În absenţa Regelui Charles

În absenţa regelui Charles al III-lea, aflat în convalescenţă, a fiului său cel mare, prinţul William, şi a nurorii sale Kate, de asemenea în convalescenţă, sarcina de reprezenta monarhia britanică în public cade în mare parte pe umerii reginei Camilla pentru o perioadă nedeterminată, informează AFP.

Problemele de sănătate ale regelui Charles al III-lea şi ale prinţesei Kate aproape au înjumătăţit cercul membrilor activi din familia regală:

Camilla, în vârstă de 76 de ani şi moderat de populară, prinţesa Anne, în vârstă de 73 de ani, şi prinţul Edward, în vârstă de 59 de ani şi totodată fratele cel mai tânăr al suveranului, au devenit temporar personalităţile publice ale familiei regale britanice.

Prinţul William, în vârstă de 41 de ani, moştenitorul coroanei, a anunţat că îşi suspendă activităţile, pentru a se asigura că soţia lui, Kate, se recuperează cu bine după operaţia ei abdominală.

Prinţesa de Wales a revenit luni la reşedinţa sa din Windsor, în vestul Londrei, unde cuplul princiar locuieşte alături de cei trei copii ai lor – George, Charlotte şi Louis.

Prinţesa Kate, în vârstă de 42 de ani şi extrem de populară, nu a mai fost văzută în public de la Crăciun, iar convalescenţa sa, după o operaţie abdominală şi 13 zile de spitalizare la London Clinic, promite să fie destul de lungă.

„Este improbabil”, potrivit Palatului Kensington, ca ea să îşi reia activităţile publice înainte de Paştele catolic, în pofida unor „progrese bune” ale stării sale de sănătate. Motivele operaţiei la care a fost supusă pe 16 ianuarie rămân învăluite în mister, însă afecţiunea prinţesei Kate nu este de natură canceroasă, a dezvăluit presa britanică.

Regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, operat din cauza unei hipertrofii benigne de prostată în aceeaşi clinică din Londra, din care a ieşit zâmbitor luni după trei nopţi petrecute acolo, a anunţat, de asemenea, că şi-a amânat anumite angajamente oficiale „pentru a putea să recupereze într-un cadru privat”.

Convalescenţa sa ar putea dura până la o lună, potrivit unor companii mass-media din Regatul Unit.

Pe de altă parte, regina Camilla, care l-a însoţit în ziua în care suveranul a fost spitalizat, rupând astfel tradiţia secretomaniei ce domnea în trecut în jurul stării de sănătate a monarhului, are un program încărcat.

Ea şi-a vizitat soţul în toate zilele petrecute de acesta la spital, uneori chiar şi de două ori pe zi.

Marţi, regina Camilla a participat la o recepţie la Castelul Windsor, organizată pentru scriitorii, ilustratorii şi legătorii de cărţi miniaturale expuse într-o bibliotecă de mici dimensiuni alături de Casa de Păpuşi a reginei Mary, cu ocazia celebrării centenarului acesteia.

Regina Camilla are prevăzute alte trei deplasări în această săptămână, dintre care două în afara Londrei.

Cerc restrâns

Prinţul Edward a petrecut patru zile săptămână trecută pe insula Sfânta Elena, în largul Atlanticului de Sud, la aproape 2.000 de kilometri de coastele Angolei.

Acolo, prinţul britanic a inaugurat un aeroport internaţional, a plantat un copac şi a participat la un eveniment dedicat unei ţestoase în vârstă de 191 de ani. Soţia lui, Sophie, rămasă la Londra, a participat şi ea la mai multe angajamente.

Însă acest cuplu princiar interesează destul de puţin opinia publică din Marea Britanie.

Prinţesa Anne este mult mai populară, dar activităţile ei sunt destul de rar prezentate pe larg în mass-media.

Săptămâna trecută, ea a vizitat o închisoare din Norfolk şi a inaugurat noile stabilimente ale unei asociaţii de iahting din acelaşi oraş. Prinţesa Anne l-a reprezentat, de asemenea, pe regele Charles al III-lea la o ceremonie de înmânare a unor distincţii la Castelul Windsor.

În contextul în care tinerii sunt tot mai puţin interesaţi de monarhia britanică, absenţa prinţului William şi a prinţesei Kate – care apare cu regularitate în numeroase reviste internaţionale – privează familia regală de cuplul ei vedetă.

William şi Kate erau aşteptaţi să participe în februarie la gala premiilor BAFTA, iar o călătorie a lor la Roma a fost, de asemenea, evocată.

Prinţul William este cel mai popular membru activ al familiei regale, cu 68% de opinii favorabile, potrivit unui sondaj realizat recent de YouGov, devansându-le pe prinţesa Anne, cu 67% de opinii favorabile, şi prinţesa Kate, cu 63% de opinii favorabile.

Regele Charles al III-lea se află pe locul al şaselea, cu 51%, iar fratele său Edward are 42% , în timp ce regina Camilla a înregistrat un scor de popularitate de 41%.

Cercul membrilor activi din familia regală britanică s-a restrâns în ultimii ani după plecarea prinţului Harry şi a soţiei sale, Meghan, în Statele Unite şi după retragerea din viaţa publică a prinţului Andrew în urma unui scandal sexual.

Din rândul membrilor activi mai fac parte ducele şi ducesa de Gloucester, în vârstă de 79 de ani, respectiv de 77 de ani, prinţesa Alexandra, în vârstă de 87 de ani, şi ducele de Kent, în vârstă de 88 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Din seria: „sa nu lasam adevarul sa ne strice noua o stire”! Iar mintiti cu gratie, regele n-a fost in situatia sa nu-si indeplineasca atributiunile.

  2. A comandat Alexandru Macedon un imperiu din Muntii Hindukushi si n-o comanda Charles o casa regala dintr-un spital?
    Are premier si guvern care sa vada de treburule Angliei……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.