Incendiul din Satu Mare, nestins de nouă zile

Incendiul izbucnit la Moftinu Mare, județul Satu Mare, rămâne nestins după nouă zile.

Aproape 90 de pompieri se pregătesc să creeze un culoar prin îndepărtarea flăcărilor cu ajutorul tunurilor de apă, astfel încât specialiștii să ajungă la gura sondei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În ziua de Crăciun aproape 90 de pompieri din mai multe județe au pregătit o operațiune de pătrundere la gura sondei, potrivit Mediafax.

”Pompierii au rolul să asigure protecție specialiștilor în controlul sondelor care vor intra să identifice situația existentă. Astăzi (luni – n.r.) s-au încercat motopompele, se asigură necesarul de apă, s-a lucrat la amplasarea rezervoarelor de mare capacitate, primul bazin fiind deja umplut. Foarte mult a durat și operațiunea de montare a unor dale imense de beton, care au rolul de a consolida platforma de pe care vor acționa utilajele. Debitul de apă trebuie să fie continuu, să se poată realiza un culoar de trecere prin flăcări până la gura sondei”, a spus Adriana Pop.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de ISU Satu Mare, pompierii sunt pregătiți să acționeze pentru protecția personalului desemnat să pătrundă la gura sondei, folosind tunuri de apă pentru realizarea unor perdele de protecție.

”Menționăm faptul că, după eliberarea capătului sondei, prin tăierea și extragerea suprastructurii (turnul sondei) din focar, personalul specializat în controlul sondelor, va evalua situația și va stabili în ce măsură a fost afectată, precum și modalitatea de captare a gazelor”, potrivit ISU Satu Mare.

Potrivit ISU Satu Mare, luni s-a acționat pentru consolidarea căilor de acces și de intervenție, care să permită accesul utilajelor grele și al autospecialelor de stingere, pentru amplasarea pe platformă a rezervoarelor/bazinelor de apă, respectiv umplerea acestora.

”La fața locul incendiului sunt dislocate forțe și mijloace din mai multe județe, după cum urmează: ISU Bihor cu 9 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, un microbuz; ISU Bistrița-Năsăud cu 5 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o motopompă de mare capacitate; ISU Maramureș cu 6 subofițeri cu un autocamion și o motopompă de mare capacitate; ISU Sălaj cu 11 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, o motopompă și o autospecială cu tun cu capacitate de 9000 de litri; ISU Timiș cu un ofițer, 22 subofițeri cu un un autocamion, o motopompă de mare capacitate, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, un microbuz și un container logistic; ISU Satu Mare cu 2 ofițeri, 33 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, o autospecială de stingere cu apă și spumă și 3 motopompe remorcabile”, se mai arată în comunicat.

Deocamdată nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului de la sonda de extracţie a gazului de la Moftinu Mare, având în vedere că focul arde violent şi nimeni nu se poate apropia de locul respectiv.

La Satu Mare au ajuns, încă de săptămâna trecută, reprezentanţi ai Serinus Energy din Canada, companie care operează la Moftinu Mare.

Până la stabilirea strategiei de intervenţie post-stingere şi la adoptarea tuturor măsurilor de securitate atât pentru echipajele de intervenţie, cât şi pentru populaţia din zonă, s-a luat decizia de asigurare a zonei fără întreruperea procesului de ardere.

Incendiul de la sonda de gaz, care a izbucnit în urmă cu opt zile, nu a fost lichidat deoarece există pericol de explozie după lichidarea lui, dacă nu va fi oprit gazul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.