Încă un pas pentru renunțarea la dosarul cu șină

Instituţiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor, potrivit unei legi adoptate miercuri de Camera Deputaților. Potrivit deciziei, vor fi interzise copiile inutile, care se adună la dosarul cu şină. Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare

„Este oficial! Instituţiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor. Cu majoritate de voturi a fost adoptată miercuri, leea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, anunță deputatul PNL George Cristian Tuţă.

El precizează că decizia Camerei Deputaților urmează să fie transmisă la preşedintele României pentru a fi promulgată şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

„Vreau să le mulţumesc colegilor parlamentari că au votat pentru adoptarea unei legi cu foarte puţine paragrafe, dar care are 600 de cuvinte cu multă substanţă. Legea vorbeşte scurt şi apăsat despre interzicerea copiilor inutile, care se adună la dosarul cu şină. În prezent, statul emite nişte documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocraţiei, să mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege instituţiile vor fi nevoite să recurgă la soluţii simple să transmită acte între ele, de exemplu prin email. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administraţia publică să nu fie reticenţi la schimbare, ci să privească spre viitor”, a declarat deputatul PNL George Tuţă.

Potrivit legii, se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţei publice centrale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Poate ca vor reusi cu legea intrun fel sau altul, dar nu pot schimba comoditatea din luxosii nesimtiti din categoria „birocrati imbecili” din primarii, unde, daca intri online dupa adresa oficiala online, nu gaseti decat numere de telefon care iti povestesc despre anticul dosar cu sina valabil si azi si pentru viitorii ani. Apropo de dosarul pentru compensare ajutor incalzite, doar ala contine 14 pagini, cum se descurca cetatenii completand online actele?

  2. Sa vedem…
    Inerția este enorm de mare la noi…
    Exemplu!?
    După 6 ani inca se solicita STAMPILA pe orice act emis de persoane juridice de drept public sau privat…

  3. Ați avut timp berechet să fi „digitalizat” orice până acum, măi dragă.
    Faptul că voi întotdeauna treceți cerințele realității, directe, prin filtrul „da’ nouă ce ne iese?” și că nu vă preocupă interesele comune, numai ale voastre, aici ne-a adus. Ați făcut totul vraiște. Spuneți mă, de-a dreptul că vă doare-n cur, că nu aveți nimic de-a a face cu mult lăudată ciuvilizație oiropeană, dar molfăiți niște fetișuri, crezând că păcăliți pe toată lumea. Hai sictir.
    Exemplu personal despre cât de proști sunteți: mă duc să-mi schimb cartea de identitate și, pentru că a intervenit digitalizarea românească, a reieșit că nu locuiam la adresa unde locuiam, aia unde eram în cadastru, plăteam taxe, etc. Să vă mut pe toți la marmacie.
    Unica soluție, vezi nume.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.