Încă o acuzație de plagiat

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susţinut-o în 2008 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti, conform PressOne.

Potrivit PressOne, mai mult de 100 dintre cele 212 de pagini ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov, intitulată „Perfecţionarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”, sunt plagiate. Lucrarea a fost susţinută la un an de la aderarea la UE, în 2008, tema fiind la acel moment depăşită.

Sursele originale identificate de PressOne sunt exclusiv cărţi de economie care nu sunt disponibile online.

Conducătorul de doctorat al lui Darius Vâlcov este profesorul Emil Negrea de la FFABBV, care între timp s-a pensionat.

Presupusa cercetare este un studiu de caz de 7 pagini, în care este prezentat un profil al companiei TMK Artrom SA din Slatina. Aceasta fabrică ţevi de oţel fără sudură şi face parte din grupul TMK, al doilea producător mondial de ţevi, scrie Press One.

Lucrările din care Vâlcov a plagiat cele mai multe pagini nu sunt menţionate în bibliografie.

Printre lucrările din care Vâlcov  copiat, uneori inclusiv notele de subsol, se numără: „Managementul modern”, scrisă de Samuel C. Certo, apărută la Editura Teora din Bucureşti în 2002, „Dicţionar de management şi finanţe”, de Richard Koch, Managementul strategic al întreprinderilor şi provocările tranziţiei”, scrisă de Marcela Naneş şi apărută în anul 2000 la Editura All Beck, „Finanţe manageriale”, scris de canadienii Paul Halpern, Fred Weston şi Eugene Brigham, publicat de Editura Economică în 1998, „Finanţe. Teoria pieţelor financiare”, scris de Ion Stancu şi publicat la Editura Economică în 1997,”Gestiunea financiară a întreprinderii”, scrisă de Nicolae Schigea, Laura Giurcă Vasilescu, Roxana Ispas şi Cristian Stanciu, apărută în 2005 la Editura Universitaria din Craiova.

„Managementul financiar al întreprinderilor în spaţiul Uniunii Europene”, este copiat din cartea „Management comparat. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi Japonia”, semnată de Ovidiu Nicolescu şi apărută în 1998 la Editura Economică.

În bibliografia tezei sale de la ASE sunt menţionate patru articole pe care le-a semnat împreună cu Cristian Florin Ciurlău – în prezent conferenţiar la Facultatea de Finanţe, Bănci şi Contabilitate a Universităţii „Dimitrie Cantemir”.

După ce Vâlcov a devenit, în 2014, ministru de Finanţe, Ciurlău a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Loteria Română. Ulterior, în noiembrie 2017, Ciurlău a devenit membru în Consiliul de Programare Economică, entitate care face parte din Comisia Naţională de Prognoză.

Principala atribuţie a Consiliului de Programare Economică este să urmărească îndeplinirea programului de guvernare. Totuşi, acest Consiliu s-a întrunit până acum doar de trei ori, o dată în 2017 şi de două ori în primul semestru din 2018, conform PressOne.

Darius Vâlcov nu a răspuns la telefon şi nici la mesajul prin care i s-a solicitat un punct de vedere referitor la teza sa de doctorat din 2008.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. De ce nu ne miram?Pentru ca 99% din doctoratele acordate dupa 1990 sunt plagiate!!In MAI,in servicii,in armata sunt plagiate 100%,la Justitie sunt plagiate 100&(nu exista avocat sau magistrat cu doctorat sa nu fi plagiat) au mai ramas cateva doctorate luate pe bune in chimie,in medicina,matematica si istorie,cca 10-15!

    • Daca or fi si acelea…cred ca o varianta simpla de descurajare ar fi ca dnii si dnele „doctori” sa nu primeasca nici un venit suplimentar. Poate (doar poate) atunci vor concepe asemenea lucrari cei care nu au de ales (cadre didactice universitare in principal).

  2. Daca luam toate docotoratele de dupa 2000, 90% au preluari ce incalca dispozitiile legale in redactarea tezei de doctorat. Garantat 100% Ce sa ne mai punem la Valcov, Kovesi si o groaza pe care ii mai stiu eu. Doctoratul a ajuns de rasul curcii. Chiar orice papadie poate face un doctorat, doar sa te inscrii.

  3. In materia plagiatelor iarasi avem o bezna totala ca si reglementari si organe competente de a face lumina si dispune masuri.Masura anularii plagiatelor avand in vedere masa imensa de hrapareti care printre altele sunt scutiti si de impozite ceea ce duce, cred, la un prejudiciu urias .O industrie a plagiatelor permisa de capii stiintei si tehnicii romanesti inclusiv Academia Romana acest cimitir al elefantilor sub ochiii careia invatamantul academic si superior au devenit jefuite si neantizate.
    Inclusiv Valcov si toti precum el sa suporte consecintele ,urmarile in materie de plagiate fiind catastrofale.
    Cine raspunde ?Cine permite? Cine se imbuiba ?Simpozioane, conferinte, iesiri si organizari „festive”,manipulari de fonduri si sume uriase din afaceri ce n-au nici-o legatura cu stiinta sau cuceririle ei, proiecte mincinoase si tocari de bugete necontrolate.

  4. Degeaba „latra” o „anumita parte a presei” despre aceste „DOCTORATE” obtinute pe multi bani in ultimii 30 de ani!!!!
    Ar trebui toate anulate,daca se poate legal.Prea au aparut prea multi „doctori” care nu sunt doctori.

  5. Trebuie sanctionati cu inchisoare cu executare toti indrumatorii de doctorate false, toti membri comisiei care i-au dat titlul de doctor, iar universitatile unde au activat acesti impostori desfintate! Atat Emil Negrea indrumatorul lui valcov cat si Tudorel Tudorel care a facut parte din comisia de doctorat a lui Kovesi trebuie bagati la inchisoare, daca Kovesi si valcov au furat munca altora, Negrea si Tudorel Toader au fost complici!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.