Încercăm să reciclăm, dar nu ne iese

Încercăm să reciclăm, dar sistemul de garanţie – returnare dă rateuri la trei luni după ce a fost lansat.  Fie nu funcţionează, fie nu primește toate tipurile de ambalaje.

Observatornews.ro a surprins oameni cu  sticlele după ei încercând să rezolve problema.

Situaţii sunt punctuale, se apără reprezentanţii sistemului, care dau asigurări că se vor rezolva pe parcurs.  Insistă să nu renunăm să reciclăm.

 ”Unele dintre aceste reciclatoare, nici nu funcţionează. Fie au recipientele pline, fie este o problemă legată de sistem, scrie sursa citată.

„M-am plimbat cu un săculeț plin de sticle și nu am găsit niciun automat funcțional”, spune o femeie.

Ambalajele respinse, pe motiv că marcă  

Reprezentanţii sistemului garanţie – returnare admit mai multe tipuri de disfuncţionalităţi.

Sunt probleme, ne sunt si nouă semnalate diverse probleme. Sunt probleme marginale. Sunt neînţelegeri punctuale.

Unii dintre consumatori încă nu s-au familiarizat cu sistemul de ambalaj cu garantie, alti consumatorti au tot felul de disfuncţionalităţi în relaţia cu comerciantul. Nu înteleg cum se foloseste voucherul, explică Anca Marinescu, reprezentant SGR. 

Cât am reciclat 

Luna trecută au ajuns în magazine 180 de milioane de ambalaje cu sigla Sistemului Garanţie – Returnare, dintre care doar două milioane au fost returnate. Infim, în condiţiile în care sistemul îşi propune să recicleze anual şapte miliarde de sticle, pet-uri şi cutii de aluminiu.

 

Un ministru optimist

 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet nunţ  la sfârțitul lui noiembrie, anul trecut, că începe implementarea Sistemului Garanţie-Returnare şi se declara convins că acest program va transforma România „din ţara depozitării în ţara reciclării”.

”(…)ambalajele cu logo aferent Sistemului Garanţie-Returnare vor fi purtătoare de garanţie. Cu alte cuvinte, ori de câte ori vom cumpăra o apă minerală sau plată, o băutură răcoritoare, o bere sau o sticlă cu vin – şi vom avea 7 miliarde de astfel de recipiente puse pe piaţă în fiecare an sau mai multe – cetăţenii vor plăti o garanţie de 50 de bani, pe care o vor recupera de îndată ce vor înapoia ambalajul gol, evident, fie la acelaşi magazin, fie la orice alt magazin din România, pentru că toate magazinele care pun pe piaţă astfel de băuturi vor fi totodată şi puncte de colectare”,  spunea ministrul Mediului.

El anunța, de asemenea,  că sistemul din România va fi al doilea cel mai mare sistem de garanţie-returnare din Europa, după cel al Germaniei, dar și  „cel mai modern”, deoarece autorităţile române au preluat „toate exemplele de bună practică” din legislaţia celor 13 state membre care au deja un astfel de program.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

  1. M-am plimbat ca un boschetar cu ambalajele dupa mine si nu mi le-a primit aparatul ca erau pliate,a,da? Bine,de atunci nu-mi mai cumpar nimic din plastic si mi-am pus filtru la chiuveta si beau de acolo apa,vinul il beau sec cu un pahar de apa plata de la chiuveta langa el,sa-l sting!Nu cumpar,nu reciclez,simplu!

  2. un nou capitol al statului esuat: intre timp noi platim la fiecare ambalaj de acest gen 50 bani care ajung la stat. multe sticle nici nu au insemnul de reciclare pe ele pe motiv ca producatorii spun ca au stocuri vechi! scopul statului de a mai incasa niste bani de la poulime a functionat si de data asta!

  3. Sunt probleme punctuale, dar sunt la toate punctele. Aparatele nu primesc mai mult de două recipiente, după care se blochează. Uneori se blochează și nici nu mai emit chitanță pentru ce ai reciclat.
    Și asta cu reciclează orice recipient cu însemnul pe el e vrăjeală. Reciclează doar recipientele pe care le vinde magazinul. Și după cum am zis, maxim două.
    Sistem de kko.

  4. M-as fi mirat „sa ne iasa”!
    Ce ne-a „iesit” noua, Romaniei, dupa ’89, cu aceasta clasa politica incompetenta si corupta?!
    Nimic!

    In tot ceea ce inseamna politici de mediu Romania e la coada UE: colectare selectiva, reciclare, poluare!!!

  5. Oar’ n-am început cu sfârșitul?….Intâiaș’ dat’ trăbuia reciclată clasa politică!

  6. Aici în Japonia se reciclează de ani buni și nu se plătește așa zisă taxă de ambalaje (cel puțin nu se plătește separat) iar prețurile sunt la fel ca la noi la majoritatea alimentelor și băuturilor. Duc la reciclat fiecare sticlă, pet, doză de aluminiu și scot între 30-70 euro lunar din reciclare lejer, când am fost în România am încercat să recicleze ba nu a mers, ba aparatul smulgea efectiv sticla din mână, ba nu era hârtie pentru bon, ba nu mergea aparatul și când am întrebat au spus că nu merge dar pot lăsa sticlele la ei dar bineînțeles nimic în schimb.

  7. Păi, după unele informații, unii prelucrători de deșeuri in europa duc lipsă de materie primă.. De ce nu exportă romania deșeuri,.? Ar fi un venit, in loc de poluare a mediului..

  8. Sistem birocratic imaginat de o femeie si bazat pe cuvantul TREBUIE (!). Ati vazut procentul „enorm de mic” de reciclare. Omul, tot copil fiind, trebuie premiat si mangaiat pe cap. Intr-o vreme, o etnie saraca si o alta setoasa predau in draci „sticlele din sticla”, spre deosebire de „sticlele din plastic”. Folositi viciile oamenilor, reciclarea sa fie o necesitate vitala !

  9. Sistemul este in primul rand gândit că statul să mai niște bani de la cetățenii aproape cei mai săraci ai Europei. Auzi că vom fi mai tari că Germania. Serios. Când mi s-au solicitat să reciclez acasă plastic separat, hârtie separat, menajer separat, sticla separat, s-a promis că vom avea tarife mai mici, că na, reciclam. Serios. De 4 ani tot creste tariful. Apoi nu am cum sa duc zeci de sticle, întregi la magazin, nu am mașina și nici nu vreau. Doar gândiți-va ce bani sau dat pentru aceste mașini de colectare. Apoi mașinile care preiau aceste preturi, apoi cat combustibil ardem sa le ducem la magazin și lista e lunga.boentru ce? Că cele 2-3 companii, agenții ce or fi sa arate ei ce program fac de reciclare. E doar furt pe fata din buzunarul nostru

  10. s-au chinuit prostii sa instaleze un astfel de aparat intr-un MegaImage de 50mp… e fix cat erau pe vremuri cutiile alea de depozitare sa-ti lasi bagaju’ la intrare, nu a mers niciodata. Intr-un LIDL, in loc sa puna un container afara, l-au montat in interior, si aproape ca niciodata nu merge… toti fraierii vin cu pet-urile inapoi si nu le primeste aparatul ca se umple imediat. Asta e bataie de joc, eu unul le-as lasa in hol… sau cine are nervi de pierdut sa inroseasca telefoanele la ANPC si la Mediu si la alti frecatori de menta.

  11. Bro nu vocherul e de vina . Ala il primesti dupa reciclabile . si la oricemall (depinde unde ai reciclat) poti cumpara ce vrei . Normal ca nu poti cu voucherul dela Carrefour sa mergila LIDD , Mega sau Kaufland…

  12. Idiotenia la maxim: cand reciclezi recipiente din plastic, trebuie sa le strivesti pentru a ocupa cat mai putin spatiu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.