință a Rusiei pentru a promova interesele companiilor germane în Rusia și Iran, în ciuda opoziției americane.

Bani vs. geopolitică

Pentru Suddeutsche Zeitung, responsabil pentru această fisură apărută în solidaritatea mai ieri arătată de Occident este președintele Trump. Prin retragerea din acordul nuclear cu Iranul și amenințarea cu sancțiuni pentru companiile germane din Republica Islamică, Trump și-a făcut dușmani la Berlin. La fel și prin amenințarea cu sancțiuni a companiilor ce fac afaceri cu oligarhii ruși trecuți pe lista neagră americană. La fel și prin amenințarea cu sancțiuni a companiilor energetice germane implicate în proiectul ruso-german Nord Stream 2.

Conducta Nord Stream 2, care ar putea fi finalizată în 2019, a creat un triunghi complicat pentru Angela Merkel, între Rusia, UE și SUA. Gazoductul și este  hârtia de turnesol ce indică natura relațiilor dintre marile puteri și modul în care își dau mâna peste Europa Centrală și de Est.

Cancelara Merkel susține că ajută Ucraina cu miliarde de euro, că Rusia trebuie să respecte Acordul de la Minsk și să înceteze să-i ajute pe separatiștii din Estul Ucrainei, că această zonă trebuie reintegrată în Ucraina. Pe de altă parte, aceeași Merkel nu mai aminteste despre anexarea Crimeii, acceptând faptul împlinit. Apoi, Merkel susține gazoductul Nord Stream 2. Conducta va înlocui gazoductele ucrainene ce asigură acum tranzitul gazelor rusești și care ar priva țara de taxe de tranzit de peste 2 miliarde de euro anual. Nord Stream ocolește si Polonia și țările baltice și le vulnerabilizeaza securitatea energetică. Însă interesele economice germane și lobby-ul marilor firme energetice implicate în proiect este mare. Suficient ca să ducă la avertismente din partea Berlinului cum că va aplica contramăsuri dacă Congresul SUA va decide penalizarea companiilor germane implicate în proiect.

O afacere bună pentru SUA

Cu o zi înainte ca Merkel să se îndrepte spre Soci, SUA au trimis-o la Berlin pe Sandra Oudkirk, subsecretar de stat pentru Energie în Departamentul de Stat. Sarcina ei – să convingă Germania să renunțe la gazoductul Nord Stream 2. ”Este o idee proastă pentru Europa și Ucraina din punct de vedere geopolitic”, a spus Oudkirk. ”Am fi bucuroși ca proiectul să nu se materializeze”. Și nu este doar vorba despre creșterea dependenței UE față de gazele din Rusia, spune oficialul american, ci și despre spionaj. ”Proiectul va permite atașarea tehnicii de spionaj de-a lungul gazoductului, pentru ascultare și monitorizare sub Marea Baltica”. Cum Germania a dat undă verde proiectului, iar avizul Suediei este aproape sigur, SUA anunță că vor susține opoziția Danemarcei. Însă presa germană scrie că ruta gazoductului poate ocoli zona economică daneză din Marea Baltica.

Statele Unite propun în mod agresiv, prin presă și diverse studii, alternativa alimentării Europei cu gaze lichefiate din SUA. Este o mișcare câștigătoare pentru America atât geostrategic, cât și economic. Se estimează că în 2020 SUA vor deveni al treilea exportator mondial de gaze lichefiate, după Australia si Qatar. Polonia a început deja să importe gaze lichefiate americane, însă la volume reduse. Lichefierea și transportul pe mare până în Europa este un proces costisitor, iar prețul acestor gaze este mai mare decât al celor din Rusia. A devenit celebră afirmația lui Vladimir Putin că, dacă renunță la gazele din Rusia, Germania va trebui să ardă lemne. Iar lemele vor veni tot din Siberia.

Berliner Zeitung: Ar fi fatal sa cedăm în Ucraina

Berliner Zeitung  face apel ca Angela Merkel să se dedice refacerii relației cu SUA. O primă rațiune ține de faptul că Rusia va promite, însă nu se va ține de cuvânt. ”Ce va cere Rusia în schimbul rămânerii în acordul cu Iranul și ce vor ceda Germania și Europa. Ar fi fatal să cedăm după anexarea Crimeii și atacurile împotriva Ucrainei. Ar fi rău să ignorăm interesele Ucrainei în ce privește gazoductele”.

În al doilea rând, susține Berliner Zeitung, Rusia este o economie slabă. ”Nu mai este un model pentru nimeni. Nimeni nu-i mai urmează. Asta îl face pe Putin și mai periculos. Nu se poate remarca decât prin blitzkrieg-uri. Acesta este rezultatul modelului de dezvoltare al lui Putin. Este ca în perioada sovietică, bazat pe materii prime, energie și armată, mai mult decât pe noile tehnologii. Asta face ca Rusia lui Putin să fie tot mai dependentă de alții (…) Adevărata artă ar fi să-l punem pe Putin pe calea pașnică a dezvoltării economice a Rusiei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

16 Comentarii

  1. “Germanilor vor să asculte, însă nu le plac ordinele” Frumos și demn spus când este vorba de germani. Când este vorba de România sau Ungaria, Polonia varianta este: “româinii să fie ascultători și să execute ordinele” venite de le UE purtătoare de ordine a Germaniei.

  2. Abia acum, împreună, veți schimba Europa cu adevărat, va fi puternica de la est la vest, va tine cont de ea, Europa cu liderii ei, licuriciul și dragonul.
    Lăsați beligeranta și cultivați prietenia, FORTA COLECTIVA a resurselor și tehnologiilor avansate, nivelati nivelul de trai de la est la vest.
    Este singura opțiune, pe care noi, vigilenții, am propus-o de ceva timp.
    Dacă veți continua războiul rece, veți fi prabusiti. Și unii, și alții.
    Uniți reușiți!
    Abia atunci marele licurici se va liniști față de toți.
    Altfel, alertă și suspiciune permanenta!
    Iar aici, forțele secrete încrâncenate vor GREȘI, omenește, vor lua decizii greșite.
    Beware!

    • Prietene, imi pare rau de tine! Sa vezi cum vor sari tefelistii peste tine cu kopeici, gaspadin si restul
      recuzitei!

  3. Bre oameni buni,ăstia tot timpul s-au înțeles pe sub masă. Dacă un politician roman ,de la putere sau din opoziție ,s-ar fi dus pa Moscova ar fi fost nenorocire ,tot vestu’ ar fi fost indignat ,ofensat si ar fi pus la colt România. Breeee,pt interesele ei Germania e în stare de orice și oricând ne-arunca-n ghiarele rușilor pe noi și pe alții numai sa le fie lor bine.N-am nici încredere în ei!Germania lăsată de capu’ ei ,va duce din nou Europa în război.Americanii știu foarte bine asta și sunt convins ca nu-i vor lăsa nemonitirizati.Rușii au mai făcut înțelegeri cu nemții și după aia s-au luat la bătaie d-a fost nevoie sa intre America în război pt a-l opri producția Hitler.Singuri ,rușii cu toți aliații, nu puteau sa-l opreasca dacă nu interveneau americanii.Așa ca acum America s-ar putea saactioneze preventiv și s-ar putea sa creeze în România un cap de pod de unde ar putea tine la respect și pe ruși și pe nemți. Asta e interesul pe care s-ar putea sa-l aibă americani-n România! Iar noi ar trebui sa-i în incurajam și sa profitam de asta.

    • Vedea-te-as in linia intai marcule, luptand impotriva rusilor! :)))

    • Capul de pod pare să fie Polonia, nu România. Noi contăm doar pentru ieșirea la Marea Neagră.

    • Poti sa dai vreun exemplu,cand au respectat rusii vreo intelegere pana la capat?

  4. „În al doilea rând, susține Berliner Zeitung, Rusia este o economie slabă. ”Nu mai este un model pentru nimeni. Nimeni nu-i mai urmează. Asta îl face pe Putin și mai periculos. Nu se poate remarca decât prin blitzkrieg-uri. Acesta este rezultatul modelului de dezvoltare al lui Putin. Este ca în perioada sovietică, bazat pe materii prime, energie și armată, mai mult decât pe noile tehnologii. Asta face ca Rusia lui Putin să fie tot mai dependentă de alții (…) ” Dacă-ar fi aşa credeţi că nu i-ar lăsa în pace şi la propriu şi la figurat, să-şi rupă gâtul singuri ?!

    • De aia au facut intr-un an jumatate cel mai lung pod din Europa. De la economia slaba. :))))

  5. Germania si Rusia nu au cerut scuze nici-odata pentru odiosul pact Ribbentrop-Molotov. Acum au pactul merkel-putin. germania ne va vinde rusilor fara multa vorba. Singurul drum este alaturi de USA. Va re-amintesc, ca Romania Mare s-a facut la 1918 cu ajutorul USA prin presedintele Wilson. Contra parerilor frantei si angliei.

  6. Nu-i iubesc nici pe unii nici pe altii dar euro pe langa dollar e un fel de cotarla jigarita pe langa un caine de lupta! Cotarla e tare doar la ea in curte, cand iese pe strada lasa coada jos.

  7. Marchevici,chiar crezi ca Europa/Germania se ia de gat cu Rusia, ca asa vrea SUA,practic asa vor khazarii din SUA? Razboaiele mondiale,primul si al doilea au fost declansate de intrigile khazare,care si acum vor razboi cu Iranul,sa se umple bancile lor de bani!

  8. Berliner Zeitung are ca proprietar familia khazara Maxwell ( Hyman Binyamin) deci poftim orientare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.