Incident diplomatic la protestele iraniene

UPDATE Ambasadorul britanic Robert Macaire reținut în timpul protestelor organizate la Teheran după ce autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean a declarat că nu a luat parte la demonstraţii.

„Mulțumesc pentru numeroasele mesaje primite. Pot confirma că nu am luat parte la nicio demonstrație! Am fost la un eveniment anunțat drept un priveghi pentru victimele tragediei de miercuri. A fost un lucru normal să doresc să le aduc un ultim omagiu – unele dintre victime erau britanice. Am plecat după 5 minute, în momentul în care unii oameni au început să scandeze”, a declarat acesta pe Twitter.

Ambasadorul britanic în Iran a fost reținut în timpul protestelor organizate la Teheran în contextul în care autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean.

Ambasadorul britanic, Robert Macaire, a fost reținut pentru mai mult de o oră înainte de a fi eliberat, a informat agenția Tasnim.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că „arestarea ambasadorului britanic la Teheran fără motiv sau a oferi o explicație reprezintă încălcarea legislației internaționale”.

„Ambasadorul britanic la Teheran a fost reținut pentru organizarea unor mișcări suspicioase în fața Universității Amir Kabir, eliberat și urmează să fie convocat duminică dimineață”, se arată într-un mesaj postat pe Twitter de agenția Tasnim.

Grupuri de protestatari au cerut, sâmbătă seară, demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, după ce autorităţile de la Teheran au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean.

Protestatarii s-au adunat în mai multe zone din Teheran, scandând „Moarte mincinoşilor” şi cerând demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

15 Comentarii

  1. „Miscari suspicioase” ?!? ha ha ha ! La fel de „suspicioase” ca tanti Nuland, care impartea bani la „Euromaidan” ?

  2. In mod normal Iranul ar trebui sa-l faca pachet pe ambasadorul britanic si sa-l expulzeze imediat.
    Rolul unui ambasador nu este sa participe la proteste si sa se bata cu jandarmii statului in care este ambasador.

  3. Au astia din occident asa o boala pe petrolul iranienilor, ceva de speriat. Iar iranienii in loc sa fie euro-atlantici asa ca noi si sa-l dea moka vestului, il tin pentru ei. Ce oameni rai si iranienii astia, ntz, ntz, ntz!

  4. Lupta pt colonizare continua.Iranul va ajunge ca Siria si Irak….o tara distrusa si saraca. ….daca prostimea se lada pacalita cu margele colorate.

  5. Imediat a sarit reprezentantul fostei puteri coloniale (vezi tratatul din 1907)sa isi bage coada!Adica ambasadorul UK din Hong Kong sa faca toata treaba ,de la incendieri, la scos pietrele din caldaram,si el ,in Iran,sa nu se ilustreze?
    Aveti putina omenie,calailor colonialisti,o tara trece printr-o mare nenorocire

  6. Parca am mai vazut filmul asta, chiar daca actorii difera, regizorul si scenaristul sunt aceiasi. PS: Casa de productie de succes, reteta garantata !

  7. E clar ca Iranul nu-i o tara democrata. Cum adica sa arestezi un ambasador??. Sau sa-l retii?!. Asa ceva nu s-a mai pomenit!. Ati vazut asa ceva in Romania?. De principiu, orice ambasador face ce vrea muschii lui ( intr-o anumita parte a lumii)!. Adica intr-o tara babaniera. Sau democrata cum este tarisoara noastra draga, Romania. La noi nimeni nu are outze tari sa-i scuture putin si sa le aminteasca oaspetilor nostri ca suntem tara UE si suverana. Si Independenta??. Cer cam mult se pare!!

  8. Da, am mai pomenit așa ceva, tot in Iran. Prin 1978 parca, au arestat si luat ostatici, toți membri ambasadei USA din Teheran ! Cât despre noi, ce puteam să-i facem lui KLEMM, în afară de ass-kissing ?!?

  9. Trump a avut dreptate cand a retras USA din tratatul nuclear cu Iranul,spunand ca,in timp ce fraierii occidentali dorm linistiti si se bazeaza pe tratatul neproliferarii armelor nucleare nici in lume si nici in Iran,aia lucreaza in secret la ce duce,mai mult ca sigur,la obtinerea unei arme nucleare,fapt pe care l-au scos la lumina chiar stapanii Iranului,zilele trecute,cu ocazia amenintarilor de razbunare pentru teroristul lor sef,anihilat de americani,care se ocupa el ingerasu’ cu atacuri la ambasade si crime anti-americane si nu cu zugravirea de ambasade,sau cu plantat legume pe langa bazele americane.Iese la lumina acum si faptul ca sunt tot mai multi iranieni care au curaj sa iasa in strada (dupa ce au mai protestat in ultima vreme si multi fiind chiar omorati,dupa cum spune presa) si sa protesteze contra faptului ca Iranul a fost confiscat si luat in stapanire de o gasca de popi islamisti criminali,creaturi feudale fanatice, care,dupa ce ca-i tine in sclavie pe iranieni,ii imping la sinucidere intr-un razboi pe care fanaticii il cauta si l-au tot provocat de multe ori contra americanilor si a aliatilor acestora din Occident si din Orientul Mijlociu,indoctrinand poporul iranian,inca din copilarie,cu mizerii toxice despre „dreptul lor”,al popilor islamisti,de ai aduce la „ascultare” si de ai „stapani” pe toti musulmanii care nu le impartasesc fanatismul lor criminal,plus „dreptul” lor de la Allah de ai „ingenuchia” si de ai „stapani” pe toti oamenii din lume,si mai ales pe „demonii” americani.Si cu toate ca Iranul este o tara mare si bogata in petrol,dar si cu alte mari posibilitati,iranieni sunt tinuti in saracie la un pib de 5000 de dolari pe locuitor (mai mic chiar si ca in Irak) in timp ce este in Qatar(89.000),Emirate(40.000),Kuweit(30.000),Arabia Saudita(25.000),Oman(22.000) Bahrain(20.000)

  10. @Tiaso
    Toti aia pe care ii lauzi au populatie putina, sunt sustinuti de yankei si au o democratie de te doare capul dupa ce-l pierzi in piata mare. O fi Iranul o teocratie dar e la ani lumina in fata alora de-i lauzi, dpdv al drepturilor omului. Ce se intampla azi in Iran e doar o reactie la regimul fostului sah si a prietenilor cowboy. Exact cum a fost la rusi cu revolutia bolsevica, o reactie la regimul tarilor care i-au tinut pe mujici in saracie crunta. Nimic nu e intamplator pe lumea asta.

  11. Cred ca peste 70% din populatia Iranului sun satui pana in gat de imputitii in halate negre si cu barbi clocitoare de paduchi care isi zic lideri religiosi ! Cat de tampit poti sa fii sa iti doresti o viata ca aceea impusa de dementii aia ? Am vazut niste documentare despre Teheran pe vreme sahului ! O lume occidentalizata , imbracata frumos , in culori vii , cu tineri veseli , cu fete frumoase cu minijupe ( era moda minijupelor ! ) , un oras cu baruri , restaurante , terase , parcuri , gradini , cu lume care se plimba , radea , asculta muzica , … , o lume destinsa si vie ! Si acum ? Tembelii in halate negre pe care le schimba o data pe an , si cu kalashnikovul in mana care omoara femei cu pietre pentru ca nu s-au lasat violate sau le spanzura pentru ca au refuzat sa isi traga basmalele pe ochi … !

  12. Sa-i sature @Nastratine de ,,revolutia islamica”! Daca l-ar fi prins atunci pe Sah, ar fi fost in stare sa-l jupoaie de viu. Nu mai puteau de dragoste ptr nenorocitul acela de imam Komeini.
    Sahul reusise sa faca din Iran o tara moderna si sa le scoata din cap conceptiile religiei lor medievale.
    Komeini i-a readus in Evul Mediu timpuriu.
    Personal nu cred ca 70% ar fi impotriva sistemului actual din Iran. Cei care au iesit la proteste sunt f putini, spre deosebire de multimea imensa de batuti in cap care au iesit sa-l planga pe teroristul ucis de americani.

  13. Lumea se imparte in ambasadori buni si ambasadori rai.
    Ambasadorii buni, cand merg in piete, mobilizeaza multimea pentru democratie si o lume mai curata.
    Ambasadorii rai stau cu mainile in san in ambasada si nu fac nimic.

  14. Pt Nastratin: Tu traiesti intr-o tara care nu e in stare nici macar sa construiasca un kilometru de strada, dar razi de altii? Daca tin bine minte, personajul Nastratin era un fraier dintr-un serial de televiziune. Tie iti place sa te identifici cu fraierii?

    Pt Markus Rromanes: Hai termina cu propaganda ta mincinoasa. Tu doar ai citit pe sarite niste articole de pe Wikipedia. Daca vrei ‘evul mediu’, uita-te la Arabia Saudita (un aliat SUA). Daca vrei epoca de piatra, uita-te la Libia, Afganistan si Irak, tari care au fost „ajutate” de SUA.

    Iranul are defectele lui, dar daca Iranul e in evul mediu, inseamna ca Arabia Saudita si Libia sunt in epoca de piatra. Apropo, de ce te cheama Markus? Parintii tai s-au uitat la prea multe filme americane si au zis ca vei fi mai breaz daca iti dau un nume strain?

  15. Pt Tiaso: Economia Iranului sufera din cauza sanctiunilor impuse de SUA asupra companiilor de stat iraniene. In momentul in care SUA face absolut totul ca sa debiliteze Iranul, e normal ca economia iraniana sa sufere. Ai mintit despre Siria si Assad, acum minti despre Iran.

    Trump a recunoscut intr-un interviu dat acum 2 zile ca fura petrolul din Siria, dupa care s-a balbait si a inceput sa clarifice ca de fapt el „protejeaza” petrolul. Dupa care a spus ca are dovezi ca Iranul planuia 4 atacuri anti-americane, dar ieri diversi oficiali au spus ca de fapt nu exista dovezi clare pentru ce a spus Trump. Deci SUA nu mai stie cum sa minta.

    Dupa cum vezi, in 2020 lumea are acces la internet si propaganda ta nu mai fuctioneaza. Ne-am convins cum a inceput dezastrul din Siria (nu a fost niciun protest masiv, doar 3% din toti sirienii au protestat impotriva lui Assad), am vazut ce ai facut in Libia si ce ai incercat sa faci in Venezuela. Puteai sa pacalesti lumea prin 2001, dar in 2020 nu-ti mai merge.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.