Inflația mușcă tot mai tare

Preţurile de consum în luna februarie 2019 comparativ cu luna februarie 2018 au crescut cu 3,8%, conform informațiilor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS). Rata anual calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,0%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2018 – februarie 2019) faţă de precedentele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018), calculată pe baza IPC (indicele prețului de consum), este 4,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în februarie, la cartofi (21%), alte legume şi conserve de legume (16,6%) şi fructe proaspete (5,26%). În februarie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 2,66%.

Banca Centrală a României a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţii inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Tipic. Speculari pe ce papa romanii ce sunt indrumati sa posteasca, va urma pt carne cand vor avea liber la ea pe motiv ca astea se scumpira.Mai citeam de la comentatori ca-s mai scumpe unele alimente la noi ca in ieuropa, eu unde fui nu vazui mai scumpe decat utilitatile, mai exact en electrica. Traim bine? Unii, da. Restul necajesc de pe o zi pe alta. Asta da politichie pt o clica. A nesimtitilor.

  2. E bineeeeeee, e foarte bineeeee, cresteri peste cresteri, asa „duduie” Economia, cu care se mandresc in fata romanilor votanti si analfabeti, atat analfabeta Dancila cat si infractorul Dragnea!
    Ma astept ca azi in deschiderea Sedintei de guvern, mandra Veorica sa anunte Cresterea Inflatiei si mai ales a Preturilor la alimente, mandrii ei romani sa fie fericiti!
    O sa anunte, ce credeti?!
    Iar Dragnea sa faca o conferinta de Presa sa anunte Cresterea continua a Preturilor la Alimente si a Inflatiei!
    Rusine, mincinosi ordinari, se scumpesc TOATE, zi de zi iar voi va laudati cu vorbe goale!
    Analfabeti periculosi!

    • @lili
      Analfabeții acuză analfabeții. ? Nu întâmplător Eugen Ionesco a fost născut în România. Mai faceți și voi pauză!

    • lili cat ti-e pensia azi si cat atunci cand ai iesit? cat costa carnea atunci si cat costa azi raspunsul este: de zece ani pretul la carne este SUB 20 de lei/kg cu exceptia celei de rata, vita si oaie care a fost si este de 30-40lei/kg, cine este comod cumpara la pret de cartier sau de la presupus producator, in supermarket mai ales cea transata in magazin este sub 20, ba se gaseste pui intreg sub 10 lei/kg sau pulpe cu os si piele, asa ca nu mai boci, o vorba spune:”nemultumitului i se ia darul”

    • @nu mai boci lili: Pensia mea si a sotului meu sunt suficiente ca sa mancam sanatos, adica Somon si Salau, NU oase de pui!
      Na, sa moara de ciuda „ciuma rosie”!!!

  3. Bine ca inflatia musca din ceapa,cartofi si mere si nu a trecut la oameni,ca nici antirabic nu se mai gaseste!

  4. Vorbiti din teorie si asta pt. ca n-ati trait in realitate adica sa invatati ca la sfarsit de sezon, primavara legumele sunt ori scumpe daca productia a fost mica ori ieftine pt. ca apar trufandalele, va anunta ca din ”tarile calde” au veni cartofii noi care in Romania mici si murdari de nori se vor recolta in iunie, deci trufandalele nu pot fi la acelasi pret cu niste cartofi vechi…de zeci de ani am invatat regula usturoiului, intr-un an unii au vrut sa castige si au cultivat mai mult pretul a scazut si in anul urmator multi n-au mai cultivat decat putin si a fost scump, la fel s-a intamplat acum doi ani cand varza a ajuns sub un leu, daca nu chiar 50 de bani, anul trecut a fost mai putina varza si asa pretul s-a pastrat in jur de 2 lei. De zeci de ani se stie ca din octombrie scade productia de oua din cauza ritmului circardian, se reduce ziua/creste noapte, dar se imbunatateste calitatea/gustul laptelui, asa ca ar fi bine sa invatati sa traiti in realitate si sa intelegeti ca daca un kg de zahar costa 3-4 lei pe vremea lui Basescu cand veniturile erau pe jumatate, atunci o variatie intre aceste valori, ba cred ca un supermarket facea publicitate la zahar mult sub 3 lei, atunci unde este inflatia, daca azi pretul este aproximativ acelasi, fara sa puneti la scoteala ca sursele de aprovizionare nu sunt unice si importurile se fac in valuta, iar tot lantul are probleme cu salarizarea prin cresterea salariului minim brut?

  5. Din”patriotism” cetatenii din Romania se duc pentru a produce in alte tari. Preturile produselor aduse din alte tari cuprind cheltuielie facute de producatorul extern , deci si salariul romanilor care lucreaza in strainatate.Reiese clar ca salariul mai mare primit in strainatate este suportat de cumparatorul din Romania. Preturile de cumparare din Romania , mai cuprind si cheltuielile de transport de la tara producatoare pana in tara noastra , inclusiv cheltuielile de asigurare , de poluare a mediului. Pentru a transporta cu TIR , Romania trebuie sa cheltuieasca cu construirea , intretinerea , repararea autostrazilor sau drumurilor din tara.Mai sunt si alte aspecte , dar … ma opresc aici. Totusi , ma intreb ce inseamna patriotism si ce cuprinde el ?

  6. Oare cum au fost preturile in februarie 2018, fata de decembrie 2017, sau in februarie 2027, fata de decembrie 2016? Nu cumva sunt scumpiririle din fiecare primavara? Sau pe vremea lui Basescu cartofii se iefteneau? Bosmine, las-o jos ca macane!

    • Oare cum au fost preturile in februarie 2018, fata de decembrie 2017, sau in februarie 2017, fata de decembrie 2016? Nu cumva sunt scumpiririle din fiecare primavara? Sau pe vremea lui Basescu cartofii se iefteneau? Cosmine, las-o jos ca macane!

    • pe vremea lui Basescu cartofii aveau un pret mai mare decat portocalele, peste 3 lei/kg, imi amintesc ca la tv o doamna nu s-a putut stapani si i-au dat lacrimile, spunand: ca este inrational sa fie mai scumpi decat portocalele,

  7. Oare să fi uitat ziariștii că, în toamna anului 2018, în zonele mari producătoare de cartofi (ex Covasna), în urma ploilor abundente, apa băltea pe culturile de cartofi, iar aceștia putrezeau într-un ritm accelerat. Producătorii, care au în depozite cantități suficiente, profită de ocazie, ținând pețurile ridicate. Dar pentru unii ziariști, dacă plouă prea mult, sau e secetă vinovatul „de serviciu” este „ciuma roșie”. Bravo deontologie ziaristică!

  8. 3,8% crestere in ianuarie 2019 fata de aceeasi luna a anului trecut? Mai mergeti prin magazine si mai porniti-va memoria sau uitati-va, cei care si-au notat, in caietul cu cheltuieli. 25% fara probleme e diferenta. La orice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.