În plină criză a zonei euro, Estonia a adoptat moneda europeană

În timp ce criza financiară globală afectează dur economiile din zona euro, mai ales pe cele fragile, micul stat baltic cu numai 1,4 milioane de locuitori, se simte totuşi pregătit să adopte moneda europeană.

Estonia ia o decizie riscantă, chiar la începutul anului. Statul baltic a anunţat că va adopta moneda unică europeană începând de astăzi.

În timp ce criza financiară globală afectează dur economiile din zona euro, mai ales pe cele fragile, micul stat baltic cu numai 1,4 milioane de locuitori, se simte totuşi pregătit să adopte moneda europeană. Mai mult, Guvernul de centru-dreapta susţine că adoptarea monedei comune va da un nou impuls economiei estoniene. Autorităţile au alimentat în avans băncile şi populaţia cu euro, încă de 1 decembrie. Estonia devine cea de-a treia ţară ex-comunistă, după Slovenia, în 2007, şi Slovacia, în 2009, care adoptă moneda comună. România este încă departe de momentul euro. În cel mai bun caz data în care moneda unică ar putea înlocui leul este 1 ianuarie 2015.

În Estonia, s-a făcut şi promovare serioasă. În bănci şi oficii poştale au fost puse în vânzare mini-kituri cu monede în euro cu o marcă naţională, în valoare de 200 de coroane estone, reperezentând 12,79 euro. Până la jumătatea lunii decembrie fuseseră vândute peste 380.000 de astfel de seturi.

Supranumită „Tigrul Baltic” pentru trecerea rapidă de la o economie centralizată la una de piaţă şi pentru creşterea sa impresionantă, Estonia a încercat, încă din 2007, să treacă la euro, dar a ratat momentul din cauza inflaţiei prea ridicate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.