În criza refugiaţilor, România s-a legat la cap fără s-o doară

Prin „Vocea patriotului naţionale”, care este acest alunecos domn Gabriel Oprea, am aflat că, la Consiliul JAI, doar 4 ţări nu au fost de acord cu cotele obligatorii de refugiaţi: România, Cehia, Slovacia şi Slovenia. Ce i-o fi apucat pe ai noştri ca tocmai în această chestiune să-şi arate muşchii faţă de deciziile UE?

Iniţial, văzînd vehemenţa cu care atît Klaus Iohannis, ca preşedinte, cît şi Victor Ponta, ca prim-ministru, au pus piciorul în prag în privinţa numărului de refugiaţi pe care îi poate primi România, am crezut, aşa cum ar fi fost normal, că serviciile noastre secrete, SRI, dar mai ales SIE, i-au informat pe cei doi despre trendul pe care-l va urma UE şi că în zilele ce urmau se va adopta o hotărîre care să confirme poziţia oficialilor noştri.

Altfel, cum să-mi imaginez că România, care a acceptat tacit pînă acum toate deciziile venite de la UE, chiar dacă acestea erau potrivnice intereselor noastre, s-ar opune atît de vehement repartizării unui număr mai mare de refugiaţi CU DOAR O ZI ÎNAINTE ca Decizia de la Bruxelles să fie formulată oficial pentru cotele obligatorii? Deşi presa europeană deja vorbea despre 5-6.000 de refugiaţi care vor fi repartizaţi României, mi-am zis că informaţiile de la Cotroceni şi Palatul Victoria trebuie să fie mai exacte, căci de-aia avem servicii secrete, să afle şi să-i informeze pe primii doi oameni ai statului despre aceste lucruri!

Uite că m-am înşelat! Dintr-o problemă care nu avea nici o legătură cu ţara noastră, căci nici măcar un refugiat nu şi-a manifestat dorinţa de a se stabili în România, am reuşit, prin declaraţiile lui Iohannis şi Ponta, să ne situăm în centrul scandalului, legîndu-ne la cap fără să ne doară! Cotidianul.ro a relatat cazul singurilor doi refugiaţi care, ajunşi în România şi aflînd că s-au rătăcit, au început să plîngă!

Pentru oricine s-a uitat la televizor, lucrurile păreau foarte simple: zeci de mii de oameni, după aventuri incredibile pe mare, au mărşăluit prin Grecia, Serbia şi Ungaria cu dorinţa clar exprimată de a ajunge în Germania şi nimic nu părea să-i oprească din drum. De ce s-au grăbit oare autorităţile române să arunce acea cifră de 1.785 de locuri pe care le-ar avea pregătite? Cu cine s-au consultat? Ce informaţii au avut? Pe ce argumente s-au bazat? Iată doar cîteva întrebări care ar trebui să-şi găsească rapid un răspuns, altfel, dintr-un orgoliu nejustificat, pentru a nu părea ridicoli în faţa opiniei publice, atît Iohannis, cît şi Ponta o vor ţine langa cu acest număr pînă în ultima clipă cînd, mai mult ca sigur, vor accepta, ca de obicei, să se supună deciziilor venite de la UE.

Chestiunea gravă este că, prin pripeala cu care s-au pronunţat faţă de numărul maxim de refugiaţi, ne-am ales deja cu o izolare faţă de poziţia celorlalte ţări, fiind chiar pe punctul de a suporta sancţiuni drastice, ceea ce, dacă Iohannis şi Ponta nu s-ar fi grăbit să dea cu bîta-n baltă, nu s-ar fi întîmplat!

Iar Iohannis l-a uns pe Mihai Răzvan Ungureanu şef la SIE din postura de apropiat, de colaborator personal după cîştigarea alegerilor, şi, iată, acum, informările sale nu au existat sau au fost proaste, punîndu-l într-o situaţie complicată. Şi în privinţa SRI se naşte o problemă, căci acolo Iohannis l-a numit pe Hellvig, alt apropiat al său, care nu ştiu ce informări a pus pe masa preşedintelui. Ca să nu mai spun că în aceste zile şeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea, a fost decorat cu Legiunea franceză pentru servicii aduse statului francez (!!!), deşi, prin caietul de sarcini ar fi trebuit să aducă servicii statului român, or, după cum vedem, conducătorii României s-au trezit cu pantalonii în vine din lipsa informaţiilor referitoare la poziţia pe care UE a adoptat-o în cazul refugiaţilor!

Şi, colac peste pupăză, din proprie iniţiativă, Victor Ponta s-a găsit şi el să genereze un conflict diplomatic cu Ungaria pentru gardul ridicat la graniţa cu Serbia şi pentru cel probabil de la graniţa cu România! Un scandal la fel de inutil, căci acel gard nu este ridicat pentru a împiedica trecerea românilor înspre Occident, ci pentru a ţine sub control această migraţie neaşteptat de mare a celor veniţi din lumea arabă, în cazul în care refugiaţii, nemaiputînd să intre în Ungaria prin Serbia, s-ar gîndi s-o facă prin ţara noastră! E o naivitate să se creadă că ridicarea gardurilor s-a făcut fără acordul marilor puteri din UE.

Toate aceste întîmplări recente arată un amatorism la nivelul celor mai importante instituţii ale statului care trebuie să ne îngrijoreze, căci noi plătim cu bani grei aceste organisme tocmai pentru ca, în momente cheie, să asigure luarea unor decizii în favoarea României, nu împotriva ei! Or, după cum se vede, chiar şi şeful statului şi prim-ministrul sînt lăsaţi să ia decizii care pot să aducă prejudicii uriaşe României prin consecinţe ce puteau foarte uşor să fie evitate.

În fond, toată lumea vede că valul acesta uriaş de refugiaţi este format mai ales din oameni care nu vin direct din zonele de conflict, ci din Turcia sau alte ţări, unde s-au stabilit cu mulţi ani înainte, şi care vor să ajungă în Germania pentru a începe o viaţă mai bună. Sînt, deci, imigranţi, nu refugiaţi! Aceştia nu vor veni niciodată în România, căci nivelul lor de trai actual este mai bun decît al majorităţii românilor, aşa că nu e cazul să ne temem că ne vor „invada”. Iar în privinţa adevăraţilor refugiaţi de război, se ştie că aceştia se instalează provizoriu într-o ţară sigură, în aşteptarea momentului prielnic de a se întoarce la casele lor.

Şi atunci, de ce trebuiau Iohannis şi Ponta să se arunce cu capul înainte, trăgîndu-ne pe toţi în conflictul cu UE, pe de o parte, şi cu Ungaria, pe de altă parte? Ce cred ai noştri că vor realiza prin alianţa aceasta ciudată, artificială şi fără şanse cu Cehia, Slovacia şi Letonia împotriva celorlalte ţări din UE? Veţi vedea, în final vom accepta orice decizie a UE, cu un număr mult mai mare de refugiaţi care trebuie să fie primiţi, alegîndu-ne din acest scandal doar cu capetele sparte. E ca şi cum cineva ar intra într-un grup pentru a provoca un scandal, este jucat în picioare şi ieşind de acolo tîrîş, cu sîngele şiroind, spune apropiaţilor: „aţi văzut ce curajos sînt?”.

P.S. Un cititor ne atrage atenţia asupra unui comentariu faţă de decorarea lui Florian Coldea de către Ambasada Franţei: „e ca şi cum nevasta unuia ar fi decorată de toţi vecinii din bloc pentru modul senzaţional în care face sex, iar încornoratul s-ar bucura”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.