Împotriva pandemiei cu guverne apărute ”din greșeală”

Beppe Grillo, fondatorul principalului partid de guvernare din Italia

În martie 2018, nimeni nu se putea aștepta ca guvernul ce va rezulta din alegeri să conducă Italia prin cea mai gravă criză de după război. La momentul învestirii, în iunie 2018, premierul Giuseppe Conte era un ilustru necunoscut, un om de paie, un tehnocrat ”populist” care nu va rezista la putere. De altfel, în august 2019, Conte și-a depus demisia.

Un premier de paie cu un partid de bufoni în spate

În martie 2018 au avut loc ultimele alegeri legislative din Italia. Pro-europenii (Parditul Democrat) au pierdut fără drept de apel. A pierdut și Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi, un partid de digerat pentru liderii de la Berlin și Paris, chiar dacă se aliase cu anti-europenii din Liga Nordului (Lega).

”Accidentul Conte” pornește cu decenii înainte de alegerile din 2018. Alegerile au fost câștigate de Lega lui Matteo Salvini (descendenta Ligii Nordului a lui Umberto Bossi, unul dintre partidele marginale ale anilor 1990) și de Mișcarea de 5 Stele, partidul creat de Beppe Grillo, un blogger-comediant-bufon. De aici avea să se nască guvernul de criză al Italiei de azi. Cum s-a ajuns aici?

S-a ajuns aici pentru că Italia a avut o democrație oloagă, pentru că în țară se vorbea de decenii despre ”suveranitatea limitată”, despre împiedicarea ajungerii la putere a partidelor de stânga timp de decenii (așa-zisa politică a Factorului K din perioada Războiului Rece). Câtă vreme la putere a fost dreapta, nimeni din UE și de peste Atlantic nu a criticat Italia, chiar dacă această dreaptă era a unui fost cântăreț dintr-un bar devenit miliardar și pentru care politica însemna protejarea afacerilor sale.

Apoi, s-a ajuns la o scenă politică a bufonilor și neaveniților, pentru că ”suveranitatea limitată” a continuat și după criza economică din 2008 și criza migrației din 2015. Ce poate fi mai relevant decât declarația comisarului pentru buget al UE în momentele de negociere pentru formarea guvernului din Italia, în 2018. ”Piețele îi vor face pe italieni să nu mai voteze cu populiștii”, a spus Gunther Oettinger, penalizat atunci, de formă, de președintele Comisiei Europene și de președintele Consiliului European, Donald Tusk. Însă Oettinger, patronul unui mini-Davos în Alpii austrieci, a rostit un adevăr și știa bine ce spune. Cât despre Donald Tusk și alți lideri europeni, poziția lor a fost mereu aceea că italienii trebuie să-și decidă viitorul lor la urne, însă cu o condiție – să voteze până iese cine trebuie, cine este acceptat de Bruxelles și Berlin.

Mișcarea de 5 Stele și Liga Nordului au fost, printre altele, strigătul italienilor și manifestarea scârbei lor față de intervențiile din exterior în politica internă. Iar pentru că legea fundamentală a făcut totul pentru a împiedica venirea stângii radicale la putere, însă nu și a populiștilor, aceștia din urmă au dat lovitura, în martie 2018.

S-au dus în fața președintelui tehnocrat si proeuropean Sergio Mattarella cu o propunere pentru un guvern vădit eurosceptic, cu un ministru anti-euro la Finanțe, Paolo Savona. Firește, propunerea a fost respinsă. Lunile treceau, criza se adâncea, la fel și presiunile (vezi afirmațiile germanului Oettinger). Pe acest fond a apărut necunoscutul Giuseppe Conte, omul de compromis. Iar totul a durat până la alegerile europene din 2019, când rezultatele zdrobitoare ale Ligii (care a depășit clar Mișcarea de 5 Stele) l-au făcut pe Matteo Salvini să-și dorească anticipate și să preia singur puterea. Iar politica italiană a devenit un ring de box în care Salvini îl alerga pe partenerul de guvernare, Luigi di Maio. S-a terminat însă prost pentru Salvini. Încercarea de a da jos guvernul prin moțiune pentru a provoca anticipate a eșuat. Conte a demisionat cu puțin înainte, președintele l-a nominalizat din nou, iar guvernul a fost format din Mișcarea de 5 Stele și Partidul Democrat. Nu, să nu încurcăm oalele; vorbin despre Conte si Grillo, nu despre Câțu și Orban, și despre suveranitate limitată și Factorul K în Italia, căci în România așa ceva nu există, aici totul e curat democratic și #rezistă.

Criza economică post-pandemie va aduce și criza politică

Acesta este guvernul Conte II, cel care conduce Italia prin cea mai grea criză. Este un guvern al unui premier criticat de toată presa liberală în prima sa formulă și apoi, ca la comandă, lăudat de aceeași presă, după ce omul de paie Conte s-a aliat cu pro-europenii. Un guvern al partidului unui bufon, un partid fără identitate clara, și al unui Partid Democrat scindat încă de anul trecut din cauza orgoliilor fostului premier Matteo Renzi și al actualului lider, Zingaretti. Este în egală măsură o emanație a politicii italiene și a mașinațiunilor de la Bruxelles, acolo unde au fost proiectate și manevra președintelui Mattarella, și alianța dintre niște populiști (M5S) și proeuropenii democrați. Și acestui guvern moșit la Bruxelles și Berlin, Germania îi tramsite acum să-și ia gândul de la eurobonduri (mutualizarea datoriilor suverane în zona euro) pentru salvarea din criza economică ce vine.

În Italia se fac sondaje de opinie, pandemia nu le-a oprit. Ce spun ele? Spun că, dacă mâine ar fi alegeri legislative, Liga lui Salvini ar câștiga circa 30% din voturi și ar fi aproape de majoritate împreună cu extrema dreaptă, Fratelli d’Italia. Forza Italia, a lui Berlusconi, înoată undeva la subsolul sondajelor. Iar coaliția actuală M5S-PD ar scoae un rezultat mai slab decât Liga și partidul extremist amintit.

Nu putem ignora că Liga lui Mateto Salvini a fost și este în favoarea introducerii unei monede paralele in Italia, un soi de obligațiuni guvernamentale cu valoare mică – mini-bot. ”Moneda” aceasta ar putea fi folosită de italieni pentru stingerea obligațiilor fiscale față de stat. A fost o măsură propusa și de fostul ministru de Finante al Greciei, Yannis Varoufakis, la apogeul crizei din țara sa, Este poarta către ieșirea din zona euro. Cum Liga este în topul preferințelor electorale, Bruxellesul și Berlinul nu pot decât să privească cu maximă îngrijorare ce va întâmpla în Italia în grava criză economică ce va veni, o criză economica în care țara va începe să înoate cu același guvern accidental.

Guvern minoritar de criză în Belgia

Italia nu este singura. Un guvern accidental este și în Belgia, și cu el regatul înfruntă pandemia. Ultimele alegeri din Belgia au avut loc în mai 2019. Rezultatele au fost bune pentru partdele indezirabile – naționaliștii flamanzi și populiștii flamanzi. Socialiștii s-au clasat pe locul al treilea. Mișcarea Reformatoare, de dreapta, pro-UE, a premierului Charles Michel, s-a clasat abia a șaptea. S-a ajuns, ca de obicei în Belgia, la un impas. Ba chiar la temeri mari, căci populiștii flamanzi pro-secesiune (Noua Alianță Flamandă) au lăsat să se înțeleagă că vor încălca așa-numita regulă a ”cordonului sanitar” în politica belgiană și că vor negocia cu extremiștii flamanzi din Vlaams Belang. S-a ajuns astfel ca regele Belgiei să se întâlnească, pentru prima data după 1936, cu liderul extremiștilor flamanzi, potrivit The Guardian.

Țara era pe pilot automat, sub un guvern expirat condus de Charles Michel, iar negocierile nu duceau nicăieri. Numirea lui Michel în fruntea Consiliului European a complicat și mai mult situația. Cine să fie premierul interimar al acestui guvern olog? A fost aleasă varianta temporară Sophie Wilmes, ministrul Bugetului, care a preluat guvernul în luna octombrie. Negocierile pentru un nou guvern continuau, însă au fost oprite de izbucnirea epidemiei. Pe 17 martie, s-a format un guvern de criză, cu Mișcarea Reformatoare (7,56% din voturi) care dă premierul, cu Partidul Creștin-Democrat Flamand (8,9%), cu Liberalii și Democrații Flamazi (8,5% din voturi la ultimele alegeri). Un guvern minoritar de orientare liberală.

Belgia este un caz fericit, pentru că instituțiile sunt rodate să funcționeze fără un guvern solid. Țara are, pe lângă parlamentul federal, nu mai puțin de alte șase adunări legislative, pe regiuni și comunități – flamandă, valonă, germană, bruxelleză. Însă există și reversul medaliei, căci aceasta regionalizare profundă și fragmentare a autorității au fost considerate una dintre principalele cauze ale atacurilor teroriste din Belgia, câtă vreme poliția este la fel de fragmentată și există rivalități între flamanzi și valoni. ”Belgia este o țară complexă. Structura statului nu ajută la abordarea unei asmenea crize. În ciuda acestui fapt, Belgia a luat rapid măsurile necesare, mergând mai departe decât țările vecine”, a spus Herman Goossens, unul dintre șefii Spitalului Universitar din Anvers, citat de Politico.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

21 de Comentarii

  1. Toti dementii, idiotii si krveturile fac politica !
    Ultima realizare a PNL-Alinei Gorghiu bate de la ditanta o rapandula ca PNL-Anisie sau PNL-Turcan,alta dobitoaca!Nu avem clasa politica,e foarte clar,numai hoti,hoate,saltimbanci si pirande..
    La extern,doar Orban al Ungariei arata ca stie ce vrea….

  2. Se observa un numar mare de morti 600..700 in Spania si Italia desi a trecut o luna jumate de cand sunt izolati. Ceva se greseste cu izolarea…Se duc la serviciu si schimba virusii ..se duc la magazin…merg in transport in comun. Acum obiectivul este sa scapam cu viata…Normal ar fi declarata stare de razboi. Dat la fiecare ratie alimentara sau o suma modesta. Doar sectorul alimentar sa lucreze si agricultura….bineinteles sanatatea. Si sa stam toti acasa. Ciobanii sa ia oile si vacile si sa stea la camp cu ele. Tractoristii sa faca tabara la camp.Mafia imobiliara sa se opreasca..nu avem nevoie de constructii ..vor murii destui si vor ramane multe case goale. Mancarea dusa la domicilu raspandeste virusii de la bucatari la cumparatori.

  3. Deoarece are imunitate absoluta, Jhoannis ar putea ajuta medici sa lupte cu virusul, stand alaturi de ei fara echipament de protectie. Asa cuvintele lui ar putea deveni mult mai credibile. Acelasi lucru il pot face si parlamenatrii. Pe Orban nu putem conta. Are imunitate, numai,la DNA.
    ps. In caz de necesitati, apelati la diplomati si ambasadorii staraini.
    Ps. Nu uitati sa va spalti pe maini, mai ales dupa ce v-ati spalat pe fata.
    Ps. Ar fi indicat ca politicienii sa nu poarte masca. Masca peste masti, nu prea merge. Te sufoca.

  4. Domnule Catalin ai uitat de un guvern Orban II din Romania aparut din greseala.Eu cred ca la noi criza de dupa covid va fi una mai ampla ca in Italia!

  5. Putin e injurat de internautii rusi ca a trimis ajutoare antivirus in SUA, cand Rusia are atata nevoie!
    Trump e injurat de americani ca nu face nimic!
    China e injurata de toata lumea!
    Cred ca, la ora actuala, toti conducatorii de state sunt injurati cu sete de popoarele respective!
    Din pacate,nu sunt alternative…

  6. Sovietul UE politizat si care se amesteca in toate tarile satelit isi pun „guvernul meu” de marionete stupide care isi aduc „modesta noastra contributie” ( citat din Orban) la propasire PPE. In loc de cooperare economica avem control al Germaniei in interesul lor desigur ca doar nu al coloniei Romania. Si avem catuse si eliminarea oamenilor politici prin bagarea lor la puscarie. Democratia a murit odata cu referendumul viciat de suspendare al turnatorului Base, confiscarea sediului A3, alegeri facute pe tableta si bagarea la puscarie a sefului senatului Liviu Dragnea, azi detinut politic. Si care a dublat salariile la medicii nostrii evident mari intelectuali de dreapta !!

  7. Eu incep (cred, nu sunt sigur) sa inteleg rostul monarhiilor. In momente negre, cum este si cel actual, oamenii s-au legat orbeste de ceea ce credeau ei ca i-ar fi putut ajuta moral. Pe primul loc este credinta in Dumnezeu. Numai ca, in momente de criza, multi oameni au nevoie, ca punct de sprijin, de ceva palpabil, material, care poate fi vazut, cu care poti interactiona si au „inventat” familiile regale/monarhiile. Foarte multe guverne, daca nu chiar toate, si-au dovedit zilele astea amatorismul. Sunt incapabile. In frunte cu cohortele „oamenilor de stiinta” care ii consiliaza. Cand vezi cum institutiile statului sunt falimentare si cad una dupa alta, regina/regele poate avea un efect de catalizator asupra populatiei. Nu? Speculatia asta ar explica si de ce Romania a performat foarte bine cand era regat.
    „Food for thoughts.”

  8. Cei care își pun speranța în sistemul UE sunt niște idioți. Multinaționalele criminale ne-au golit țara de resurse naturale, umane, intelectuale. Acum, când ar trebuie să ne cam descurcăm singuri, stăm cu mâna întinsă, sperând la niște firimituri lăsate de marii potentați ai lumii. Există idioți care mai schelălăie avariați pentru susținerea mafioților de la Bruxelles, prostind lumea disperată. UE este o iluzie, mizeria asta există pentru a îngrășa pentru decenii fostele puteri imperiale. Criza asta tocmai acest aspect îl dezvăluie. Sclavii autohtoni, juridic, economic și ontologic, vor face ceea ce știu mai bine, să-și mulțumească stăpânul, oricare ar fi el. Să nu ne mai mirăm că ni se întâmplă ceea ce vedem acum.

  9. „În timpul crizei euro, Berlinului a fost destul de ușor să respingă apelurile pentru eurobonete, subliniind că Grecia și Spaniei au fost de vina cu probl.cu care s-au confruntat.De data aceasta este diferit. Nimeni din Europa nu și-a făcut temele; riscurile pe care le prezintă pandemia au fost subestimate de toți. Drept urmare, oamenii mor în număr mare, iar activitatea economică a încetat.La fel,ideea Germaniei de solidaritate în timpul epidemiei seamănă mult cu aceea dinainte ,in loc de emiterea datoriilor comune, Berlinul solicită împrumuturi de salvare cu condiții stricte.Tările care au nevoie de ajutor sa solicite împrumuturi de la Mecanismul european de stabilitate,din fondul de salvare de 500 de miliarde de euro al blocului valutar,condițiile pentru acest ajutor sunt oneroase. Țările sunt puse sub supravegherea așa-numitei Troică – Banca CE, Com.Europeană și FMI,și sunt obligate să implementeze reforme economice dificile.Liderii italieni susțin că pandemia a fost dincolo de controlul lor și că Roma nu ar trebui să fie obligată să accepte asemenea restricții. Premierul Giuseppe Conte, a vorbit marți la tv.publică germană, i-a avertizat pe germani să nu treacă cu vederea dimensiunea istorică a ceea ce se desfășoară pe continent.Interviul a fost urmat o scrisoare deschisă a unui grup de primari italieni și politicieni superiori,publicată marți in Frankfurter Allgemeine Zeitung, in care cerea Germaniei să accepte reciprocitatea datoriei.Semnatarii au amintit că Italia, Spania și alte țări au iertat o mare parte din datoriile pe care Germania le datora după al doilea război mondial. „Dragi prieteni germani, amintirea ajută pe cineva să ia deciziile corecte”, au scris ei.Deocamdată, germanii, susținuți de olandezi, austrieci și finlandezi, se mențin ferm.”(Politico)

  10. Eu unul cred ca Italia cu Salvini la conducere (presedintele fiind aproximativ decorativ …) ar fi trecut mult mai bine prin grava criza actuala si prin cea (poate inca si mai grava) care va urma. Strutocamila aflata acum la putere (baietu’ ala de la hotel 5* sau coniac 5*, ca nici nu mai stiu, imbirligat cu papagalul fanfaron Renzi) este de 10 ori mai rea decit alianta anterioara, care deja era o aiureala … Italia e de zeci de ani in deriva politica si financiara, cu zeci de guverne unul mai subred ca altul, cu mafii, camorre si alte n’dranghette dirijind o mare parte din economie si complice ale politicienilor de la Roma (va mai amintiti de Andreotti ? …), cu P2 si formatiuni paramilitare criminale (Bologna …) si cu false „stingi” la fel de penale (Craxi, de Michelis, …) … Ce au mai salvat Italia de-a lungul timpului au fost din fericire turismul, agricultura si nordul superindustrializat … nu se stie cit de bine vor mai face fata acestea tsunami-ului care va sosi dupa incheierea crizei sanitare … Cu o datorie si un deficit imense, cu o mafie bruxelleza dirijata de catre o Germanie hegemonica si egoista (alaturi de alti citiva catei de strinsura, Olanda, Danemarca, Suedia, …) care dicteaza regulile in „coloniile” restului Europei, Italia ar avea practic nevoie de un plan Marshall. Stiu, salvarea celei de-a treia economii europene e o necesitate absoluta, dar situatia e diferita fata de cea a Greciei de acum citiva ani si nici solutiile nu mai pot fi aceleasi. Probabil ca (si eu unul o doresc) ca, dupa plecarea Marii Britanii dintr-o mizerie muribunda si fara viitor, sa asistam la continuarea romanului Agathei Christie, „Zece negri mititei” …

  11. I Tragedia este că lumea întreagă a fost cuprinsă de pandemie generată de virusul Covit-19 şi prea multe ţări sunt conduse de politicieni departe, departe de a fi oamenii de Stat necesari în asemenea timpuri. Oamenii de Stat capabili de un sistem de gândire şi relaţii, care să asigură soluţii prin strategii globale, astfel ca victimele umane şi economice să fie minime. Da, adesea aceste strategii sunt crude şi nedrepte, se fac alianţe „contra naturii”, unii lideri – şi implicit populaţiile ţărilor lor – sunt chiar păcăliţi, dar în final, pe termen istoric mediu şi lung, costurile umane şi materiale sunt mai mici decât ar fi fost fără aceste strategii, dacă lideri slabi ar fi aplicat formula „scapă cine poate.” Adică exact ceea ce se petrece acum când măsurile sunt preponderent la nivele naţionale. O formulă a individualismului la nivel naţional/global.

  12. II Dar am ajuns în această lume cu lideri slabi (– mă refer la abilităţi de oameni de Stat şi nu la Forţa nudă – cea la ordin – pe care destui o au, din păcate) „din greşeală” ci din cauza asaltului constant şi lacom al neoliberalismului reacţionar împotriva stângii de orice fel, cea purtătoare de solidaritate. Este un asalt vizibil din ultimele decenii, cam din ultimul deceniu al Războiului Rece, atunci când a devenit clar cine-l va câştiga, şi nu au mai contat de loc, dar de loc amoralitatea mijloacelor folosite de ambele tabere. Mijloace amorale care s-au perpetuat şi după 1989, an considerat al căderii comunismului european.

  13. III PS. Ştiu este teribil, pentru că salvarea sau pierderea unei persoane dragi cumva nu se potriveşte cu o strategie rece în care tragediile individuale – sacrificiile – sunt cu bună ştiinţă eludate. Şi da, sunt eludate cele pe termen scurt, adică exact cele care ne dor cumplit. Şi atunci devenim victime sigure ale naţionalismelor celor mai bizare şi teribile.
    Şi chiar dacă sună penibil şi rău, ca o lozincă mizerabilă o voi spune: multora, teribil de multora li se fură/ucide prezentul pentru viitorul altora. Mult mai mulţi.
    Mie ca evreică, pentru care viaţa stă deasupra principiilor şi chiar a valorilor, o asemenea strategie a oamenilor de Stat nu mi se potriveşte de loc dar de loc. Dar cu atât mai mult nu mi se potriveşte cea naţionalistă de termen scurt şi plin de ură a liderilor slabi. Şi din această dilemă nu există ieşire.

  14. Natiunea se bazeaza pe familie, asa cum familia nu poate trai cu adevarat decit in cadrul natiunii. Stiu, e frumos sa te poti plimba dintr-un capat in altul al Europei fara sa mai te opresti la (fostele) puncte vamale iar in buzunare sa ai o unica moneda. Insa de citeva saptamini se vad clar ca apa de izvor slabiciunile, imbecilitatile, imoralitatile si inutilitatea unei constructii aberante si daunatoare, UE. Una dintre „legile” lui Murphy parca spunea ca „Ceea ce incepe prost nu se poate termina decit si mai prost” … (ps, „breichin niuz” : in Franta pacaliciului Macron, un adversar declarat al nationalismului si partizan al frontierelor deschise tuturor, atac armat cu arma alba comis de un „refugiat” sudanez : 2 morti, 4 raniti grav. Probabil ca victimele tocmai se bucurau ca, cel putin pina acum, scapasera de coronavirus …)

  15. Marta Nora Ţărnea. „.. devenim victime sigure ale naţionalismelor celor mai bizare şi teribile”. Locuiti in Romania sau in alta tara ? De unde teama invocata ??

  16. Analiza asta ar trebui inceputa cu Romania. Eu zic ca neavenitii astia, nu sunt deloc din greseala acolo. Sunt pusi, pur si simplu, dar mai ales, alesi dintre cei mai lasi si incompetenti. In felul asta, nu pot da inapoi de la nici-un ordin. Toti, dar absolut toti, sunt vanduti. Sunt ca firele de iarba cu care ne jucam cand eram mici. Puneam un nataflet sa inghita un fir de iarba, si pe masura ce inainta spre esofag, era din ce in ce mai greu sa poata fi scos, din cauza perilor asezati ca solzii de peste. Si uite asa, fraierul avea firul de iarba-n gat, cateva zile. Cu ceva timp in urma, spuneam ca tactica ricanilor, in special cia, este de a crea haos si deruta in toate tarile „prietene”. Este mijlocul cel mai usor sa-ti invingi adversarul. Azi sunt doua puncte neasteptate de catre strategi: China si Trump. Nu se asteptau sau se asteptau, la o asemenea rezistenta. Trebuie stiut ca Trump si cu strategii mondialisti nu-i deloc love. Ce vedem azi sunt rezultatele luptei dintre mondialisti si restul lumii.

  17. Bine-bine, dar despre guvernul accidental de la București nimic?
    Mai accident decât Klaus&Lajos nu găsești nici la Brigada Rutieră 🙂

  18. Scuze,cand vad fotografia cu porcul ala italian,imi trece pofta de mancare!Ceva ma scabros nu ati gasit?Oricum,vreau sa slabesc..cat o tineti,sa imi fac program,

  19. Sa ma ierte D-zeu, dar macabra si neinspirata fotografie cea din titlu……[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.