Îngrijorare: Dependență mare a statelor UE de gazul rusesc

Economiile locale sunt puternic dependente de importurile de gaze rusești, ceea ce creează neliniște în mediul actual. Cu toate acestea, o simplă privire asupra statisticilor comerciale nu face dreptate sistemului european de gaze extrem de interconectat (deoarece acesta traversează adesea mai multe granițe înainte de a ajunge la destinație).

Astfel, think tank-ul economic Bruegel a atribuit expunerea fiecărei țări la sursele individuale de gaz cu utilizarea întregii matrice a fluxurilor transfrontaliere din UE în 2021. Folosind datele de la Entso-G și Eurostat și aplicând input-ul Leontiefs- matricei de producție pieței de gaze, au fost atribuite cote de dependență de gaze fiecărei țări într-un stil contabil fără duplicate sau alte distorsiuni.

Potrivit lui Bruegel, Rusia este partenerul cheie de import pentru gaze naturale în Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia și Serbia. De fapt, reprezintă peste 80% din totalul importurilor de gaze din Polonia, Slovacia și Serbia, și este foarte timid față de asta în Slovenia. Norvegia este al doilea partener ca importanță pentru Cehia, în timp ce alte țări se bazează și pe importurile de gaze lichefiate în mare măsură (în special Croația). România este un outlier, deoarece beneficiază de o producție locală puternică, care se ridică la aproximativ 70% în metodologia Bruegels.

Ce a spus Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat pe 16 februarie, că pentru moment Europa poate să se lipsească de gazul rusesc și că rezervele sunt suficiente în UE, cel puțin până la sfârșitul acestei ierni. Este prima oară că se face un asemenea anunț. În momentul de față, peste 60% din gazul folosit in țările UE continuă să provină din importuri. Circa 38% din totalul gazului european provine din Rusia, un sfert din Norvegia, iar restul din alte surse, precum Algeria.

Acest tablou diversificat e realizat la scara întregii Uniuni Europene. Când situația este însă analizata la nivel national, se observa ca anumite tari depind in totalitate de importuri, iar unele, precum Slovacia si Bulgaria, au avut multă vreme un singur furnizor de gaz: Rusia, înainte de a începe să-și diversifice importurile.

O eventuală sistare a livrărilor de gaze rusești către Europa supune continentul la o serie de decizii de înlocuire a acestui combustibil cu alte surse astfel încât iarna următoare să nu înghețe nimeni de frig. Dar nu va fi ușor sau ieftin. „Dacă UE este forțată sau dorește să suporte costurile, ar trebui să fie posibilă înlocuirea gazului rusesc deja pentru iarna viitoare fără ca activitatea economică să fie devastată, fără ca oamenii să înghețe sau să fie întreruptă alimentarea cu energie electrică”, au spus cercetătorii lui Bruegel, grupul de reflecție cu sediul la Bruxelles. „Dar pe teren, vor trebui revizuite zeci de reglementări, proceduri și operațiuni obișnuite revizuite, mulți bani cheltuiți rapid și decizii grele luate”, mai afirmă cei de la Bruegel.

Datorită importurilor record de gaz natural lichefiat din țări precum Statele Unite în ultimele luni, Europa ar trebui să poată rezista pe tot parcursul verii fără deficite severe de energie, chiar dacă Rusia își întrerupe în mod intenționat aprovizionarea cu gaze -— sau dacă infrastructura cheie este deteriorată, pe fondul luptelor din Ucraina.

Cu toate acestea, Bruegel a spus că blocul continental trebuie să înceapă să se gândească la cum să-și completeze stocurile, pe care țările din Europa se bazează pentru a menține luminile aprinse și a încălzi casele.

Europa importă aproximativ 40% din gazele sale naturale din Rusia. Germania, cea mai mare economie a blocului, este deosebit de expusă: Rusia furnizează aproximativ jumătate din gazul său natural. Austria, Ungaria, Slovenia și Slovacia își obțin aproximativ 60% din gazele naturale din Rusia, în timp ce Polonia are o dependență de 80%.

Cărbunele și clima

Dacă importurile rusești încetează, Europa va trebui să reducă cererea de gaze cu cel puțin 400 terawatt-oră, sau aproximativ 10% până la 15% din cererea anuală, potrivit lui Bruegel Grupul a spus că acest lucru este „posibil”, dar ar necesita schimbări de politică. Unele opțiuni includ creșterea utilizării combustibililor alternativi, cum ar fi cărbunele, întârzierea renunțării treptate a centralelor nucleare sau reducerea cererii din partea actorilor industriali.

Acest scenariu presupune, de asemenea, că UE „poate achiziționa cantități fără precedent de GNL, că jucătorii de pe piață au suficiente stimulente pentru a cumpăra și stoca gaz la prețuri ridicate și că gazul este apoi distribuit fără probleme între țări”.
Utilizarea mai mare a cărbunelui, în special, ar avea consecințe majore asupra climei. Un raport major susținut de ONU, publicat luni, a constatat că încălzirea globală este pe cale să transforme viața pe Pământ așa cum o cunoaștem, cu efecte mai perturbatoare și mai răspândite decât se așteptau oamenii de știință acum 20 de ani.

Europa începe să planifice înainte. Duminică, cancelarul german Olaf Scholz, care a luat decizia de a opri certificarea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia săptămâna trecută, a declarat că țara va construi două noi terminale GNL. „Trebuie să facem mai mult pentru a proteja [aprovizionarea cu] energie a țării noastre”, a spus Scholz.â

Germania se gândește, de asemenea, să prelungească durata de viață a celor trei centrale nucleare rămase , care urmează să fie închise anul acesta.

Bruegel a spus că gestionarea costurilor, precum și coordonarea între guverne și companii, se vor dovedi o provocare pe măsură ce Europa încearcă să-și reînnoiască aprovizionarea cu gaze. Prețurile din Europa sunt sub maximele record înregistrate în decembrie, dar rămân ridicate.

Adăugarea a aproximativ 70 de terawatt-oră de gaz la stocarea UE înainte de iarna viitoare ar costa cel puțin 70 de miliarde de euro (79 de miliarde de dolari), comparativ cu 12 miliarde de euro (13,5 miliarde de dolari) în anii precedenți, potrivit Bruegel.

Duminică dimineață, Gazprom, gigantul energetic controlat de Kremlin, a declarat că exporturile de gaze din Rusia către Europa prin Ucraina se desfășoară exact conform așteptărilor.

Vineri, cifrele operatorului de rețea din Ucraina au arătat că importurile europene de gaz rusesc prin Ucraina au crescut cu aproape 40% joi, ziua în care a început invazia, potrivit Bloomberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Din tabel lipseste germania? De ce? Germania nu poate fi scoasa la vedere cu contractele pe gaz din rusia? Chiar daca in tabel nu e mentionata, asta nu inseamna ca tabelul e realist!

  2. Ti-a iesit cosaru-n drum. Ce c.. mai faci acum?! In Europa va creste consumul de … fasole.

  3. Toata Europa vrea Rusia la pamant ca sa o deposedeze de resursele naturale de toate soiurile, petrol, gaze, uraniu, metale rare pentru industria electronica. ..Te uiti si te crucesti de tupeul si obraznicia tarilor din UE. Care nu au nimic de oferit Rusiei in afara de dolari, euro si propaganda lor defaimatoare.. Te uiti pe Net di inca mai vezi ca Rusia are electronice si electrocasnice proprii si de la China in orice cantitati. Rusia are cereale,animale destule,autoturisme destule. Dar nu are articole de lux si nu are Propaganda Vestului prin care acesta o pune la colt….Deci Rusia ofera Energie vitala pentru Europa contra gargara batjocoritoare de la Europa….

  4. nu pot sa cred ca ue „planuieste” ceva..nu ue a interzis contractele pe termene lungi si trecerea la piata de tranzactii spot ? desteptii ue si ursula conchid acum ca „trebuie să înceapă să se gândească la cum să-și completeze stocurile, pe care țările din Europa se bazează pentru a menține luminile aprinse și a încălzi casele.” Dica nu industrie su agricultura ci lumina si caldura din case…exact ceea ce ne va lipsi noua de anul asta, lumina si caldura din case..atentie, doar sa INCEAPA sa gandeasca..adica nu acum..mai incolo, nu se stie cand..le zice biden..pina atunci foame frig si intuneric in case, DRAGI ROMANI !! viitor de aur ue ne ofera de maine! HUUUOOO, libidinosilor cu spume la gura si mina pe pistoale, HUOOO mincinosilor cu ue a voastra cu tot, ROEXIT!!HUOOO Muersula!!

  5. Ma uit la TV si vad ca tara noastra vrea arme, soldati NATO, bani mai multi pentru inarmare. Vad ca Cenzura devine apasatoare. Trenuri incarcate cu tancuri. La ce este impinsa Romania? Rusia nu cauta piete de desfacere, ca nu e tara manufacturiera, deci la ce i -ar folosi Romania? Pentru mine rste limpede ca Rusia nu a mai putut suporta presiunea NATO….caci Rusia mai crede ca poate ramane tara suverana….in fata tavalugului imperialist globalist condus de USA prin NATO….Noi Romania nu mai vrem suveranitate…dar Rusia inca mai vrea. Ce dracu sa vrea Rusia altceva decat suveranitate? In lume mai sunt tari suverane doar USA, Rusia, China….

  6. Staţi fraţilor cuminţi! Mai e un pic şi democraţiile resetate şi reînnoite vor fi pus Rusia cu botul pe labe şi laba lor cea hrăpăreaţă pe toate bogăţiile Rusiei. Atunci veţi plăti şi mai mult pentru gaze dar o veţi face mulţumind din inimă celor care va jecmănesc de zece piei, nu numai de şapte ca în prezent, pentru că ei sunt printre cei buni …

  7. Au aflat progresistii ca energia de la gaze se foloseste in industrie si incalzirea locuintelor unde stau oamenii iarna? Ca ei stiau ca totul merge de la energia aia verde din sloganuri!

  8. Pentru Rusia ar fi extrem de benefica incetarea livrarii de gaze si orice alte resurse catre UE, ei si-ar putea vinde mai profitabil resursele catre Asia care este solvabila, spre deosebire de Europa care nu mai produce decat vorbe si perversiuni legalizate, Asia produce acum aproate tot ce se consuma in lume. Daca Europa respinge Rusia, atunci Rusia se poate considera eliberata de apartenenta ei la Europa, in ciuda pozitiei ei geografice si se poate integra in Asia.

  9. Cu ursula in frunte ue isi taie singura craca de sub economie…parca pe merkel o ducea capul mai bine..si se tinea mai tare pe picioare in fata lui obama..si trump..myrsula asta e tare bleaga, vau steaua ei! Biden a scos porumbelul pe gura, in loc de ucrainieni a zus iranieni! Senilul doarme putin si gandeste deloc .

  10. Evident. Dar politicieni ăștia belicoși, mizerabili , de ce nu se consultă cu ceva specialiști care știu cât e ceasul. De ce vine o ursula și vrea să te convingă că sancțiunile sunt bune și că de fapt ea are gaze ?.Sunt chiar așa de proști de nu văd cum iși sapă singuri groapa, de-ar fi doar groapa lor, dar este a europei.

  11. GOLUL OCOLESTE SATUL ,IAR FOAMEA DA DEA DREPTUL !!,SI UITE ASA VINE LABUS LA CAUS SI NAN LA GAVAN !,LA FEL CAND FOAMEA DE GAZ SI PRETUL GAZULUI AMERICAN LICHEFIAT LE VA INGROPA AFACERILE CELOR DIN UE ,SE VOR FACE IAR FRATE CU DRACUL SI CHIAR PRIETENI !,CA ALTASURSA MAI SIGURA NU AU.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.