În 31 august, sarbatorim Limba Română -programe speciale la TVR

Din 2013, în ziua de 31 august, românii din ţară şi din întreaga lume se bucură de o mare sărbătoare: Ziua Limbii Române. Cinstirea şi cunoaşterea limbii române, indiferent de ţara în care trăim, este primul pas spre păstrarea culturii şi identităţii naţionale, este recunoaşterea cu mândrie a rădăcinilor noastre străvechi, ca neam şi popor. Vasile Alecsandri spunea despre limba română că „este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute”.

Limba română este vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. Dintre acestea, 17 milioane se află în România. În Republica Moldova, limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie.

„Mult e dulce și frumoasă / Limba ce-o vorbim…” ne reaminteşte, la fel ca în fiecare an, Televiziunea Română invitându-ne să urmărim la TVRi şi TVR MOLDOVA programe speciale menite să-i unească pe toţi cei care poartă cu drag, în minte şi în inimă, limba română.

Astfel, la TVRi şi TVR Moldova este programat documentarul Duminica Limbii Romane – al cărui autor şi realizator este jurnalistul Vasile Munteanu. Documentarul programat (în 30 august de la ora 14.30 la TVRi şi în 31 august de la ora 19.00 la TVR Moldova, redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 – anexarea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Ţarist, şi până la 1989, atunci când, pe 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSSM votează revenirea la grafia latină şi declară limba română – limbă oficială în RSSM.

Tot despre însemnătatea Zilei în care serbăm Limba Română putem urmări luni, 31 august, de la ora 17.00 la TVR Moldova şi de la ora 17.30 la TVR Internaţional o ediţie specială a emisiunii Obiectiv comun prezentată de Dana Ciobanu, producător Elena Guţu, realizată în studioul TVR de la Chişinău. „Limba vechilor cazanii” în actualitatea lingvistică și cunoașterea limbii române în contextul multinațional sunt doar câteva subiecte discutate în prima emisiune din noul sezon. Invitații ediției speciale sunt: președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, ARCADIE SUCEVEANU, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, IGOR ŞAROV, și secretarul de stat OVIDIU BURDUŞA de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care vor vorbi despre studiul limbii române după trei decenii de la redobândirea drepturilor lingvistice în Basarabia. Alte subiecte abordate se referă la promovarea elementelor de cultură şi civilizaţie românească în contextul anului 2020, constituirea comunităţii etnolingvistice româneşti în diasporă şi conservarea patrimoniului lingvistic românesc.

Luni, 31 august, de la ora 10.00, realizatorul Leontina Vatamanu ne dezvăluie la TVR MOLDOVA adevăruri dureroase despre „SÂRMA(na) de pe Prut” într-un documentar realizat în 2011 despre sârma ghimpată instalată într-o noapte pentru a despărţi românii de pe cele două maluri ale Prutului, care a avut acelaşi rol ca zidul Berlinului.

Ziua Limbii Române se încheie cu un spectacol de excepţie: concertul Eugen Doga: Chişinău-Bucureşti, Două inimi româneşti – programat în 31 august de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi de la ora 22.10 la TVR Moldova. Este, aşa cum mărturiseşte Eugen Doga, ,,un spectacol al mărturisirilor de dragoste, un spectacol din inima Basarabiei pentru românii de pretutindeni”. Concertul cu muzica lui Eugen Doga este susţinut de Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău „Serghei Lunchevici” condusă de Iosif Ion Prunner, sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru şi baritonul Sergiu Pungă. În spectacol va fi prezent şi Ansamblul de Dansuri Sportive „Codreanca” – multiplu campion mondial, care celebrează 29 de ani de independență ai Republicii Moldova. Gazda evenimentului este vadata TVR Internaţional: Carmen Târnoveanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Ia sa vedeti puzderie de abalfabeti care, live, vor sarbatori aceasta zi!

  2. Bine ca o sarbatorim , ca de invatat nu vrea nimeni sa invete sa vorbeasca corect romaneste ! Limba romana ramane un mare mister pentru majoritatea romanasilor !

  3. E super O.K.! Trebuie, ca si romani, sa sarbatorim cu limba, peste tot. Cand aproape jumatate din absolventii de liceu sunt analfabeti funcionali si nu sunt in stare sa inteleaga un text, cand nivelul de incultura este sustinut permanent de reviste si televiziuni, nu se mai poate vorbi de sarbatoarea limbii romane. Iar Televiziunea Nationala exceleaza in emisiuni ca: Filling, Cooltura, Nadine, ce mai vreti?!

  4. mult e dulce si frumoasa limba ce-o pocim…tara frumoasa, limba frumoasa, oameni neoameni…

  5. sa o vedem pe madam Gardea, sau cum ii zice, in rolul Anei Pauker!
    Brrrr

  6. Da Magdalena, TVR Iasi si TVR Cluj au emisiuni dedicate limbii romane. In schimb, TVR1 ne-a oferit trei ceasuri de limba maghiara, telenovele straine, iar TVR2 tot emisiuni stupide.

  7. Vedeți ”limba romana” ,tradusă, din reclamele cu care creierul este bombardat încontinuu,tv, etc.!!!cît despre vorbirea unor ministri ,ei reprezintă ”cultura mea cu care mă mândresc cu ea”..mai vreți ceva?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.