Noli me tangere, o manifestare pluridisciplinară incitantă                

Stabilită în 1988 la Paris, Wanda a reuşit să se impună în vizualul european ca una dintre cele mai vizibile şi mai prodigioase personalităţi, menţinând la cotele cele mai ridicate pulsul unor proiecte de anvergură.

“Expoziţia Wandei Mihuleac, Contextualizări, deschisă la MNAC a adus publicul în faţa unei adevărate resurecţii a valorii. Integrată într-un program mai amplu al MNAC, expoziţia a făcut parte din proiectul de recuperare a experimentelor avangardei anilor 1970-1980 (în plin comunism), perioadă în care efervescenţa înnoirilor avea ceva emergent, încă genuin şi totodată subversiv. S-a avut în vedere un traseu-călăuză, cu accente şi linii de forţă, constituind trei tematici cheie: Vidul, Oglinda şi Scrierea, fiecare din ele fiind borne ale unui imaginar surprinzător prin noutate şi soluţionări semantice. Wanda Mihuleac mânuieşte materia, activând-o, făcând spre exemplu dintr-un asamblu monumental un fel de axis mundi”, scrie Iolanda Malamen despre expoziţia de la MNAC.

Sâmbătă 19 mai, la ora 17:00, sunteţi invitaţi la spectacolul Noli me tangere, o manifestare pluridisciplinară, concepută de  artistul vizual Wanda Mihuleac, poetul și filozoful Davide Napoli, coregrafa și dansatoarea Isabelle Maurel și muziciana şi violista Cornelia Petroiu – muziciană. Colaborarea dintre Transignum & Co-Paris,  Fundatia  Kientzy – București și Free Dance Compagnie –Paris, a făcut posibil ca Noli me tangere să devină realitate.

Noli me tangere își propune să prezinte forma inviziblă și metafizică a corpului, acea formă ce prinde viață o dată cu sublimarea trupului în imaginea fotografică a unui nud feminin. Lăsând o anume distanță între spațiul și timpul gestului, se creeaza un meta-gest, între  vocea poetului Davide Napoli și muzica interpretată la violă de Cornelia Petroiu.

Scena din spectacolul Noli me tangere

Timpul de ne-atins se infiltrează și se decalează, dând corpului feminin, în interpretarea Isabellei Maurel, sensul unei dorințe masculine; totodată, însă, pe parcursul derulării acestui proiect asistăm la o inversare de roluri, când  corpul-dans feminin preia supremația cu autoritate. […] În această narațiune plastică : literară, muzicala, coregrafică, este exprimată ideea eternei reîntoarceri a absenței sub forma prezenței.

“Această performanţă trebuie trăită în contextul occidental, în 2018 trimiterile la teama de migranţi, păstrarea identităţii creştine, spectrul violenţei islamismului extrem, problemele agresiunilor sexuale asupra femeilor, ambiguitatea conceptului de antisistem  etc. Sper totuşi că unele aspecte universaliste vă vor atinge în această acţiune de „nu mă atinge”, explică Wanda Mihuleac.

Spectacolul va avea loc la Muzeul Literaturii Române în strada Grivitei 64.

Noli me tangere este album editat de Transignum 2018 , în latină, italiană, franceză  si română,  text de Davide Napoli, fotografii de Wanda Mihuleac, după performance-urile Isabellei Maurel.

Imagine din expoziția Wandei Mihuleac de la MNAC

 

 

Un incitant spectacol pluridisciplinar
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.